5 класних функцій iOS, яких страшенно не вистачає на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останнім часом у розробників програмного забезпечення намітилася невелика криза ідей. Кожна наступна операційна система слабо відрізняється від попередньої, і доводиться вишукувати відмінності буквально під мікроскопом. При цьому у конкурентів є багато функцій, які можна почерпнути, доопрацювати і реалізувати у своєму продукті. Так, Google точно слід взяти з Айфона повернення одним дотиком на початок сторінки, режим очікування, доки телефон стоїть на зарядці, і гнучке налаштування “Не турбувати” та фокусування.

В ідеалі ще б отримати Пункт управління, який поміщається на одну сторінку, і хоча б частину функцій універсального доступу з iOS, які мало того, що дають змогу користуватися пристроями людям з обмеженими можливостями, так ще й дають більше способів взаємодії зі смартфоном і планшетом усім іншим.

Як повернутися на початок сторінки

Я перейшов на Андроїд два з половиною роки тому і досі не можу змиритися з тим, що в будь-якому місці системи відсутня можливість в один дотик повернутися на початок сторінки. Така функція є в браузері, але, на жаль, активується вона не на всіх сайтах, а крім нього більше ніде і не працює. Доводиться захоплювати бігунок з правого боку екрана і проводити його вгору або просто гортати до того моменту, поки не повернуся на самий початок.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В iOS ця проблема вирішена вже з незапам’ятних часів. Досить просто натиснути на статус-бар або просто під вирізом для Face ID, і ви миттєво переміститеся на самий початок сторінки. Жодних зайвих рухів пальцями та руками. Усе дуже швидко і зручно. Дійсно, та функція, якої не вистачає в Андроїді. Досі випадково тикаю в статус-бар, сподіваючись повернутися в самий верх.

Режим очікування iOS 17

В iOS 17 Apple реалізувала для iPhone спеціальний режим очікування. Досить поставити смартфон на зарядку, повернути в горизонтальний режим, і на смартфонах з Always On Display завжди відображатиметься годинник або інші віджети, які ви встановили. А на старих айфонах достатньо один раз торкнутися екрана, щоб побачити потрібну інформацію. На своєму запасному Айфоні спробував цю фішку і тепер не можу від неї відмовитися.

Оскільки заряджаю телефон я завжди вночі, то саме там мене і виручає новий режим очікування. Якщо я хочу подивитися час, то просто торкаюся раз екрана і без яскравого підсвічування, великим шрифтом бачу потрібну для мене інформацію. Тепер точно не страшно, що при спробі глянути, котра година, підсвічування неприємно вдарить по очах. Все акуратно і дуже зручно.

Режим Не турбувати на Айфоні

На моєму POCO F5 Pro, як і на попередньому Xiaomi Mi 10T Pro, налаштування режиму “Не турбувати” обмежуються винятково можливістю увімкнути або вимкнути його, запланувати на певний час і дозволити повторні виклики та від обраних контактів. На цьому все закінчується і це, м’яко кажучи, вганяє в зневіру. На Айфоні можливостей для цього набагато більше.

Тут ви можете вибрати контакти, які не зможуть до вас додзвонитися, і дозволити цю можливість для всіх інших. Крім цього, вам доступне обмеження для додатків. Ви можете додати будь-які програми у винятки, і режим “Не турбувати” не буде їх блокувати. Дуже зручна річ, яка дає змогу зняти обмеження з того ж Телеграма або Ватсапа, залежно від того, де ви спілкуєтеся з рідними і близькими.

Пункт управління на екрані Айфона

А ще мене страшенно бісить Центр управління в POCO F5 Pro. Причому до доступних перемикачів у мене абсолютно немає жодних претензій. Просто я не розумію, чому на такому величезному екрані, крім основних кнопок увімкнення Wi-Fi, мобільного інтернету, регулювання яскравості та гучності, поміщається ще всього вісім іконок. Там вистачить місця як мінімум ще на вісім, а як максимум можна не розділяти його на дві різні сторінки, а просто зробити вертикальну прокрутку.

Це ж значно зручніше, ніж перестрибувати між сторінками і намагатися згадати, куди ж ви засунули той чи інший перемикач. Явно недопрацьований момент, реалізацію якого точно треба виправляти. У цьому плані на iOS все чітко й акуратно. Пункт управління на Айфоні розташовується на одній сторінці, і якщо всі перемикачі не вміщаються на екран, то просто гортаєте його вниз і все.

Універсальний доступ на Айфоні

Ну а найкрутішими функціями на iOS, до яких Андроїд не може наблизитися, є універсальний доступ та екранний час. Просто подивіться, скільки тут різних можливостей, як для людей з вадами опорно-рухового апарату, зору, слуху чи мовлення. Для всього є окремий розділ із величезною кількістю налаштувань, різноманітних фішок та іншого. До речі, подвійний дотик задньої панелі навіть я використовую постійно. Хтось навіть налаштовує Айфон як радіоняню, адже він легко може розпізнати плач дитини і повідомити вас про це.

Екранний час на Айфоні

Екранний час дає змогу обмежити доступ дітям до небажаного контенту або додатків. Причому у випадку з останніми ви можете гнучко налаштувати скільки та чи інша програма буде працювати. Найбільше мені подобається те, що за допомогою екранного часу можна вимкнути багато системних застосунків на айфоні і навіть App Store. Отже, встановити щось нове просто не вийде. Google варто було б повчитися в Apple і скопіювати всі ці функції.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.