Чому смартфони Samsung – одні з найбезпечніших і захищених в світі

Історія йде по колу. Коли мобільні телефони тільки почали з’являтися у продажу, вони здавалися технікою, яку неможливо створити «простим смертним», або недосвідченим компаніям. В епоху смартфонів все поступово звикли, що загорнути в корпус дисплей, камери, акумулятор і процесор навчилися дуже багато компаній. І лише трохи згодом ми навчилися цінувати гаджети, продумані до дрібниць. Сьогодні ми розповімо, в яких нюансах Samsung Galaxy відрізняються в кращу сторону в порівнянні зі звичними смартфонами.

Незважаючи на те, що маркетологи співають нам пісні про «преміальному призначеному для користувача досвід з моменту покупки», сумлінність виробника смартфонів не вийде помацати або побачити з перших же секунд використання. Коли ви берете в руки смартфон вперше, ви лише зможете оцінити, чи нормально в ньому працюють всі ті мегапікселі, мегагерци і мАг, про які йшлося в таблиці з характеристиками. Більш тонкі матерії в смартфоні стають зрозумілими або з часом, або за звітами експертів. А експерти говорять наступне:

Безпечний смартфон – смартфон з мінімальним випромінюванням від стільникового зв’язку і Wi-Fi

З тих пір як мобільники перестали виглядати «цеглинами» з зовнішніми антенами, все різко перестали замислюватися про випромінювання стільникового зв’язку і її шкоду для здоров’я. Точніше, про такий чинник стало просто не модно говорити, а ось вчені не припиняли свої дослідження про вплив смартфонів на людський організм, і прийшли до цікавих висновків. Невже ви, кожен раз, коли читаєте про те, що смартфони досягли нових рекордів швидкості в 100 Мбіт / с, а то і 1 Гбіт / с, припускаєте, що такі потоки даних в радіохвилях обходять ваше тіло десятою дорогою?

Та й сам сценарій використання телефонів змінився – з одного боку, раніше випромінювання в стільникового зв’язку було більш інтенсивним, а розмови з трубкою у вуха (і головного мозку, на хвилиночку) були більш тривалими. З іншого – телефони носили в кобурі на відстані від тканин тіла, або в куртках, а не брюках. І ці телефони не обмінювалися сотнями мегабайт з стільниковими вишками з приводу і без. Тому питання випромінювання не втрачає актуальності, хоча вивчати його не так захоплююче, як потужність ядер процесора або вплив мегапікселів в камері на якість фото. Доводиться піднімати дослідження.

А новітні рейтинги зразка 2019 року свідчать, що найбезпечніші смартфони за рівнем випромінювання – Samsung. Як флагманські, так і недорогі моделі.


Найбезпечніші в світі смартфони за рівнем випромінювання

Впевненість в тому, що смартфони не зламують, теж схожа на віру в те, що автомобілі не викрадають – спочатку здається, що «якщо щось таке і є, але рідко і навряд чи трапиться саме зі мною», а потім вже пізно. А ось як йдуть справи насправді.

«Постраждалі від вірусів – це завжди Не я»
Так Так звичайно. Правда, у комп’ютерних фахівців є приказка, що люди діляться на тих, хто не робить резервні копії даних, тих, хто вже робить, і тих, хто не тільки робить, але і перевіряє можливість їх відновлення. І в смартфонах теж є подібна класифікація, тільки вже в розмові про віруси.


Ми-то з вами вміємо правильно поводитися зі смартфоном, на відміну від них усіх, адже правда?

Ні, ми не жартуємо – способи легкого злому смартфонів є, і успішно працюють ще з 2017 року, можете ознайомитися зі статтею, якщо хочете.

Загалом, віруси є, і вони досить хитро влаштовані, але ми зараз потонемо в подробицях і уточнень, якщо почнемо все їх перераховувати. Набагато важливіше, що тепер робити?

Оновлення безпеки та системи
Основа основ, старо як світ, але як і раніше актуально. У кнопкову епоху, коли весь інтернет на смартфонах полягав в з’єднанні з ICQ і «включу додаток і перевірю e-mail», виробники могли дозволити собі випустити одну-єдину прошивку. Якщо в ній не було критичних недоліків, з якими смартфон б «глючил», ніяких оновлень для нього навіть і не думали випускати.

А сьогодні смартфони постійно в мережі, постійно оновлюють додатки, і, в програмному плані, влаштовані чи не складніше настільних комп’ютерів. А там, де системи складні і великі, завжди є простір для злому.

Google публікує багатомовні звіти про закриті уразливості в Android для щомісячних оновлень. Оновлювався чи в цьому місяці ваш смартфон?

Це розуміють не тільки виробники смартфонів, але і Google. Наприклад, зовсім недавно поновлення для Android стали щомісячними. Так-так, кожні 30 днів виходить, якщо можна так сказати, свіжа «антивірусна база», з якої всі існуючі способи злому вашого смартфона перестають працювати. І смартфони Samsung отримують такі оновлення в термін – можете взяти у одного його Galaxy і переглянути звіт про попередні дати поновлення, або переконатися в цьому на своєму смартфоні. Або прочитати на сайті Android повну доповідь про те, які способи злому закрило нове щомісячне оновлення.

 

Нудно? Напевно, так – поновлення іконок і анімації смуги гучності в оболонках набагато веселіше. Зате вище гарантія, що смартфон буде працювати стабільно, а це його головна задача.

Як Samsung радикально поліпшив стандартний Android
Стандартні засоби захисту Android всім добре відомі – це сканер, який перевіряє програми та ігри на віруси як в Google Play, так і при установці apk-файлів з внутрішньої пам’яті. А ще – періодичні антивірусні заплатки, які прилітають вам з новою прошивкою по Wi-Fi. Причому ці кошти, по-перше, борються тільки з відомими Google погрозами, а по-друге, не захищають цілісність прошивки і файлів: або вірус / злом вдалося «збити на підльоті», або, якщо Google з ним не знайомий, нічого вдіяти вже не вдастся.


Samsung KNOX захищає не тільки смартфони та планшети на базі Android, а й гаджети на базі Tizen

Нічого понад цих коштів спочатку в системі Google не було закладено, та й не планувалося, тому доопрацювання безпеки з боку виробників смартфонів напрошувалася сама собою. На сьогоднішній день сама розумна і всебічна вона у Samsung, і ім’я їй – KNOX.

Справа в тому, що Samsung був найбільшим виробником смартфонів на Android і одним із символів Android ще зі стародавніх часів. І все у флагманських Galaxy S і Galaxy Note було класно з технічної точки зору, але бізнесмени, у яких в мобільниках зберігалася важлива фінансова інформація задовго до цих ваших Google Pay, андроідофонов остерігалися. Тому Samsung, починаючи з 2014 р, своїми силами поліпшив «зеленого робота» до такого рівня, при якому на Android вже з’явилися поняття шифрування особистої інформації, і «куленепробивні» захист збереження прошивки від злому і більшості вірусів. І це був тільки початок!

Хочеш зробити добре – зроби сам
Samsung знає толк в тому, щоб добре робити щось своїми силами – в багатьох смартфонах Galaxy встановлені «рідні» дисплеї, камери, акумулятори та процесори. А своя сорочка ближче до тіла, і безпечніше, бо ти знаєш, з чого вона зіткана і як її підсилити.

Щоб пояснити, що таке KNOX, простіше почати з того, чим він не є. Це не додаток для Android, і не антивірус. І навіть не одна з сотень рядових функцій фірмової оболонки. Все трохи складніше.

KNOX – безпосередньо працює з «залізом», відокремлений від Android набір систем, які:

Захищають і шифрують особисті дані

Оберігають важливі файли прошивки від злому або підміни

Чим KNOX відрізняється від банального додатки-антивіруса в Android

KNOX починає працювати вже з перших секунд функціонування смартфона – першої спрацьовує захист від … підміни системи на етапі завантаження. Якщо ви думаєте, що мобільник чимось відрізняється від комп’ютера (на якому можна змінити одну версію Windows на іншу, а то і зовсім встановити Linux), ви помиляєтеся – в смартфонах теж можна встановлювати заново і міняти системи. Або модифікувати наявні, якщо злом вдався. наприклад:

Захист системи вже в момент включення
Завантаження тимчасової системи-«пустушки» для злодійства імен і паролів. Якщо потайки завантажить 700 мегабайт системи, яка виглядає як оболонка вашого смартфона, а після перезавантаження влізе замість встановленого Android і скаже «ой, нагадай мені PIN-код від системи і пароль від аккаунта Google», мало хто запідозрить недобре. KNOX таких підмін не допустить.

Запуск програми-шпигуна на етапі завантаження системи. Тому що не обов’язково вас про щось питати, якщо можна нишком записувати відео з екрану вашого смартфона і відслідковувати, на які букви і цифи ви натискаєте. Samsung відстежує, щоб нічого підозрілого c Android не стартував, тому такі сценарії теж виключені.


так налядніше

Захист платежів Samsung Pay
Ще одна приємна функція – шифрування фінансової інформації в Samsung Pay. Якщо ви коли-небудь «колупали» якісь програми або гри в Android, ви знаєте, що всі їхні складові розкладені файлами у відкритому вигляді. Хочеш – бери і витягай з програми для прослуховування ліцензійної музики окремі аудиотреки файлами, хочеш – підміняти збереження в грі на інші, і так далі. І якщо це ще просто баловство, то як ви дивитеся на те, що віруси таким же чином, в теорії, можуть підміняти адресата вашої оплати з прив’язаною до смартфону і NFC банківської карти? KNOX шифрує всі дані з Samsung Pay, щоб їх не можна було ні розпізнати, ні вкрасти, ні підробити.

Додатковий захист системи розблокування
Навіть банальна розблокування смартфона скануванням особи або відбитків пальців в пристроях виробника додатково захищена.

 

Як працює розблокування з Samsung:

Ви торкаєтеся сканера відбитків.
Дані зі сканера відправляються в «згорає», ізольовану від Android і недоступну для вірусів область прошивки Samsung KNOX.
KNOX витягує копію для звірки з зашифрованого сховища і звіряє її з новою.
І тільки після цього на правах «я тут головний» дозволяє або не дозволяє Андроїд розблокувати смартфон.
Чому це важливо:

Якщо який-небудь вірус в прошивці отримає root-права і змусить смартфон приймати будь-які відбитки пальців (як зламані комп’ютерні програми, в які тисячі чоловік вписують один і той же e-mail і пароль), то на смартфоні з KNOX такий трюк не спрацює. Тому що Android не вирішує, розблокувати смартфон чи ні, а до KNOX у вірусу немає фізичного доступу.

Якщо ваш смартфон з окремим (не в дисплеї) сканером відбитків пальців вкрадуть, а потім «замкнутий» сканер таким чином, щоб він доповідав «у мене тут справжні відбитки пальців», для стандартного Android цього може бути достатньо, а KNOX потребують додаткового підтвердження дійсності .

Надійний спосіб захистити смартфон від крадіжки і обчислити його місце розташування
У пристроях Galaxy є функція «Знайти телефон» на випадок, якщо телефон був загублений або вкрадений. З нею можна не тільки обчислити місцеположення смартфона або заблокувати його віддалено (щоб особиста інформація не потрапила в руки зловмисника), але і зберегти важливі дані в хмарі перед очищенням інформації на втрачений гаджет. До речі, навіть після скидання Android до заводських налаштувань зловмисник не зможе скористатися вкраденим Galaxy – система зажадає від нього увійти під обліковим записом Google, з якої смартфон працював раніше.

Android безпечний у тих виробників, які дбають про безпеку

Захист особистої інформації надійніше, ніж з будь-яким додатком
І, нарешті, в KNOX можна створити «захищених папку», окрему зашифровану і недоступну ззовні реалізацію Android зі своїми робочими столами, фотографіями і відеозаписами, і можливістю встановити додатки.

Навіщо? Щоб, якщо хтось схопив ваш смартфон в розблокованому вигляді і побіг стягувати з нього дані, не даючи екрану згаснути, до дійсно важливих даних він не зміг достукатися, навіть маючи в запасі необмежену кількість часу і навички злому.

«Які ваші докази?»
Не можна вірити виключно «ось ми, Ferra, вам гарантуємо» нашим словам, тому погляньте на незалежні дослідження:

Аналітичне агентство Gartner провело дослідження стійкості до злому систем на смартфонах і на планшетах. Захист KNOX визнали більш якісної, ніж захист в «чистому» Android, захист в iOS або Windows 10.
Експерти з Computer Reseller News, міжнародного видання для продавців комп’ютерної техніки, нагородили KNOX ще в 2017 році – за резервний зашифрований накопичувач всередині Android, додаткову «протиугінну» безпеку і повідомлення, коли який-небудь додаток в тлі намагається таємно використовувати камеру, мікрофон, записувати інформацію з екрану або відправляти SMS.
Навіть в організаціях, які працюють з держтаємницею, довіряють Samsung – наприклад, міноборони Німеччини закупило для німецьких військових смартфони Galaxy на незначно доопрацьованій версії Android. По-перше, це величезний рівень довіри, а по-друге, жодної німецької військової таємниці з тих пір не спливло в широкий доступ, і це теж показник!
Якість смартфона – в дрібницях
Легко хвалитися потужністю процесора або сенсором камери. Особливо, якщо ні те, ні інше не належить виробнику смартфона, а куплено у сторонніх постачальників. І набагато складніше сказати, що твої смартфони визнані найбезпечнішими для здоров’я, або роз’яснити покупцям величезну роботу по захисту від вірусів в прошивці.

Але корейський гігант, як бачите, встигає скрізь – починаючи з процесорів, дисплеїв і камер власного виробництва, продовжуючи суворими системами захисту прошивки і файлів, і, нарешті, закінчуючи максимальною увагою до того, щоб телефони були нешкідливими для здоров’я. Кожна нова модель смартфона – результат величезної кількості праці, з якого і складаються добре ім’я і популярність Samsung Galaxy.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.