Статті

Вторинний ринок Apple: плюси, мінуси, підводні камені

Share
Час читання: 3 хв.

Нова техніка Apple коштує дуже дорого, але найбільша проблема навіть не в цьому. Ринок має проблеми, пов’язані з логістикою: якісь яблучні пристрої потрапляють до Росії манівцями і не в тій кількості, як раніше, інші не поставляються зовсім. Але шанувальники техніки Apple мають вихід – вторинний ринок. Які гаджети має сенс купувати з рук, а від яких пристроїв краще відмовитись?

Основна перевага придбання техніки Apple на вторинному ринку – приваблива ціна. За бажання можна знайти свіжий пристрій, на який ще поширюється заводська гарантія, на 30 – 40 відсотків дешевше за новий.

Ще один плюс вторинки – можливість придбати техніку, яку Apple вже прибрав із ринку. З погляду заліза багато моделей iPhone попередніх поколінь ще цілком конкурентоспроможні, але з виходом кожної нової генерації яблучного смартфона їх прибирають із офіційного продажу, щоб не створювати внутрішню конкуренцію.

З точки зору корпоративного маркетингу – це абсолютно правильно, але у певної частини користувачів така практика давно викликає печію, особливо коли гаджети нового покоління виявляються не набагато кращими за попередні. Так, наприклад, було з MacBook Pro mid 2015, на думку експертів, був вдалим від моделей 2016 – 2017 років.

Ризики та каміння

Але купівля техніки Apple з рук – це не тільки вигідне, а й досить ризиковане підприємство через недобросовісність деяких продавців. На вторинному ринку великий ризик придбати викрадений, утоплений або неякісно відновлений пристрій. Ще можна купити невідв’язаний від чужого ID гаджет або контрактний смартфон (який жорстко прив’язаний до певного оператора, як правило, закордонному). У кожному з цих випадків радість придбання швидко зміниться розчаруванням.

Техніка безпеки

Придбати на вторинному ринку техніку Apple можна лише чітко дотримуючись певних правил:

1. Пріоритет завжди належить пристроям, які продаються разом із коробкою, чеком та рідним зарядним пристроєм. При цьому дані на коробці та налаштуваннях гаджета повинні збігатися.

2. Купівля невідв’язаного від чужого iCloud смартфона – це викинуті гроші. Завжди просіть продавця скинути до заводських налаштувань ще до передачі грошей.

3. Перевірка гаджета з IMEI щодо кримінального минулого – обов’язковий пункт техніки безпеки покупця.

4. Якщо йдеться про iPhone, має сенс перевірити його на предмет здатності дзвонити та відправляти повідомлення зі своєю сімкою. Якщо продавець відмовляється надати таку можливість, швидше за все телефон залочений.

5. Якщо вам пропонують придбати розряджений гаджет, що не включається, або всіляко поспішають і не дають нормально протестувати пристрій, – від угоди краще відмовитися. Швидше за все, пристрій буде проблемним.

6. Найправильнішим рішенням перед придбанням техніки Apple з рук є візит до сервісного центру, фахівці якого в процесі експрес-діагностики дадуть повну інформацію про пристрій та розкажуть, заливали гаджет чи ні, чи ремонтували його та наскільки якісно. Якщо продавець відмовляється від такої перевірки, від покупки краще відмовитись.

Які пристрої Apple має сенс купувати?

MacBook, iMac, Mac mini. Комп’ютери Apple здатні без проблем працювати десять років і навіть більше. Максимум, що може їм знадобитися – заміна батареї, що втомилася.

iPhone, iPad, iPod. Apple підтримує оновлення цих пристроїв до шести років. Але акумулятор смартфонів помирає швидше, ніж у ноутбуків, тож заміна знадобиться раніше. Плюс з кожним роком пристроям потрібно все більше пам’яті, і купувати умовний iPhone 11 зі 128 ГБ пам’яті сьогодні вже не має сенсу.

Apple TV. Великої різниці між зовсім новими і старими моделями пристроїв немає: всі відмінності зводяться до обсягу пам’яті і роздільної здатності.

AirPort, TimeCapsule, HomePod. Офіційно у Росії не продаються, але присутні на вторинному ринку. Особливих ризиків за її придбання немає. Навіть старі моделі актуальні та добре працюють.

Стілус, мишки, трекпади, клавіатури. При покупці цих аксесуарів ризики є мінімальними, а вигода може досягати 50 відсотків.

А ось у придбанні AirPods особливого сенсу немає. Акумулятор на них вмирає за кілька років активного використання, а замінити його не можна. Плюс покупка навушників з рук – досить сумнівна витівка з погляду гігієни.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Apple
  • Останні записи

    Розбір iPhone 16 розкрив спрощену систему заміни акумуляторів

    Модельний ряд iPhone 16 отримав кілька покращень у плані ремонтопридатності. Найбільш значущим нововведенням є використання…

    22.09.2024

    Нова Siri з Apple Intelligence може бути представлена раніше запланованого

    Згідно з останнім випуском інформаційного бюлетеня Марка Гурмана Power On, оновлена версія Siri з використанням…

    22.09.2024

    Низький попит призведе до падіння цін на iPhone 16

    Попри високі очікування, початкові продажі iPhone 16 виявилися нижчими за прогнозовані. Аналітики вважають, що причиною…

    22.09.2024

    Джоні Айв у співпраці з OpenAI створюють смартфон, який переверне ринок

    Легендарний колишній дизайнер Apple Джоні Айв спільно з OpenAI, яка останнім часом привертає багато уваги…

    22.09.2024

    iPhone 16 Pro Max пройшов перевірку на міцність від JerryRigEverything

    Автор YouTube-каналу JerryRigEverything продовжує тестувати на міцність популярні смартфони, і його нове відео присвячене флагманському…

    22.09.2024

    Google Pixel 9 Pro Fold представив нову ексклюзивну можливість для відеодзвінків

    Google Pixel 9 Pro Fold отримав унікальну функцію для онлайн-відеодзвінків, яка тепер доступна в Google…

    22.09.2024