Смартфони

Експерти назвали найбільш недооцінені смартфони 2023 року

Share
Час читання: 8 хв.

Ми підготували для вас список недооцінених смартфонів. У 2023 році ми побачили як стандартні моделі великих брендів, що виявилися недооціненими, так і захопливі проєкти від маленьких виробників із найвіддаленіших куточків світового ринку. Давайте розглянемо їх докладніше.

1. Honor Magic 5

Навесні 2023 р. на сайті було випущено Honor Magic 5 Pro, який являє собою збалансований флагман, що отримав багато похвал, але також критику за високу ціну – понад 50 000 гривень. Однак є його більш доступна версія, Honor Magic 5, яка коштує майже на третину дешевше, але маловідома через обмежене поширення. Проте в деяких аспектах він навіть перевершує свого старшого брата: він компактніший і позбавлений характерної “пігулки” в кутку дисплея (замість неї використовується звичайний отвір під фронтальну камеру). Водночас він зберігає розкішний AMOLED-екран, чипсет Snapdragon 8 Gen 2 і батарею на 5100 мАг.

Чому ж він коштує дешевше? Перш за все, за рахунок камери. Замість 50-мегапіксельного перископічного об’єктива, присутнього в Magic 5 Pro, базова модель оснащена 32-мегапіксельним телевіком із зумом 2,5х. Однак основну камеру було істотно урізано: у ній використовується дешевший сенсор IMX800 (1/1,49″ проти 1/1,12″ у Magic 5 Pro), і, що важливіше, відсутня оптична стабілізація зображення. Крім того, була виключена можливість бездротової зарядки, але зате Magic 5 виявився тонким (7,8 мм) і відносно легким (191 г), що, безумовно, сподобається багатьом користувачам.

2. Solana Saga


Пам’ятаєте компанію Essential, засновану Енді Рубіним, творцем Android? У 2017 році вони випустили приголомшливий флагман Essential PH-1, але не змогли досягти успіху і повільно закрилися. Пізніше компанію купила Nothing, а багато дизайнерів та інженерів з неї створили свій бізнес під назвою OSOM. Вони довго сиділи без фінансування, поки до них не звернулися представники криптовалюти Solana і не запропонували створити смартфон для криптовласників.

І ось з’явився Solana Saga. Його титанові акценти і керамічна кришка нагадують нам про Essential, а дизайн блоку камери асоціюється з Fairphone. Характеристики також вражають: 6,67-дюймовий AMOLED-екран із частотою оновлення 120 Гц, 50-мегапіксельна основна камера з оптичною стабілізацією зображення, 12-мегапіксельний ширококутний об’єктив, 16-мегапіксельна фронтальна камера, 12 ГБ оперативної пам’яті, 512 ГБ вбудованої пам’яті, підтримка Wi-Fi 6, UWB, два слоти для nano-SIM, окремий лоток для карт microSD, захист від води та пилу за стандартом IP68, а також можливість бездротової зарядки. Однак є дві невеликі проблеми: ємність батареї всього 4110 мАг і сканер відбитків пальців на задній панелі. Ціна пристрою – 600 USDT (або просто $600).

3. ZTE Axon 50 Ultra

У попередні роки лінійка флагманських пристроїв ZTE Axon привертала увагу своїми незвичними камерами, стильним дизайном і доступними цінами, як це було, наприклад, з моделлю Axon 40 Ultra. У 2023 році компанія, на жаль, відмовилася від усіх цих характеристик і повернулася до торішнього обладнання. Причини таких змін складно визначити, але незважаючи на це, новий флагман ZTE Axon все ж являє собою відмінний пристрій середнього класу, якщо не звертати увагу на ціну.

Процесор Snapdragon 8+ Gen 1, вигнутий AMOLED-дисплей з роздільною здатністю 2400×1080 пікселів, потрійна камера (64 Мп + 50 Мп ширококутна + 50 Мп телеоб’єктив), 32-Мп фронтальна камера, сканер відбитків пальців, вбудований в екран, батарея ємністю 5000 мАг із підтримкою заряджання потужністю 80 Вт, 12 ГБ оперативної пам’яті та від 256 ГБ до 512 ГБ вбудованої пам’яті – ось основні технічні характеристики пристрою. Крім того, є додатковий бонус у вигляді підтримки “супутникових SMS” через навігаційні супутники Beidou. Очікується, що незабаром смартфон буде перезапущено на ринку під ім’ям Nubia Z50 SE за значно доступнішою ціною, що, безумовно, викликає інтерес.

4. HTC U23 Pro

Після угоди з Google, тайванська компанія HTC не тільки не зникла з ринку, а й продовжує випускати нові смартфони. Якщо торік це були переважно пристрої середнього рівня із серії Desire, то цього року компанія вирішила віднести свою нову модель до флагманської лінійки U-серії. Попри те, що процесор Snapdragon 7 Gen 1 не є топовим, пристрій не належить до бюджетного сегменту. Це зумовлено наявністю OLED-екрану з частотою оновлення 120 Гц і підтримкою бездротової зарядки потужністю 15 Вт.

Основні характеристики флагманського смартфона HTC включають 8/12 ГБ оперативної пам’яті і 256 ГБ вбудованої пам’яті, чотири основні камери (108 Мп + 8 Мп ширококутна + 5 Мп макро + 2 Мп боке), фронтальну камеру на 32 Мп, ємний акумулятор на 4600 маг, підтримку NFC, сканер відбитків пальців на бічній поверхні пристрою, роз’єм для навушників 3,5 мм і захист від води і пилу за стандартом IP67. В якості операційної системи використовується чистий Android, доповнений тільки легендарними віджетами і додатками для роботи з VR-продуктами HTC Vive. Ціна пристрою становить близько 500 євро.

5. Qin 3 Ultra

В асортименті Xiaomi представлені не тільки продукти власної розробки, а й пристрої від так званих екосистемних партнерів. Зазвичай це різні гаджети, як-от навушники та пилососи, однак один із цих партнерів спеціалізується на створенні просунутих кнопкових телефонів і міні-смартфонів. Цією компанією є Duoqin, яка здебільшого орієнтована на школярів та студентів. Тому в їхніх пристроях часто присутні функції контролю часу використання екрана та інші, хоча для багатьох користувачів це не є основним привабливим аспектом.

Qin 3 Ultra вирізняється з-поміж багатьох смартфонів, які називають себе “компактними”, тим, що він справді маленький: усього 5,05 дюйма. Незважаючи на свої скромні розміри, він оснащений досить серйозними характеристиками: 8 ГБ оперативної пам’яті, 256 ГБ вбудованої пам’яті та процесор MediaTek Helio G99. Однак камери в цьому пристрої досить прості: 8 Мп ззаду і 5 Мп спереду. Ємність акумулятора також невелика – всього 2500 мАг, але вмістити більший акумулятор у такий маленький корпус було б складно.

6. Sharp Aquos R8

Судячи з усього, компанія Sharp спробувала створити смартфон, який би міг скласти конкуренцію флагманським моделям, але вибрала для цього дивний підхід. Вони взяли торішню модель Aquos Sense 7 Plus, замінили металеву задню кришку на скляну, замінили бюджетний чіп Snapdragon 695 на флагманський 8 Gen 2, покращили пам’ять (LPDDR5X і UFS 4.0), і трохи поліпшили основну камеру до 13 Мп.

Однак компанія не врахувала два важливих нюанси. По-перше, незважаючи на використання топових компонентів, дизайн смартфона залишився тим самим, характерним для бюджетних моделей: з 6,4-дюймовим екраном, широкими рамками, краплеподібним вирізом для камери, роз’ємом для навушників і сканером відбитків пальців на торці. Крім того, деякі інші характеристики, такі як основна камера на 50 Мп без оптичної стабілізації зображення, акумулятор на 4570 мАг і фронтальна камера на 8 Мп, не відповідають рівню флагманських пристроїв.

По-друге, через використання висококласних компонентів і обмежене коло поширення, компанія не змогла досягти низької ціни, яку зазвичай асоціюють із пристроями подібного рівня.

7. Xiaomi Redmi Note 12T Pro


Торішній POCO X4 GT не отримав продовження на світовому ринку, але в китайській лінійці Redmi Note 11T Pro є його продовження – Redmi Note 12T Pro. Фактично, це той самий смартфон, але з потужнішим чипсетом MediaTek Dimensity 8200. Є деякі невеликі зміни в дизайні та конфігурації пам’яті, але це скоріше дрібниці. Однак, немає змін в IPS-екрані, тому ми настійно рекомендуємо звернути увагу на цю модель, особливо якщо ви досі віддаєте перевагу дисплеям з IPS-технологією.

Основні характеристики смартфона: 6,6-дюймовий екран з роздільною здатністю Full HD+, потрійна камера 64 Мп + 8 Мп ширококутна + 2 Мп макро, 16-Мп фронтальна камера, стереодинаміки, роз’єм для навушників, акумулятор на 5080 мАг і зарядка потужністю 67 Вт. На жаль, у цієї моделі немає світової версії, тому шанувальникам IPS-панелей доведеться або примиритися з китайською прошивкою, або шукати альтернативні варіанти програмного забезпечення.

8. Nio Phone


Настав час обговорити один із найзагадковіших флагманських смартфонів 2023 року – Nio Phone. Цей перший смартфон китайського автовиробника, розроблений у співпраці з OPPO, являє собою не тільки стильний дизайн, а й один із найкращих на ринку наборів характеристик. Тут присутній LTPO-екран з роздільною здатністю 2K і частотою оновлення 1440 Гц, а також топовий чип Snapdragon 8 Gen 2 LV, і базова конфігурація пам’яті 12+512 ГБ, і вражаючий акумулятор на 5200 мАг з підтримкою бездротової та зворотної бездротової зарядки, і ступінь захисту IP68, і навіть ультразвуковий сканер відбитків пальців. Камери також перебувають на найвищому рівні: ширококутний і телеоб’єктив, аналогічні тим, що встановлені в Find X6 Pro (обидва з сенсором 1/1,56″), а також 50-Мп основна камера на базі сенсора IMX707, аналогічного тому, що використовується в Xiaomi 13T.

У чому ж полягає загадка? У тому, де його можна придбати – Nio не поспішає продавати смартфон тим, хто ще не придбав автомобіль від Nio. За кількістю відгуків та оглядів у мережі можна зробити висновок, що вирішити цей квест вдалося далеко не всім. Сподіваюся, з часом Nio розширить канали продажів.

9. Crosscall Stellar-X5


Компанія Crosscall з Франції продовжує розвивати свою лінійку гаджетів, що містить смартфони, планшети та аксесуари, об’єднані за допомогою конекторів X-Link і X-Blocker. Перший із них дає змогу під’єднувати до пристроїв різні аксесуари, як-от кабель для заряджання і передавання файлів, зовнішній слот microSD, док-станцію для режиму ПК або сканер штрих-кодів. X-Blocker, своєю чергою, є механічним конектором, що забезпечує надійне кріплення смартфона на руці, велосипеді або в автомобілі за допомогою відповідних кріплень.

Характеристики заліза теж вражають: 6,49-дюймовий IPS-екран з роздільною здатністю Full HD+, камери на 50 Мп і 13 Мп, батарея на 4500 мАг, сканер відбитків пальців у кнопці живлення, стереодинаміки, захист IP68 (включно із захистом від морської та хлорованої води, що дозволяє використовувати смартфон як підводну камеру, за рекомендацією компанії), 8 ГБ оперативної пам’яті, 128 ГБ вбудованої пам’яті та чипсет QCM5430 (варіація Snapdragon 778G із розширеною підтримкою та зниженими частотами). Однак його висока ціна – 900 євро.

10. Vertu Ayxta Fold 3


Ви пам’ятаєте компанію Royole? Вони випустили перший у світі складаний смартфон, який, зізнаємося чесно, був далекий від ідеалу, потім представили більш вдале друге покоління, але, на жаль, закінчили на тому, що збанкрутували, поки працювали над третім. Уся перша партія цих пристроїв була викуплена компанією Vertu, яка переробила їх, використовуючи преміальні матеріали для корпусів, і виставила на продаж. Незважаючи на неймовірну ціну ($8050), усі 631 телефон було розпродано за тиждень.

Що це за пристрій? Це складаний смартфон із зовнішнім екраном, схожим на Honor V Purse (до речі, Vertu запозичила ідею “телефону-клатча” у Honor). Він оснащений доволі стандартним залізом: 7,2-дюймовий екран з роздільною здатністю 1620х1520 пікселів, батарея на 3500 мАг, подвійна камера 48+16 Мп, висувна фронтальна камера і чипсет Snapdragon 765G. На деяких рендерах зображена відкидна камера, але це просто фантазії творців рендера – камера насправді нікуди не відкидається, а фронтальна камера виїжджає зверху.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Samsung представила нові флагманські планшети Galaxy Tab S10+

    Samsung анонсувала дві моделі флагманських планшетів: Galaxy Tab S10+ з дисплеєм 12,4 дюйми та Galaxy…

    29.09.2024

    Google Messages отримає функцію захисту від шахрайства

    З'явилася інформація про те, що Google впроваджує нове доповнення до свого додатку для обміну повідомленнями…

    29.09.2024

    На Львівській митниці виявили незадекларовані iPhone 16 Pro і планшети вартістю близько 3 млн грн

    На пункті пропуску "Краківець-Корчова" митники виявили незадекларовані товари на суму близько 3 мільйонів гривень, серед…

    29.09.2024

    OnePlus 13 отримає підтримку зарядки на 100 Вт

    Згідно з нещодавніми витоками, OnePlus 13 матиме дротову зарядку SuperVOOC потужністю 100 Вт, що виділить…

    29.09.2024

    В жовтні гравців Warframe очікують два масштабних оновлення

    У жовтні для популярної екшен-RPG Warframe заплановано два великі оновлення. Компанія Digital Extremes представила на…

    29.09.2024

    Новий Cubot KingKong Star 2 оснащено передовими характеристиками

    Компанія Cubot радо представила свій новий захищений смартфон KingKong Star 2, який вже наступного місяця…

    29.09.2024