Штучний інтелект зібрав кубик рубика за секунду

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останніми роками штучний інтелект розвивається і просувається набагато швидше, ніж раніше. Так, сьогодні ми використовуємо штучний інтелект багато разів протягом дня – часто, навіть не усвідомлюючи цього. Коротше кажучи, штучний інтелект – це специфічна область комп’ютерних наук, яка спрямована на створення машин, здатних не тільки працювати і думати, але й діяти і реагувати, як ми, люди. Машини не завоювали світ. Принаймні поки що. Проте вони проникають у наше життя, впливаючи на те, як ми живемо, працюємо і розважаємося.

Стартапи та великі компанії по всьому світу вивчають способи, якими ШІ може допомогти людям приймати кращі рішення, захищатися від фінансових ризиків, більш ефективно навчатися новим навичками та отримувати більш точні діагнози захворювань. Сфери, які передбачають інтенсивне застосування критичного мислення (наприклад, ігри для розуму, такі як покер, шахи, гра го), завжди були зацікавлені в останніх подіях розвитку ШІ. Можна з упевненістю сказати, що за останні кілька років ШІ революціонізував ці ігри. Наприклад, один з найбільших онлайн покер-румів у світі, PokerStars, розробив школу покеру, де можна вивчити покерну стратегію, не ризикуючи грошима. Все більше і більше людей здатні стати гравцями професійного рівня, оскільки штучний інтелект допомагає їм зрозуміти, що робити в певних ситуаціях, тоді як раніше ці стратегії вивчалися шляхом спроб і помилок.

Оскільки більшість з нас досі не усвідомили, як ШІ вже змінив наше життя, важко визнати, наскільки значно ця технологія покращила спосіб роботи, і буде продовжувати це робити. Деякі невеликі компанії та стартапи були засновані виключно на ШІ. Деякі інші великі фірми і навіть компанії з Fortune 500 вирішили трансформувати свою діяльність, впроваджуючи ШІ у свої поточні продукти та послуги. Приклади цього можна знайти в технологічних гігантах Apple, Amazon і Google.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зовсім нещодавно, система штучного інтелекту, створена дослідниками з Університету Каліфорнії, зібрала кубик Рубіка всього за одну секунду. DeepCubeA (назва алгоритму) завершив 3D головоломку на логіку, яка мучить людей вже протягом багатьох років, з моменту свого винайдення в 1974 році. “Він (алгоритм) навчився сам по собі”, – повідомив автор доповіді професор П’єр Балді. Дослідники відзначили, що його стратегія сильно відрізняється від того, як люди займаються головоломкою. “Найкраще припущення, що форма міркування ШІ повністю відрізняється від людської”, – додав професор Бальді, професор інформатики в Каліфорнійському університеті в Ірвіні.

Дослідження, опубліковане в Nature Machine Intelligence, відзначило, що алгоритму було задано 10 мільярдів різних комбінацій головоломки, а мета – розшифрувати їх у межах 30 ходів. Потім це було перевірено на 1000 з них і алгоритму вдалося вирішити всі з них, знайшовши найкоротший шлях до рішення близько в 60% випадків.

Люди, здатні швидко вирішити головоломку, зазвичай потребують близько 50 ходів. Система ШІ зібрала його в середньому за 28 ходів. Комп’ютерний алгоритм не є першою чи найшвидшою не людиною, яка вирішила головоломку. Ця честь переходить до системи, розробленої в Массачусетському технологічному інституті, що отримала назву min2phase, яка вирішила головоломку в три рази швидше. Але принципово, що система не використовувала нейронну мережу – яка імітує, як працює людський мозок – або техніку машинного навчання і була запрограмована тільки для вирішення головоломки. У 2018 році дослідники побудували робота, який вирішив головоломку за 0,38 секунди. Створення системи, яка вчить себе завершити виклик, розглядається як перший крок до створення ШI, який може вийти за рамки ігор для вирішення проблем реального світу.

«Рішення кубика Рубіка включає в себе символічне, математичне та абстрактне мислення, тому глибока навчальна машина, яка може зламати таку головоломку, наближається до того, щоб стати системою, яка може думати, міркувати, планувати і приймати рішення», – сказав професор Балді. “Як ми створюємо передовий ШІ, який є розумнішим, більш надійним і здатним до роздумів, розуміння і планування? Цей експеримент і є кроком на шляху до цієї важкої мети”.

Здається, що зовсім скоро вплив штучного інтелекту на наше життя буде ще більш відчутним порівняно з тим, що було зроблено до цих пір. Алгоритми штучного інтелекту аналізують величину даних, які до цих пір представляли велике занепокоєння для людей, тому що дуже важко вивчити їх швидким і точним способом, уникаючи грубих помилок. Отож факт залишається фактом: штучний інтелект увійшов у кожне з наших життів і швидко стає для нас незамінним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.