Що варто знати про процесори смартфонів у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Процесор багато в чому визначає продуктивність телефону. Найбільш широко поширені мобільні чипи Snapdragon від Qualcomm, Helio від MediaTek і Bionic від Apple. Навчимося читати маркування чипів і вибирати найкращі за характеристиками процесори. Дізнаємося, на що впливають нанометри (нм) у техпроцесі.

Який процесор Snapdragon кращий

Складні номери насправді читати дуже просто. У Snapdragon що вища перша цифра, то вищого класу чип. 8 – ознака флагманських апаратних платформ. Наприклад: Snapdragon 865 кращий за Snapdragon 730G. А Snapdragon 730G, своєю чергою, потужніший за Snapdragon 626. Найменш продуктивні серії: Snapdragon 200 і 400. Призначені для бюджетних мобільних девайсів. Якщо бачимо, що процесор Qualcomm 205, Snapdragon 450, Snapdragon 435 або Snapdragon 430 – отже, телефон із недорогих і доволі слабких.

Далі йде Snapdragon 600 – процесори для середньобюджетних телефонів. Приклади: Snapdragon 625, Snapdragon 626, Snapdragon 650. Досить продуктивні для базових завдань. Лінійка Snapdragon 700 орієнтована на моделі середнього класу. Qualcomm поміняла підхід до маркування, але суть залишилася колишньою: Snapdragon 8 Gen 2 і Gen 1 – флагманські чипи. Просто покоління вказано більш явно: за Gen (покоління) йде номер. Чим більше число – тим свіжіший, потужніший і ефективніший процесор.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мобільні процесори Apple, MediaTek, HiSilicon і Exynos

Для Apple Bionic A – що вище число, то новіший і продуктивніший процесор: A16 (2022 року), A15 (2021), A14 (2020)… MediaTek випускає кілька лінійок. Наприклад, Helio X – для бюджетних смартфонів, а P – для більш продуктивних. MediaTek Dimensity – топові. HiSilicon випускає процесори Kirin для девайсів Huawei. Пропрієтарні чипи Samsung називаються Exynos.

Ядра мобільного процесора

ARM – провідна компанія, яка розробляє ядра для мобільних процесорів.
Маркування ядер Cortex
Високопродуктивні ядра марковані як Cortex-A7X – приклади: Cortex-A77, Cortex-A76, Cortex-A75. Cortex-A6X і A5X – баланс між продуктивністю та енергоефективністю: Cortex-A65, Cortex-A55, Cortex-A53.

ARM ліцензує свої конструкції ядер ЦП для інших компаній. Виробники обладнання (зокрема Qualcomm, Apple, Samsung, NVidia) мають ліцензії на архітектуру та ядра. Тому можуть створювати власні процесори. Ліцензія на ядро також дозволяє створювати власні ядра ЦП.

Тактова частота

Що вища тактова частота – то швидше працює процесор. Тактова частота (швидкість процесора) вказується в гігагерцах (ГГц) або мегагерцах (МГц). У другому випадку на сьогоднішній день – у тисячах мегагерц. Вища тактова частота – смартфон краще справляється з іграми та роботою. Зворотний бік високої тактової частоти: підвищене тепловиділення і висока витрата енергії з батареї. Не забуваємо, що на ефективність роботи телефону впливає не тільки залізо, а й ОС. Читайте в “Блозі системного адміністратора”, як вибрати правильний Android:

Кількість ядер

Сучасні мобільні процесори багатоядерні – наприклад: чотириядерні або восьмиядерні. Якщо постійно використовувати тільки найпотужніші ядра, акумулятор буде швидко розряджатися, а телефон сильно грітися. Наприклад: процесор працює на частоті 1,5 ГГц – енергії споживає менше, але важкі ігри та завдання не тягне. За тактової частоти 2,8 ГГц ігри та важкий софт ідуть відмінно, але девайс споживає багато енергії і виділяє більше тепла.

ARM знайшла компроміс і впровадила технологію big.LITTLE (у перекладі: велике.МАЛЕ). Ядра ЦП групуються в кластери. У “великому” кластері – ядра з максимальною продуктивністю. Тим часом, ядра “малого” кластера енергоефективні. Типовий приклад: 4 ядра восьмиядерного процесора – з високою тактовою частотою, ще у чотирьох тактова частота менша. Завдання розподіляються між ядрами. Легші виконуються “малими” ядрами, складніші – “великими”. Потужні ядра підключаються тільки за необхідності. Завдяки такому підходу скорочено споживання енергії та нагрівання.

Технологічний процес

Що нижче число в техпроцесі – то ефективніший і сучасніший чип. Наприклад: Snapdragon 8 Gen 2 виготовлений за 4-нм технологічним процесом. Для порівняння: Snapdragon 865 (7-нм), Snapdragon 845 (10-нм). У нанометрах вказується не розмір транзистора, а умовне значення, яке відображає щільність розміщення транзисторів. Менше число – меншу відстань потрібно проходити електриці. У підсумку знижується енергоспоживання і виділення тепла. Відповідно, зростає ефективність і час автономної роботи телефону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.