ТОП-10 революційних технологій 2020 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Рейтинг революційних технологій 2020 року охоплює не тільки 108-мегапіксельні камери для смартфонів і геймерські ліжка. Експерти відомого видання MIT Technology Review склали топ-10 найбільш значущих досягнень сучасної науки й інженерії, які в перспективі можуть повністю змінити спосіб життя людей.

Дізнайтесь, які технології вважаються революційними у 2020 році!

1. “Незламний” інтернет. Розробка нідерландських дослідників з Делфтського технічного університету об’єднує чотири міста в мережу на базі квантових технологій, захищену від хакерів. Інформація передається у вигляді фотонів по оптичному кабелю – за заявою розробників, це виключає можливість її перехоплення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
ТОП-10 революційних технологій 2020 року - фото 390792

2. Персоналізована медицина. Деякі рідкісні хвороби, що виникають у результаті генетичних мутацій, не піддаються лікуванню просто тому, що в їх вивчення не вкладалися гроші. Перші дослідження ліків, які можна модифікувати для взаємодії з конкретним пацієнтом, вже пройшли перші випробування в Англії.

3. Цифрові гроші. Свою електронну валюту вже анонсувала не тільки соціальна мережа Facebook, а й ціла країна – про плани переходу на “цифру” раніше повідомляла влада Китаю. Очікується, що саме КНР стане першою державою, яка реалізує такий масштабний проєкт впровадження “крипти” у повсякденне життя.

ТОП-10 революційних технологій 2020 року - фото 390791

4. Ліки проти старіння. Так звані сенолітики вже проходять перші випробування. Механізм їх роботи полягає у виведенні з організму клітин, що накопичуються в процесі природного старіння. Біологи відзначають, що подібні препарати не продовжують життя, а лише покращують його якість в літньому віці. Наприклад, вони можуть відтермінувати рак або деменцію.

5. Молекули, відкриті за допомогою ШІ. За заявою вчених, число молекул, що здатні утворити лікарські речовини, оцінюється як 1060 – ця цифра більша за сумарну кількість атомів у Сонячній системі. Щоб виявити відповідні сполуки, об’єднана група гонконгських і канадських дослідників доручила виявлення відповідних для синтезу мікрочастинок штучного інтелекту, який виявив близько 30 000 нових молекул з бажаними властивостями. Потім з шести “фіналістів” синтезували нову речовину, яка вже проходить тестування на тваринах.

6. “Сузір’я” з супутників. Піонером нового тренду вважається відомий Ілон Маск, в планах якого – вивести на орбіту тисячі ретрансляторів Starlink для забезпечення доступом до інтернету всієї земної кулі. Шляхом зменшення габаритів космічних апаратів і можливості їх “оптової” відправки в космос, великі комплекси з сотень і тисяч сателітів, на думку експертів, незабаром допоможуть вийти в мережу навіть найменш забезпеченим жителям планети.

ТОП-10 революційних технологій 2020 року - фото 390790

7. Квантова перевага. На відміну від кремнієвих аналогів, квантові комп’ютери в теорії здатні здійснювати операції, недоступні попередникам. Наприклад, “зламувати” криптографічний захист або навіть симулювати роботу цілої галактики. І хоча далі демоверсії Google справа поки не просунулася, в найближчі десятиліття у сфері комп’ютерних технологій очікується справжній прорив.

8. ШІ в мініатюрі. З ростом продуктивності алгоритмів штучного інтелекту розробникам доводиться все більше покладатися на хмарні технології і дата-центри. Це не тільки збільшує кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу, а й відбивається на приватності даних. Тому техногіганти прагнуть “стиснути” ШІ-функції до масштабів локального пристрою – наприклад, голосовий асистент Google вже здатний працювати без під’єднання до віддаленого сервера, а концепція під назвою Tiny AI набирає популярність у творців софта.

9. Диференційована конфіденційність. У поточному році адміністрація США планує зібрати дані про 330 мільйонів жителів країни для статистики, яка буде враховуватися при написанні законів і проведенні різних соціологічних досліджень. Завдання ускладнюється тим, що необхідно зберегти таємницю особистості всіх громадян. Для цього буде використовуватися технологія підміни – випадково обраним людям буде приписаний інший вік, стать або колір шкіри, при цьому загальна кількість представників кожної цільової групи не зміниться.

ТОП-10 революційних технологій 2020 року - фото 390789

10. Вивчення зміни клімату. В останні роки вчені все частіше пов’язують стихійні лиха з кліматичними змінами. Докладне дослідження цього процесу і його наслідків дозволить точніше прогнозувати виникнення чергового урагану або повені, щоб вчасно вжити заходів до порятунку життя людей або об’єктів інфраструктури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.