Чому Windows 12 перевершить Windows 11

Час читання: 3 хв.
Чому Windows 12 перевершить Windows 11

У 1998 році Windows 98 замінила Windows 95 і на кілька років стала еталонною операційною системою. Windows Me виявилася невдалою, і її змінила Windows XP, яка спочатку зустріла опір, але згодом стала дуже популярною. Vista не отримала широкого визнання, зате Windows 7 стала новим стандартом. Windows 8 виявилася суперечливою, але Windows 10 виявилася набагато успішнішою. Windows 11 не здобула тієї ж популярності, тому користувачі з нетерпінням чекають на наступну версію, яка, як сподіваються, стане новим стандартом на кілька років.

Реклама

Серед користувачів поширена думка, що операційні системи Windows чергуються між “поганими” і “хорошими” версіями. Також дизайнери аналогічно говорили про векторний редактор CorelDRAW: на початку 2000-х років непарні версії вважалися вдалими, а парні – менш успішними. Як склалася подальша історія CorelDRAW, сказати складно, але традиція чергування версій у Windows продовжується.

Від 95 до XP

Windows 95 вийшла 1995 року і на той момент стала революційною. У ній з’явився знаменитий Робочий стіл, панель завдань та меню «Пуск». Але ОС була нестійкою. У Windows 98 усунули мінуси, а Windows 98 SE (Windows 98 Second Edition) дуже сподобалася.

Windows Me (1998) нікому не сподобалася. Системні вимоги зросли, а стабільність і надійність навіть погіршилися. Наступну ОС – Windows XP (2001) – до речі, багато хто спочатку не злюбив через новомодний інтерфейс. Всі ці прикраси користувачі намагалися відразу відключати.

Проте система виявилася дуже стабільною, особливо версія Windows XP SP3. Офіційна підтримка цього релізу завершилася лише 8 квітня 2014 року, майже через 13 років після виходу першої версії «хрюшки». Це найтриваліший термін для ОС від Microsoft у XXI столітті.

Від Vista до Eleven

Windows Vista (2006) знову була не зрозуміла користувачами. Дизайн змінили, системні вимоги значно підвищили, все обіцяне не реалізували, підтримку застарілого обладнання прибрали. Одним словом – “погана”. “Хорошою” стала наступна – Windows 7 (2009).

Зараз читають  Топ-3 пристрої, які продовжують споживати електроенергію навіть у режимі очікування

“Сімка” виявилася дуже вдалим продуктом, хоча, по суті, це була робота над помилками. Однак користувачі, з одного боку, оцінили виправлення та покращення, з іншого, вже звикли до нового дизайну та функцій. Windows 7 можна зустріти на старих комп’ютерах.

Windows 8 (2012) і Windows 8.1, що вийшла через рік , можна сміливо віднести до невдач компанії Microsoft. Інтерфейс Metro виявився не доречним. Зміни в меню також викликали відторгнення, тому що нікому не хотілося звикати до їхнього нового розташування і функціоналу.

Цифру «9» розробники проігнорували, випустивши в 2015 році Windows 10. У цієї системи були і є недоліки, але вона виявилася набагато кращою за Win 8/8.1. Навесні 2017 року «десятка» стала найпопулярнішою ОС, обігнавши Windows 7 і, як і раніше, займає лідерство.

У свій час ходили чутки, що Windows 10 стане останньою операційною системою від Microsoft і далі вона тільки оновлюватиметься. Однак у 2021 році вийшла у світ Windows 11. Вона краща за попередника, але пред’являє підвищені вимоги до ПК — старе залізо вона не підтримує. Зате що заслужено зазнала критики.

Які ОС сьогодні є популярними?

Якщо вірити статистиці від W3Schools, у березні 2024 року Win 11 дісталася до 31,6% серед використовуваних ОС у світі. На першому місці Win 10 (36%). Третє місце посідають мобільні ОС (14,7%). Потім йдуть дистрибутиви Mac (7%) та Linux (3,7%). Наступні за популярністю – Win 7 (1,4%), Win 8 (0,5%) та ChromeOS (0,5%).

Таким чином, наступна версія (передбачається, що Windows 12 вийде 2025 року), стане новим стандартом. Ймовірно, справа тут не тільки в правилі «погана хороша» Windows. А в тому, що операційні системи в організаціях та підприємствах оновлюються рідше, ніж виходять нові Windows.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.