Huawei подає до суду на уряд США

Як і очікувалося, китайський виробник телекомунікаційного обладнання Huawei Technologies подав до суду на уряд США, заявивши, що закон, що обмежує його бізнес у США, є неконституційним.

У скарзі, поданій до Федерального суду в Техасі, оскаржується розділ 889 “Закону Про державну оборону (NDAA)”, підписаного в серпні президентом США Дональдом Трампом. Закон забороняє федеральним агентствам і їх підрядникам купувати обладнання та послуги Huawei.

Це черговий хід у протистоянні між Китаєм і Сполученими Штатами, яке в минулому році виразилося у введенні цими країнами колосальних мит на імпортні товари один одного, а також у тиску з боку США на своїх союзників з тим, щоб вони відмовилися від використання продукції Huawei. Останнім ударом став арешт фінансового директора компанії в Канаді на прохання США.

Цього тижня стало відомо, що влада США уважно вивчала діяльність Huawei, задовго до того, як Трамп почав торгову війну з Китаєм.

На думку компанії Huawei, звинувачення в тому, що її обладнання може використовуватися Китаєм для шпигунства, є безпідставними, а заборони на його закупівлю порушують закон. Вони обмежують участь Huawei у чесній конкуренції, що в кінцевому підсумку завдає шкоди споживачам США.

У позові Huawei сказано, що «на обладнання та послуги поширюються розширені процедури безпеки, і ні в одній з більш ніж 170 країн світу, де використовуються обладнання та послуги Huawei, не було задокументовано ніяких бекдорів, імплантатів або інших умисних вразливостей безпеки».

Якщо суддя вирішить, що претензія Huawei правдоподібна, справа перейде до етапу розкриття, коли суду повинні бути передані внутрішні документи, а посадовим особам уряду США доведеться давати свідчення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.