Для чого на ноутбуках, комп’ютерах і моніторах може бути щілина із символом замка

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, багато хто бачив на своєму ноутбуці отвір незрозумілого призначення з піктограмою замка або буквою K. Отвір чимось нагадує USB порт, але ним не є. Він має назву K-Slot, Kensington Security Slot або Кенсінгтонський замок. Не знали? Тоді підписуйтесь на “Блог системного адміністратора” – у нас багато найцікавіших матеріалів.

Цей, назвемо його слот, може бути на ноутбуці, а може й бути відсутнім – тут уже все залежить виключно від виробника. Але для чого ж він призначений?

Для чого на ноутбуках, комп’ютерах і моніторах може бути щілина з символом замка
Пристрій було винайдено в далекому 1980 році, він багато разів змінював власників і зараз належить Kensington Computer Products Group. Це спеціальний отвір для вставки антикрадіжного троса – технологія була винайдена ще для велосипедних замків, а пізніше перетекла і в комп’ютерну (а також іншу) техніку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як це працює? Дуже просто – отвір усередині металевий і надійно закріплений – у нього вставляється сталевий трос зі звичайним або кодовим замком. Інша ж частина троса може бути обгорнута, наприклад, навколо столу або ж вставлена в таку саму “розетку”. Такий спосіб захисту від крадіжки зазвичай використовують у магазинах побутової техніки – щоб справді вкрасти ноутбук або монітор, злодюжці потрібно з корінням виламати частину корпусу пристрою, що утруднить подальшу реалізацію пристрою і потребуватиме додаткового часу та зусиль.

K-Slot у моніторах і комп’ютерах, як правило, потрібен для захисту від крадіжки техніки в тих місцях, де користувач може відійти, – наприклад, на ресепшені готелю або торгового центру. Буває, що замок Кенсінгтона додатково оснащують сигналізацією – якщо ланцюжок розімкнеться, то стаціонарний пристрій увімкне сирену.

Напевно, багато хто чув, як у великих магазинах щось сильно і противно пищить біля стійки з ноутбуками. Але магазини часто економлять на такому антикрадіжному способі і можуть просто підключати лептоп через мережевий кабель – у разі розмикання також спрацьовує сигналізація.

Варто розуміти, що цей захист не допоможе зберегти техніку від підготовленого злодія – сталевий тросик можна легко перекусити спеціальним інструментом, наприклад, ножицями по металу.

Нерідко K-Slot розташований спеціально в тому місці, щоб утруднити крадіжку акумуляторної батареї або закрити доступ до слота пам’яті чи жорсткого диска.

Ця технологія запатентована і тому не всі виробники можуть її використовувати. Є також варіанти антикрадіжного захисту за допомогою, наприклад, порту VGA або будь-якого іншого, які мають кріпильні елементи.

Замок Кенсінгтона можна зустріти на ігрових приставках, відеокамерах, телевізорах, моніторах, ноутбуках, системних блоках, проекторах – на тій техніці, яку можна легко взяти й забрати. Пристрій не дає 100% захисту, але цілком допомагає запобігти випадковій крадіжці, коли злодій хапає техніку і намагається з нею втекти.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.