Categories: Смартфони

Швидкість LTE “застрягла” на 45 Мбіт/с

Share

Останні вісім років мобільні оператори наполегливо намагаються розсунути межі 4G-технології і “витягнути” з неї таку високу швидкість інтернету, яку тільки можливо. З впровадженням стандарту LTE Advanced, удосконаленням смартфонів і розширенням частотних діапазонів середня швидкість в 4G-мережах розвинених країн спочатку перевищила 20 Мбіт в секунду, потім 30 Мбіт в секунду, а в останні два роки позаду залишився і 40-мегабітний кордон.

Однак, схоже, межа можливостей 4G все ж досягнуть: звіти State of LTE, які регулярно складає аналітична компанія OpenSignal, показують, що в країнах-лідерах по середній швидкості завантаження в LTE-мережах показник зупинився на районі 45 Мбіт в секунду, і заповітна мета в 50 Мб / с так і залишається нескореної. Втім, з переходом на новітні модифікації LTE Advanced оператори рано чи пізно візьмуть і цю висоту, переконані в OpenSignal.

Поки ж фахівці відзначають, що увага учасників індустрії мобільних технологій переключилася з нарощування швидкості на підвищення доступності LTE-сигналу. Якщо кілька місяців тому, в листопадовому звіті OpenSignal повідомлялося, що LTE-зв’язок доступна користувачам в 90 відсотках випадків тільки в двох країнах світу – в Південній Кореї і Японії, то в лютневої редакції, яка включає дані про доступність LTE-сигналу і середньої швидкості завантаження в LTE-мережах по 88 країнам світу фахівці перерахували вже п’ять таких держав. До двох раніше згаданим додалися Норвегія, Гонконг і США, а Нідерландам та Угорщини не вистачило лише десятих часток відсотка, щоб теж увійти в цей список.Доступність LTE покращилась не тільки в першій десятці рейтингу OpenSignal, а й за її межами. Раніше фахівці нарахували два десятка держав, в яких мобільні користувачі могли скористатися зв’язком 4G більш ніж в 80 відсотках випадків, а в новому дослідженні їх стало вже 30. До клубу “80% +” приєдналися Таїланд, Бельгія, Латвія, Фінляндія, Канада, Уругвай , Данія і Хорватія. Крім того, з 88 проаналізованих країн у 67% показник доступності LTE виявився вищим 70 відсотків.Серед країн, в яких рівень доступності LTE коливається від 50 до 60 відсотків, виявилися Домінікана, Білорусія і Ірландія. Найменше пощастило мобільним користувачам з Еквадору, Єгипту, Шрі-Ланки, Сальвадора і Алжиру, яким вдається скористатися зв’язком 4G менш ніж в 50 відсотках випадків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Рейтинг країн по середній швидкості мобільного інтернету 4G як і раніше очолює Сінгапур, але в першій десятці відбулися деякі зрушення. Наприклад, на друге місце, відтіснивши Південну Корею, піднялася Голландія зі швидкістю завантаження в мережах LTE в 42,12 Мб / с, а шосту сходинку замість Люксембургу зайняла Бельгія з показником 36,13 Мб / с.До сих пір впритул за лідером незмінно слідувала Південна Корея, але дані OpenSignal свідчать про те, що середня швидкість LTE в цій країні за останні кілька місяців впала з 45,85 до 40,44 Мб / с. Фахівці розцінили тенденцію, як перші ознаки нестачі пропускної здатності мереж LTE-Advanced в Південній Кореї.

Крім того, в топ-10 увійшли Норвегія (41,20 Мб / с), Угорщина (39,18 Мб / с), Австралія (36,08 Мб / с), Нова Зеландія (33,52 Мб / с), Болгарія (33,34 Мб / с) і Данія (33,09 Мб / с).

Як і в попередньому дослідженні, експерти відзначили, що зростання серед країн з найвищими показниками швидкості 4G-інтернету застопорився: ніхто з першої четвірки не наблизився до знакового рубежу в 50 Мбіт в секунду, більш того, намітилося зниження швидкості. Навіть у лідера рейтингу Сінгапуру показник впав з 46,64 до 44,31 Мбіт в секунду.

Втім, все не настільки погано, заспокоюють фахівці. Аналіз даних по країнам за межами топ-10 показує, що в іншому світі ситуація зі швидкістю поліпшується. Якщо в листопадовому дослідженні повідомлялося про 13 державах, де середня швидкість 4G-інтернету досягла 30 Мбіт в секунду, то тепер їх стало 18: Сінгапур, Нідерланди, Норвегія, Південна Корея, Угорщина, Бельгія, Австралія, Нова Зеландія, Болгарія, Данія, Канада , Сербія, Хорватія, Іспанія, Литва, Македонія, Швейцарія і Чеська Республіка.

Більш численною стала і підгрупа з результатом 20 Мбіт в секунду і вище: частка таких країн збільшилася з 55 до 60 відсотків. Значною мірою тренд пов’язаний з прогресом в Європі: середня швидкість в LTE-мережах відчутно зросла в Іспанії, Швеції, Нідерландах, Бельгії, Чеській Республіці, Румунії, Хорватії та Литві. Істотний прогрес також зробили Австралія та Канада, що експерти пояснюють великими інвестиціями мобільних операторів Telus, Telstra і Vodafone в розвиток інфраструктури LTE-мереж цих країн.

Ще один вартий уваги регіон – США. Середня швидкість LTE в цій країні була традиційно повільніше, ніж в іншому розвиненому світі, але з листопада 2017 року показник покращився з 14 до16,3 Мб / с. За даними фахівців, це прямий результат того, що американські оператори AT & T і Verizon подолали негативні наслідки від введення безлімітних тарифних планів.

Хоча в більшості країн, розглянутих OpenSignal, середня швидкість LTE перевищує 16,9 Мб / с, багато хто з цих держав – невеликі по території і за чисельністю населення. Тим часом, на нижніх рядках рейтингу розташувалися кілька густонаселених країн з великою базою мобільних користувачів, які знижують глобальний показник. Зокрема, швидкість завантаження менше 10 Мбіт в секунду зареєстрована в Таїланді, на Філіппінах, в Індонезії, Алжирі і в Індії. Найгірший результат – на батьківщині шахів і чаю – близько 6 Мб / с.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: LTEукр
  • Останні записи

    Нові моделі iPad Air та iPad Pro втратили фізичний слот для SIM-карти

    Сьогодні на заході Let Loose компанія Apple анонсувала нові моделі iPad Pro та iPad Air.…

    07.05.2024

    Такого ніхто не очікував: ПриватБанк прийняв важливе рішення щодо кредитних лімітів клієнтів

    Фінансова установа «ПриватБанк» розкрила своїм клієнтам процес розрахунку кредитного ліміту по банківській карті. Багато українців…

    07.05.2024

    Apple випустила чохол-клавіатуру Magic Keyboard для iPad Pro (2024)

    Для iPad Pro (2024) на чіпі M4 вийшло два нових аксесуари: Apple Pencil Pro з…

    07.05.2024

    Огляд бездротової клавіатури Logitech Signature Slim K950

    Бездротова клавіатура Logitech Signature Slim K950 проста та ефективна. Вона не пропонує найновіших клавіатурних технологій,…

    07.05.2024

    Google представила новий недорогий смартфон Pixel 8a

    Сьогодні, 7 травня, компанія Google нарешті представила доступний смартфон Pixel 8a зі свіжим дизайном, яскравими…

    07.05.2024

    Представлений Apple Pencil Pro – стілус для справжніх профі

    Компанія Apple представила новий стілус Apple Pencil Pro, який буде сумісний з новими iPad Pro…

    07.05.2024