Huawei представила операційну систему HarmonyOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні відкрилася конференція Huawei Developers Conference 2019, на якій компанія представила свою операційну систему — HarmonyOS (китайські ЗМІ називають її Hong Meng). Особливість її — вільне використання всіма бажаючими, так як поширяться вона буде по відкритої ліцензії.

Особливість HarmonyOS — так зване мікроядро. За словами генерального директора Huawei Consumer Business Group Ю Чэндуна (Yu Chengdong), в Android налічується 100 мільйонів рядків коду, код ядра ОС — понад 20 мільйонів рядків. Але в реальності використовується не більше 8%. Це відбивається і на гнучкості ОС, і на її чуйності.

Тому в своїй ОС Huawei пішла іншим шляхом — “компактне” мікроядро відповідає за базові можливості, а все інше реалізується за рахунок модулів. Це робить HarmonyOS зручною для застосування в абсолютно будь-яких пристроях при збереженні високої швидкості і чуйності.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скажімо, смартфон і автомобільна медіасистеми припускають абсолютно різні сценарії використання, тому немає необхідності робити одну громіздку ОС для всього: досить загального мікроядра і модулів — окремих для кожної сфери застосування. Така організація ОС називається розподіленою архітектурою.

У HarmonyOS буде широко використовуватися віртуалізація, а сумісність з різними додатками і мовами програмування забезпечується за рахунок компілятора Ark. Також HarmonyOS сумісна з Linux, Unix і Android, так що у розробників ПЗ для цих систем не повинно бути особливих проблем з написанням ПЗ для ОС Huawei.

HarmonyOS повинна бути безпечною. Для цього в ній застосована довірена середовище виконання (Trusted Execution Environment) з методами формальної верифікації замість функціональної верифікації та симуляції атак. Як зазначається, останні підходять тільки для обмежених сценаріїв використання, в той час як формальна верифікація дозволяє застосовувати цифрові моделі даних.

Що стосується чуйності, то для її підвищення в HarmonyOS застосована система детермінованих затримок. Її механізм встановлює пріоритети виконання завдань: ресурси виділяються задачам з більш високими пріоритетами, за рахунок чого зменшується затримка відгуку додатків на 25,7%.

Спочатку (цього року) HarmonyOS буде використовуватися тільки в смарт-ТВ Huawei і Honor. У 2020 році екосистема апаратних рішень з підтримкою HarmonyOS збільшиться і включить в себе ноутбуки, розумні годинник і браслети. HarmonyOS 3.0 вийде в 2021 році і буде підтримувати розумні колонки і автомобільні медіасистеми. Про смартфони нічого не говориться, але судячи з усього, вони знаходяться на другому етапі розширення екосистеми.

Поки це перші подробиці про HarmonyOS. Після прес-конференції з’явиться більше інформації і, як очікується, будуть названі перші пристрої Huawei під управлінням HarmonyOS.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.