Як зрозуміти, що ваш смартфон прослуховують

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З сучасними технологіями і вседозволеністю прослушка стає досить простим завданням. Розповідаємо, як визначити, що вас прослуховують, і як від цього захиститися.

1. Телефон шумить при розмові

Шипіння та інші підозрілі звуки під час розмови – перша ознака прослушки. Якщо звук схожий на рівний гул або шурхіт, ймовірність прослушки вище. Якщо це епізодичний тріск або пропажа звуку – нижче.

Звичайно, відлуння, статичний шум або клацання ви можете чути і через перешкоди на лінії. Але перевірити варто. До слова, іноді позбутися від підозр допомагає діагностика динаміка і мікрофона.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Смартфон видає дивні звуки в режимі очікування

Ви кладете телефон біля динаміка, і він видає характерний скрип? Непорядок.

Взагалі кажучи, пристрій може фонити і генерувати перешкоди кілька разів на годину або рідше, так як періодично з’єднується з базовою станцією для перевірки знаходження в мережі. Але якщо динамік, поруч з яким лежить смартфон, скрипить набагато частіше, і з іншими динаміками історія повторюється, це одна з ознак прослушки.

Буває і так, що звуки є, але ви їх не чуєте. Скористайтеся звуковим датчиком на низькій частоті. Якщо кілька разів на хвилину його стрілка зашкалює, це підозріло.

Важливо: додаток-шумомір на смартфоні такі звуки може не виявити. Значна частина вхідних трактів смартфонів налаштована на людський голос (300-3400 Гц, 40-60 дБ) і обрізають всі позасмугових сигнали. Крім того, іноді смартфони апаратно обмежують рівень вхідного сигналу, і це впливає на точність вимірювань.

3. З’єднання встановлюється занадто довго

Якщо смартфон з затримкою з’єднується з абонентом і відключається не відразу після розмови, це привід задуматися. Найчастіше таке відбувається, якщо на нього встановлено шкідливий додаток для прослушки.

4. Телефон нагрівається і дуже швидко витрачає енергію

Гаджет, який просто лежить в кишені, нагріватися не повинен. Якщо ви помітили проблему, то або вас прослуховують, або на смартфон потрапив якийсь інший вірус – майнер, наприклад.

Дізнатися, куди йде енергія:

  • iOS: «Налаштування» – «Акумулятор».
  • Android: «Налаштування» – «Батарея» (або «Акумулятор»).

Крім того, ефективно відстежують витрату енергії програми на кшталт BatteryLife LX  або Battery LED для iOS, AccuBattery і GO Battery Saver для Android.

5. Пристрій стало без причин відключатися, гальмувати, перезавантажуватися

Ще одна ознака додатки для прослушки, встановленого на вашому смартфоні. Нерідко шкідливі програми перевантажують ресурси пристрою або в його роботі виникають збої.

6. Витрата трафіку різко виріс

Деякі додатки для прослушки накопичують дані, а потім передають їх по Wi-Fi. Але є і ті, що користуються будь-яким зручним випадком і включають передачу даних в мобільній мережі, щоб віддати зібрану інформацію.

Якщо ви не більше звичайного сидите на vsviti.com.ua і в Facebook, але пакетні мегабайти стали буквально випаровуватися, перевірте, яка програма може витрачати трафік. У статистику Wi-Fi також буде незайвим заглянути.

  • iOS: «Налаштування» – «Стільниковий зв’язок» і сторонній додаток (наприклад, Traffic Monitor) для Wi-Fi.
  • Android: «Налаштування» – «Передача даних», зазвичай є дві вкладки: «Мобільний трафік» і «Wi-Fi».

Також є програми на кшталт Internet Speed Meter Lite або My Data Manager , які допомагають стежити за споживанням трафіку.

7. Приходять дивні SMS

Повідомлення з наборами незрозумілих літер і цифр, відправлені з невідомих номерів, можуть бути зашифрованими командами для прослуховуючих додатків. Спробуйте переставити SIM-карту в кнопкову «звонилку». Якщо повідомлення як і раніше приходять, це не глюк, а серйозна причина для підозр.

А якщо під вікнами чергує підозрілий фургон?

Значить, ви надивилися шпигунських фільмів. Зараз станції для прослушки застосовують вкрай рідко – простіше зробити запит від СОРМ, яка встановлена у кожного оператора, або заразити шкідливий начебто FinFisher .

Але все ж мобільні комплекси для прослуховування, до яких ваш телефон захоче підключитися, обчислити досить легко. Наберіть наступну комбінацію:

  • iOS * 3001 # 12345 # *
  • Android * # * # 4636 # * # * або * # * # 197328640 # * # *

Вона відкриє доступ до даних утиліти netmonitor. Видасть щось на зразок цього:

В Android зазвичай всі дані доступні відразу. Нас цікавлять поля Cell ID (CID) і LAC (Local Area Code).

На iPhone потрібно перейти на вкладку UMTS Cell Environment – UMTS RR info і подивитися значення поля Cell ID. А LAC показується на вкладці MM info – Serving PLMN.

Значення Cell ID змінюється з плином часу: смартфон вибирає базову станцію з урахуванням дальності, рівня сигналу і т.п. Поки телефон лежить в одному місці, зазвичай він перебирає не більше 3-5 базових станцій. Їх Cell ID необхідно виписати і зберегти. І якщо з появою дивного фургона за вікном в netmonitor ви будете бачити Cell ID нової базової станції, значить, вас прослуховують.

У сервісі можна дізнатися координати базової станції по LAC і Cell ID:

Ось що вийшло у мене:

Чи можуть правоохоронні органи прослуховувати смартфон

Так, можуть. Але тільки за рішенням суду.

Але насправді прослухати потрібний номер можна, якщо додати його в справу, пославшись на «оперативну необхідність». Або використовувати корупційну схему. Ясна річ, що такі варіанти незаконні, але довести це буде вкрай складно.

Що робити, якщо ваш смартфон прослуховують

Найскладніше – зрозуміти, чому ваш смартфон взагалі комусь знадобилося прослуховувати. Чоловік може збирати докази невірності, начальник або колега – підозрювати вас у відкатах або зливі інформації, злодії – уточнювати ваш графік, щоб вибрати найкращий час для пограбування.

  • Технічно варто почати з перевірки смартфона на віруси і небажане програмне забезпечення. Спробуйте кілька антивірусних програм зі свіжими базами, адже нерідко буває, що кожна з них бачить не всі шкідливий.
  • Збережіть всі потрібні дані і скиньте смартфон до заводських налаштувань. Вимкніть передачу даних і Wi-Fi, вставте SIM-карту з нульовим балансом і візьміть смартфон туди, де немає Wi-Fi. Можливо, через деякий час шкідливий видасть повідомлення про помилку і виявить себе.
  • Рада практичний: знайдіть людину, якій довіряєте, і поділіться з ним «суперсекретної» (але насправді помилковою) інформацією. Якщо сторонні дізнаються про це, то або ваш друг не такий вже і друг, або вас все-таки прослуховують. У другому варіанті заведіть кнопкову «звонилку» для секретних розмов і спілкуйтеся, відклавши смартфон подалі – його мікрофон не повинен чути ваші розмови.
  • Щоб захистити смартфон від підключення до помилкових базових станцій, використовуйте Android IMSI-Catcher Detector або CatcherCatcher .
  • EAGLE Security попередить підключення до помилкової базової станції і видасть повний список програм, які мають доступ до мікрофона і відеокамери (тут же можна заборонити доступ). Додаток вміє відслідковувати розташування базових станцій, і якщо якась із них переміщається по місту або періодично пропадає зі свого місця, б’є на сполох.
  • Darshak відстежує підозрілу активність мережі, в тому числі SMS, які відправляються без вашого відома, оцінює захищеність мережі в режимі реального часу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.