Categories: Технології

Найбільший у світі літак підніматиме менше за українську “Мрію”

Share
Компанія Пола Аллена Stratolaunch Systems планує провести перший політ найбільшого за розмахом крил літака в світі в найближчі місяці.

На 34-му космічному симпозіумі в Колорадо-Спрінгс компанія підтвердила, що вона націлилася на перший політ літака після проведення трьох тестів найближчим часом, пише Popular Mechanics.

Шестимоторний двофюзеляжний літальний апарат, побудований компанією Scaled Composites для Stratolaunch Systems, що належить Полу Аллену (американському підприємцю і співзасновнику корпорації Microsoft), розроблений для підйому ракет-носіїв в повітря і їх подальшого запуску в космос.

Stratolaunch Systems провела лише два наземних випробування літака. В рамках першого прокату літак-носій розігнали приблизно до 74 кілометрів на годину, в рамках другого – до 222 кілометрів на годину. Як правило, для зльоту звичайного пасажирського авіалайнера потрібна швидкість близько 240-277 кілометрів на годину.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У компанії відзначають, що тести пройшли добре, тому ніякої модернізації літака поки що не потрібно. Якщо наступні три прокати пройдуть успішно, то Stratolaunch перейде до льотних випробувань машини.

Маса самого літака – 250 тонн, а з повним навантаженням – 590 тонн. Розмах крил – 117 метрів. Для порівняння – розмах крил знаменитого українського літака Ан-225 Мрія – близько 90 метрів. Правда, маса Мрії з повним навантаженням – 640 тонн.

За допомогою системи запуску Stratolaunch планується виведення на орбіту різних аерокосмічних апаратів. Одним з них, наприклад, може стати крилата ракета Pegasus XL компанії Orbital ATK. На даний момент старт цих ракет проводиться за допомогою спеціально обладнаного літака L-1011 Stargazer фірми Lockheed Corporation. Літак буде піднімати ракети на висоту 9100 метрів над землею – звідти вони будуть стартувати до навколоземної орбіти.

Також наголошується, що компанія недавно підписала угоду з Космічним центром імені Джона Стенніса (NASA) на проведення випробувань нових силових установок. Це може говорити про те, що Stratolaunch може зайнятися розробкою своєї власної ракети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Названо смартфони Samsung, які отримають OneUI 7. Поки що неофіційно

    Портал Gizmochina опублікував список гаджетів Samsung, які мають отримати Android 15 з новою оболонкою One…

    02.05.2024

    У мережі 6G передали дані зі швидкістю 100 Гбіт/с

    Консорціум компаній із Японії провів тестування першого у світі високошвидкісного бездротового пристрою для мереж стільникового…

    02.05.2024

    5 непотрібних функцій сучасних смартфонів, за які ми переплачуємо

    Ви коли-небудь замислювалися, чому одні смартфони дорожчі за інші ? Зрозуміло, що флагмани отримують покращену…

    02.05.2024

    Куо: Apple Watch Ultra майже не отримають апаратних оновлень цього року

    Трохи більше півроку тому аналітик ланцюжка поставок Apple Мінг-Чі Куо заявив, що шанси на запуск…

    02.05.2024

    В Україні готують законопроект про роботу Telegram, Tik-Tok і YouTube

    Влада України зможе вимагати від соцмереж блокувати той чи інший канал. «В Україні готують законопроект…

    02.05.2024

    Смартфони на Android скоро отримають новий спосіб керування налаштуваннями виведення звуку

    Схоже, Google працює над цікавою новою можливістю для користувачів Android – можливістю керування виведенням звуку…

    01.05.2024