Чому WhatsApp досі зручніше та безпечніше Telegram

Чому WhatsApp досі зручніше та безпечніше Telegram
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо попросити пошуковик порівняти WhatsApp і Telegram, то він видасть кілька сотень матеріалів, у кожному з яких говориться, що месенджер Павла Дурова набагато крутіший. Але чи дійсно Telegram краще WhatsApp ? Дати однозначну відповідь на це питання складно, проте можна знайти кілька вагомих причин, які змушують мільйони людей продовжувати користуватися месенджером із зеленою іконкою. І тут не в агресивному маркетингу.

Скільки людей користується WhatsApp

Поки Павло Дуров бравірує цифрами, говорячи про те, що вже до кінця року аудиторія його месенджера перевищить мільярд людей, ви можете порівняти популярність WhatsApp і Telegram на власному колі спілкування, поцікавившись у знайомих, якими вони користуються.

У моєму випадку навіть люди молодого віку частіше віддають перевагу WhatsApp. І це при тому, що у відсотковому співвідношенні популярність Telegram на території України одна із найвищих, ніж у будь-якій іншій країні світу. Чому люди обирають WhatsApp — питання, на яке ми спробуємо відповісти пізніше, а поки що підіб’ємо проміжний підсумок.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У WhatsApp більше користувачів, ніж у Telegram, тому сюди не потрібно нікого зазивати: все вже тут. Крім того, в американському месенджері широко представлені бізнес-акаунти, завдяки чому ми маємо можливість отримувати повідомлення від компаній у рамках однієї програми, майже повністю відмовившись від SMS.

Що таке наскрізне шифрування

Багато людей помилково вважають, що Telegram безпечніший за WhatsApp , адже так говорить сам Павло Дуров. Павло Дуров пропонує просто повірити йому на слово, тоді як WhatsApp доводить свою безпеку не словом, а ділом, використовуючи наскрізне шифрування.

Що таке наскрізне шифрування? Це спосіб передачі даних, при якому вся інформація залишається на пристроях відправника та одержувача. Тобто адміністрація WhatsApp не може прочитати особисті повідомлення користувачів або передати їх третім особам банально через відсутність технічної можливості.

А що з Telegram? У месенджері Павла Дурова все листування автоматично завантажується хмарою і зберігається там безстроково. Звичайно, в Telegram теж є наскрізне шифрування, але доступне воно виключно в секретних чатах, про існування яких більшість аудиторії програми навіть не знає.

Чому WhatsApp зручніше Telegram

Безпека WhatsApp – це точно не основний фактор, що змушує людей продовжувати користуватися американським месенджером, незважаючи на його функціональне відставання від Telegram. Головна причина популярності програми із зеленою іконкою – його зручність.

Telegram, що обріс до 2024 року якоюсь неймовірною кількістю фішок, вже вийшов за рамки класичного месенджера, перетворившись на якусь подобу китайського WeChat (щоправда, поки що без соціального рейтингу). Тому в руках людини, яка скачувала додаток у тому числі для обміну повідомленнями, Telegram швидко перетворюється на склад непотрібного мотлоху, що перестає виконувати основну функцію.

Варто новачкові передплатити кілька каналів, як вони починають сипати на нього повідомленнями, через що він змушений відключати всі оповіщення. Особисті чати губляться у списку, що стає причиною пропуску важливих повідомлень, а з усіх кутів лізуть реклама та заклики оформити платну підписку з метою озолотити розробників.

Цього вдасться уникнути, якщо оформити Telegram Premium, відключити повідомлення від каналів і створити папки, розділивши тим самим інформаційні та особисті повідомлення, але про таку можливість знають лише люди, які готові ритися в налаштуваннях. Людина, яка звикла переписуватися в WhatsApp, навряд чи займатиметься подібною і тим більше платитиме гроші за відключення реклами, а тому в його руках Telegram зазвичай виконує функцію інформаційної стрічки , ніж месенджера.

Корисні функції WhatsApp

У Telegram досі більше цікавих фішок, ніж у WhatsApp. Але останнім часом американський месенджер почав підтягуватись до свого конкурента. У 2023 році з’явилося багато нових функцій WhatsApp , а реалізовані вони найчастіше краще, ніж у додатку Павла Дурова.

Наприклад, канали WhatsApp. Для них за замовчуванням передбачено окрему вкладку, завдяки чому користувач не плутається в повідомленнях, як це буває в Telegram. В Україні канали взагалі не працюють з причин, які не залежать від адміністрації WhatsApp, зате додаток відмінно виконує роль класичного месенджера, доводячи, що кількість функцій – не показник якості кінцевого продукту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.