Categories: Смартфони

Як зрозуміти, що ваш смартфон прослуховують

Share

З сучасними технологіями і вседозволеністю прослушка стає досить простим завданням. Розповідаємо, як визначити, що вас прослуховують, і як від цього захиститися.

1. Телефон шумить при розмові

Шипіння та інші підозрілі звуки під час розмови – перша ознака прослушки. Якщо звук схожий на рівний гул або шурхіт, ймовірність прослушки вище. Якщо це епізодичний тріск або пропажа звуку – нижче.

Звичайно, відлуння, статичний шум або клацання ви можете чути і через перешкоди на лінії. Але перевірити варто. До слова, іноді позбутися від підозр допомагає діагностика динаміка і мікрофона.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Смартфон видає дивні звуки в режимі очікування

Ви кладете телефон біля динаміка, і він видає характерний скрип? Непорядок.

Взагалі кажучи, пристрій може фонити і генерувати перешкоди кілька разів на годину або рідше, так як періодично з’єднується з базовою станцією для перевірки знаходження в мережі. Але якщо динамік, поруч з яким лежить смартфон, скрипить набагато частіше, і з іншими динаміками історія повторюється, це одна з ознак прослушки.

Буває і так, що звуки є, але ви їх не чуєте. Скористайтеся звуковим датчиком на низькій частоті. Якщо кілька разів на хвилину його стрілка зашкалює, це підозріло.

Важливо: додаток-шумомір на смартфоні такі звуки може не виявити. Значна частина вхідних трактів смартфонів налаштована на людський голос (300-3400 Гц, 40-60 дБ) і обрізають всі позасмугових сигнали. Крім того, іноді смартфони апаратно обмежують рівень вхідного сигналу, і це впливає на точність вимірювань.

3. З’єднання встановлюється занадто довго

Якщо смартфон з затримкою з’єднується з абонентом і відключається не відразу після розмови, це привід задуматися. Найчастіше таке відбувається, якщо на нього встановлено шкідливий додаток для прослушки.

4. Телефон нагрівається і дуже швидко витрачає енергію

Гаджет, який просто лежить в кишені, нагріватися не повинен. Якщо ви помітили проблему, то або вас прослуховують, або на смартфон потрапив якийсь інший вірус – майнер, наприклад.

Дізнатися, куди йде енергія:

  • iOS: «Налаштування» – «Акумулятор».
  • Android: «Налаштування» – «Батарея» (або «Акумулятор»).

Крім того, ефективно відстежують витрату енергії програми на кшталт BatteryLife LX  або Battery LED для iOS, AccuBattery і GO Battery Saver для Android.

5. Пристрій стало без причин відключатися, гальмувати, перезавантажуватися

Ще одна ознака додатки для прослушки, встановленого на вашому смартфоні. Нерідко шкідливі програми перевантажують ресурси пристрою або в його роботі виникають збої.

6. Витрата трафіку різко виріс

Деякі додатки для прослушки накопичують дані, а потім передають їх по Wi-Fi. Але є і ті, що користуються будь-яким зручним випадком і включають передачу даних в мобільній мережі, щоб віддати зібрану інформацію.

Якщо ви не більше звичайного сидите на vsviti.com.ua і в Facebook, але пакетні мегабайти стали буквально випаровуватися, перевірте, яка програма може витрачати трафік. У статистику Wi-Fi також буде незайвим заглянути.

  • iOS: «Налаштування» – «Стільниковий зв’язок» і сторонній додаток (наприклад, Traffic Monitor) для Wi-Fi.
  • Android: «Налаштування» – «Передача даних», зазвичай є дві вкладки: «Мобільний трафік» і «Wi-Fi».

Також є програми на кшталт Internet Speed Meter Lite або My Data Manager , які допомагають стежити за споживанням трафіку.

7. Приходять дивні SMS

Повідомлення з наборами незрозумілих літер і цифр, відправлені з невідомих номерів, можуть бути зашифрованими командами для прослуховуючих додатків. Спробуйте переставити SIM-карту в кнопкову «звонилку». Якщо повідомлення як і раніше приходять, це не глюк, а серйозна причина для підозр.

А якщо під вікнами чергує підозрілий фургон?

Значить, ви надивилися шпигунських фільмів. Зараз станції для прослушки застосовують вкрай рідко – простіше зробити запит від СОРМ, яка встановлена у кожного оператора, або заразити шкідливий начебто FinFisher .

Але все ж мобільні комплекси для прослуховування, до яких ваш телефон захоче підключитися, обчислити досить легко. Наберіть наступну комбінацію:

  • iOS * 3001 # 12345 # *
  • Android * # * # 4636 # * # * або * # * # 197328640 # * # *

Вона відкриє доступ до даних утиліти netmonitor. Видасть щось на зразок цього:

В Android зазвичай всі дані доступні відразу. Нас цікавлять поля Cell ID (CID) і LAC (Local Area Code).

На iPhone потрібно перейти на вкладку UMTS Cell Environment – UMTS RR info і подивитися значення поля Cell ID. А LAC показується на вкладці MM info – Serving PLMN.

Значення Cell ID змінюється з плином часу: смартфон вибирає базову станцію з урахуванням дальності, рівня сигналу і т.п. Поки телефон лежить в одному місці, зазвичай він перебирає не більше 3-5 базових станцій. Їх Cell ID необхідно виписати і зберегти. І якщо з появою дивного фургона за вікном в netmonitor ви будете бачити Cell ID нової базової станції, значить, вас прослуховують.

У сервісі можна дізнатися координати базової станції по LAC і Cell ID:

Ось що вийшло у мене:

Чи можуть правоохоронні органи прослуховувати смартфон

Так, можуть. Але тільки за рішенням суду.

Але насправді прослухати потрібний номер можна, якщо додати його в справу, пославшись на «оперативну необхідність». Або використовувати корупційну схему. Ясна річ, що такі варіанти незаконні, але довести це буде вкрай складно.

Що робити, якщо ваш смартфон прослуховують

Найскладніше – зрозуміти, чому ваш смартфон взагалі комусь знадобилося прослуховувати. Чоловік може збирати докази невірності, начальник або колега – підозрювати вас у відкатах або зливі інформації, злодії – уточнювати ваш графік, щоб вибрати найкращий час для пограбування.

  • Технічно варто почати з перевірки смартфона на віруси і небажане програмне забезпечення. Спробуйте кілька антивірусних програм зі свіжими базами, адже нерідко буває, що кожна з них бачить не всі шкідливий.
  • Збережіть всі потрібні дані і скиньте смартфон до заводських налаштувань. Вимкніть передачу даних і Wi-Fi, вставте SIM-карту з нульовим балансом і візьміть смартфон туди, де немає Wi-Fi. Можливо, через деякий час шкідливий видасть повідомлення про помилку і виявить себе.
  • Рада практичний: знайдіть людину, якій довіряєте, і поділіться з ним «суперсекретної» (але насправді помилковою) інформацією. Якщо сторонні дізнаються про це, то або ваш друг не такий вже і друг, або вас все-таки прослуховують. У другому варіанті заведіть кнопкову «звонилку» для секретних розмов і спілкуйтеся, відклавши смартфон подалі – його мікрофон не повинен чути ваші розмови.
  • Щоб захистити смартфон від підключення до помилкових базових станцій, використовуйте Android IMSI-Catcher Detector або CatcherCatcher .
  • EAGLE Security попередить підключення до помилкової базової станції і видасть повний список програм, які мають доступ до мікрофона і відеокамери (тут же можна заборонити доступ). Додаток вміє відслідковувати розташування базових станцій, і якщо якась із них переміщається по місту або періодично пропадає зі свого місця, б’є на сполох.
  • Darshak відстежує підозрілу активність мережі, в тому числі SMS, які відправляються без вашого відома, оцінює захищеність мережі в режимі реального часу.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024