Український літак АН-32 може літати на біопаливі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Українські військово-транспортні літаки АН-32, які стоять на озброєнні ВПС Індії, отримали сертифікацію для польотів з використанням біопалива. Відповідний документ виданий індійським Центром визначення льотної придатності та сертифікації військових літаків (Centre for Military Airworthiness and Certification, CEMILAC).

Пальне для АН-32 міститиме 10% біопалива, виробленого з насіння і плодів декількох видів місцевих дерев. ВПС Індії прийняли таке рішення на основі серії випробувань, які пройшли в 2018 році.

Авіаційне біопаливо було розроблене індійським Інститутом Нафти в місті Дехрадун в 2013 році. У липні 2018 року головком ВПС Індії маршал Дханоа дозволив почати випробування такого палива на військово-транспортних літаках. Його застосування дозволить знизити залежність країни від викопних видів палива, запаси яких в Індії невеликі. Для виробництва біопалива підходять рослинні олії, які можна отримати з насіння і плодів таких дерев, як ятрофа (Jatropha), салове дерево (shorea robusta), нім (azadirachta indica), мадука довголиста (madhuca longifolia), каранджа (pongamia pinnata), гарцинія індійська (garcinia indica). Ростуть вони часто в передгір’ях і джунглях, де живуть представники місцевих племен. Влада вважає, що збір насіння і плодів для виробництва біопалива сприятиме економічному розвитку цих територій.

Можливість використання біопалива розглядає й індійська цивільна авіація. У 2018 році відбувся перший комерційний політ на біопаливі, який виконав авіалайнер місцевої авіакомпанії SpiceJet.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.