Названо 18 найкращих ігрових смартфонів у 2023 році

Час читання: 11 хв.

У цій статті ми розповімо вам про 18 найкращих ігрових смартфонів у 2023 році, які підійдуть для різних бюджетів та потреб. Але спочатку розберемося з теорією.

Реклама

Яким має бути хороший смартфон для ігор

Ігровому смартфону недостатньо мати великий екран та потужний процесор. Цей пристрій спеціально оптимізований для запуску вимогливих ігор. Це забезпечує високу продуктивність, плавність зображення, тривалий час роботи від батареї і комфортне управління.

Звичайно, характеристики ігрового смартфону залежать від його ціни та класу, але є кілька основних параметрів, на які варто звернути увагу під час вибору:

  • Продуктивність. Швидкість та стабільність роботи смартфона. Для цього потрібний потужний процесор, досить оперативна і вбудована пам’ять, а також підтримка сучасних графічних технологій. Такий смартфон зможе запускати будь-які ігри без проблем і не перегріватиметься або гальмуватиме.
  • Екран. Розмір та якість матриці дисплея смартфона. Чим більший і кращий екран, тим більш детальне та реалістичне зображення можна побачити. Крім того, важлива яскравість, контрастність та частота оновлення екрану, які впливають на видимість, плавність та чуйність гри.
  • Батарея. Місткість і швидкість заряджання батареї смартфона. Чим більший акумулятор, тим довше можна грати без підключення до розетки. Крім того, бажано мати можливість швидкого або бездротового заряджання, щоб відновити заряд батареї за короткий час.
  • Додаткові функції. Може покращити ігровий досвід або розширити функціонал пристрою. Наприклад, це може бути наявність спеціальних ігрових кнопок або тригерів на корпусі, підтримка різних аксесуарів (наприклад, геймпадів або навушників), налаштування ігрового режиму або профілю, охолодження системи або підсвічування корпусу.
  • Звук. Впливає на атмосферу та занурення у гру. Хороший смартфон для ігор повинен мати потужні динаміки із чистим звуком, а також підтримувати високоякісні навушники та бездротові технології передачі аудіо.

Найкращі бюджетні ігрові смартфони

Сьогодні навіть недорогі пристрої можуть подарувати приємне проведення за мобільними іграми. У більшості «графонистих» проектів доведеться знижувати якість картинки, але чуйність геймплею може все одно порадувати.

Tecno POVA 5

Бюджетний смартфон з високою продуктивністю та тривалим часом роботи. Має великий та яскравий екран із частотою оновлення 120 герц, який дозволяє насолоджуватися плавними анімаціями. Працює на потужному процесорі Helio G99 спеціально оптимізованому для ігор.

Має подвійну камеру з основним датчиком 50 мегапікселів. Вона робить чудові знімки при денному освітленні та непогані вночі. Його батарея ємністю 6000 міліампер-годин підтримує швидку зарядку потужністю 45 ват, яка заряджає його до 100% за годину.

Також смартфон підтримує NFC та має стереодинаміки з об’ємним звуком.

Infinix Note 30

Смартфон середнього класу, який пропонує багато привабливих функцій за доступною ціною. Він може похвалитися великим та яскравим екраном із частотою оновлення 120 герц, стереозвуком від JBL, підтримкою швидкої зарядки та значним об’ємом пам’яті.

Також дана модель має стильний дизайн із матовою задньою панеллю та дзеркальною рамкою навколо камер. Основна камера складається із трьох датчиків, включаючи 64-мегапіксельний основний модуль. Фронтальна камера має роздільну здатність 16 мегапікселів.

Смартфон працює на процесорі MediaTek Helio G99 та операційній системі Android 13 з фірмовою оболонкою XOS 13. Загалом, Infinix Note 30 – це гарний вибір для тих, хто шукає баланс між продуктивністю, якістю та ціною.

Tecno Camon 20 Pro

Смартфон із привабливим дизайном, якісним AMOLED-екраном із частотою оновлення 120 герц, потужним процесором Mediatek Dimensity 8050 та відмінними камерами.

Це один із старших представників лінійки Camon 20. Вона орієнтована на любителів фото- та відеозйомки. Смартфон має спинку з екошкіри, яка не ковзає в руках і не мажеться. А також підтримує швидку зарядку 33 Ват і NFC.

POCO X5 Pro 5G 

Смартфон, який поєднує потужну продуктивність, просунуту камеру і барвистий дисплей. Працює на базі процесора Snapdragon 778G. Він підтримує високошвидкісні мережі 5G та забезпечує відмінну швидкість роботи.

Основна камера 108 мегапікселів дозволяє робити приголомшливі знімки навіть у темряві, а надширококутна камера і для макрозйомки розширюють можливості творчості.

Дисплей AMOLED із частотою оновлення 120 герц та підтримкою Dolby Vision та HDR10+ забезпечує неймовірну якість зображення. А також дана модель має стереодинаміки, роз’єм для навушників, швидку зарядку 67 ватів та захист від пилу та бризок.

Найкращі ігрові смартфони середнього класу

У середньому ціновому сегменті вже є десь «розгулятися». Багато апаратів мають досить продуктивні чіпсети, які іноді навіть здатні забезпечити 120 кадрів у змагальних іграх. Хоча зазвичай доводиться вибирати між красивою картинкою та чуйним геймплеєм.

Realme 11 Pro 5G 

Стильний та потужний смартфон, який може похвалитися унікальним дизайном із екошкірою та золотим швом на задній панелі. Має вигнутий 6,7-дюймовий OLED-екран із підтримкою 120 Гц та HDR10+. Він забезпечує захоплюючий перегляд відео та ігор.

Дана модель працює на чіпсеті MediaTek Dimensity 7050 5G, який забезпечує високу продуктивність та підтримку 5G. Основна камера Realme 11 Pro 5G має роздільну здатність 100 МП і підтримує оптичну стабілізацію зображення та 2-кратний зум без втрат. Селфі-камера має роздільну здатність 16 мегапікселів і робить чіткі знімки. Батарея ємністю 5000 мАг підтримує швидку зарядку потужністю 67 ват, яка дозволяє повністю зарядити смартфон за півгодини.

Realme 11 Pro 5G працює на Android 13 з інтерфейсом Realme UI 4.0, який пропонує безліч налаштувань та функцій. Це відмінний вибір для тих, хто шукає смартфон середнього класу з пристойними характеристиками та цікавим дизайном.

Samsung Galaxy A54 5G

Смартфон, який поєднує стильний дизайн, потужну продуктивність і зручні функції. Має 6,4-дюймовий екран з роздільною здатністю FHD+ та частотою оновлення 120 герц, що забезпечує чітке та плавне зображення.

Ця модель працює на процесорі Samsung Exynos 1380 з підтримкою 5G-мереж, що дозволяє швидко завантажувати контент, запускати онлайн-ігри та спілкуватися з друзями. Смартфон також оснащений чотирма камерами на задній панелі, включаючи 64-мегапіксельну основну. Вони роблять яскраві та деталізовані знімки навіть за слабкого освітлення.

Батарея ємністю 5000 міліампер-годин підтримує швидку зарядку на 15 Вт і дозволяє пристрою працювати до 28 годин у режимі розмови. Samsung Galaxy A54 5G – це смартфон, який підходить для тих, хто цінує якість, швидкість та зручність.

Redmi Note 12 Pro+

Смартфон призначений насамперед для любителів фото та відеозйомки. Його основна камера на 200 мегапікселів знімає нарівні з дорогими флагманами, завдяки гарній оптиці, оптичній стабілізації та просунутим алгоритмам обробки.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ не тільки добре фотографує, а й має інші переваги. Його дисплей – це яскрава AMOLED-матриця з підтримкою HDR, яка передає насичену картинку. Його зарядка – це найшвидша у своєму класі на 120 ватів. Вона заряджає батарею від 0 до 100% приблизно за 25 хвилин. Його процесор – це MediaTek Dimensity 1080, який не найпотужніший, але достатній для більшості завдань. Оперативної пам’яті може бути 8 або 12 гігабайт, а вбудованою – 256 гігабайт.

POCO F5 

Стильний та технологічний гаджет, який підійде любителям потужної продуктивності, яскравого екрану та якісної фотозйомки. Він має 6,7-дюймовий AMOLED-дисплей з частотою оновлення 120 герц, що відображає чітку та насичену картинку. Його процесор Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 забезпечує високу швидкість роботи та підтримку мереж 5G.

Смартфон також має 12 гігабайт оперативної пам’яті та 256 вбудованої, що дозволяє зберігати багато файлів та запускати ресурсомісткі програми. Його основна камера складається з трьох модулів: 64, 8 та 2 мегапікселі відповідно. Вони дозволяють робити чіткі та деталізовані знімки з різними ефектами. А батарея ємністю 5000 міліампер годин підтримує швидку зарядку і довго тримає заряд.

Смартфон POCO F5 – це відмінний вибір для тих, хто хоче отримати максимум можливостей за розумну ціну.

Найкращі смартфони для геймерів – з тригерами (курками)

Досить рідкісний різновид смартфонів, який дозволяє грати в шутери та екшени з великою зручністю. Нам вдалося відібрати лише дві актуальні моделі з тих, що найбільш стоять.

POCO F4 GT 

Потужний та стильний гаджет для любителів ігор та мультимедіа. Він має великий 6,67-дюймовий AMOLED-екран із високою частотою оновлення 120 герц та захистом від подряпин Gorilla Glass Victus.

Смартфон працює на флагманському процесорі Snapdragon 8 Gen 1 з 8 або 12 ГБ оперативної пам’яті та 128 або 256 ГБ вбудованої. Він підтримує мережі 5G та Wi-Fi 6, а також має NFC, ІЧ-порт та чотири стереодинаміки з технологіями Hi-Res Audio та Dolby Atmos.

Також дана модель оснащена висувними магнітними тригерами для керування іграми, потрійною камерою з основним сенсором на 64 мегапікселів та фронтальною камерою на 20 мегапікселів. Його акумулятор ємністю 4700 міліампер годин підтримує швидку зарядку потужністю 120 Вт, яка дозволяє зарядити його до 100% за 17 хвилин.

Black Shark 5 Pro 

В основі цього смартфона лежить чіпсет Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Він забезпечує високу продуктивність та низьке тепловиділення. Останнє особливо важливе для вимогливих ігор, які можуть нагрівати пристрій. До того ж Black Shark 5 Pro має потужну систему охолодження, що допомагає справлятися з навантаженням.

Стильний зовнішній вигляд смартфона також підкреслює його геймерську спрямованість: на задній панелі є лінії, що світяться, що нагадують схему плати, оригінальний логотип у формі літери S з плавниками і незвичайний світловий індикатор.

Однак найцікавіша особливість цього смартфона – це два висувні тригери на правій стороні, які можна використовувати як кнопки на геймпаді. Вони дуже зручні для керування іграми, коли смартфон тримається горизонтально (при цьому фронтальна камера має бути ліворуч).

Найкращі ігрові смартфони топ-рівня

Для багатьох моделей нижче будуть надмірними. З іншого боку, вони будуть тішити продуктивністю навіть у найбільш ресурсомістких новинках протягом ще кілька років.

Nubia Red Magic 8 Pro

Смартфон, створений для геймерів та любителів потужної техніки. Він має великий 6,8-дюймовий AMOLED-екран без вирізів та рамок, який підтримує частоту оновлення 120 герц та яскравість до 1300 ниток.

Ця модель працює на базі нового процесора Snapdragon 8 Gen 2. Він забезпечує високу продуктивність і плавність відеоряду ігор. Він також має вбудований вентилятор для охолодження.

Смартфон оснащений потрійною камерою з головним датчиком на 50 мегапікселів, ультраширококутною на 8 та макрооб’єктивом на 2. Його батарея ємністю 6000 міліампер-годин підтримує швидку зарядку до 80 ват.

Asus ROG Phone 7

Дана модель працює на потужному процесорі Snapdragon 8 Gen 2, який забезпечує плавну та швидку роботу додатків. Дисплей смартфона має діагональ 6,78 дюйма та роздільну здатність 1080×2448 пікселів. Він виконаний за технологією AMOLED та підтримує частоту оновлення 165 герц, що робить картинку дуже чіткою та реалістичною. Смартфон також має вбудований динамік зі стереозвуком та роз’єм для навушників, щоб забезпечити гарну якість звуку.

Апарат оснащений потрійною основною камерою з роздільною здатністю 50 мегапікселів, 13 та 5 відповідно. Вона дозволяє робити чудові фото та відео в різних умовах освітлення. Селфі-камера має роздільну здатність 32 мегапікселя та підтримує функції панорами та HDR.

Батарея смартфона має ємність 6000 міліампер-годин та підтримує швидку зарядку потужністю 65 ват, що дозволяє повністю зарядити пристрій за 42 хвилини. Смартфон також може заряджати інші пристрої з проводом потужністю 10 Вт.

Asus ROG Phone 7 має стильний дизайн із підсвічуванням RGB на задній панелі та датчиками тиску на бічних гранях, які можна використовувати як ігрові тригери. Смартфон захищений від пилу та бризок за стандартом IP54.

Asus ROG Phone 7 – це сучасний та функціональний смартфон. Він подарує вам незабутній ігровий досвід та комфорт у повсякденному використанні.

Samsung Galaxy S23 

Сучасний та потужний смартфон, що поєднує в собі гарний дизайн, захист від вологи, чудову камеру та зручний стілус. Він оснащений процесором Snapdragon 8 Gen 2, який забезпечує високу продуктивність у будь-яких іграх та додатках. Він також має до 12 Гб ОЗП та до 1 Тб пам’яті, що дозволяє зберігати багато даних і запускати кілька завдань одночасно.

Samsung Galaxy S23 не перегрівається під час гри, оскільки має ефективну систему охолодження і може живитися безпосередньо від розетки або зовнішнього акумулятора, не заряджаючи батарею.

Камери Galaxy S23 – одні з найкращих на ринку. Основний модуль на 200 Мп робить чудові знімки за будь-якого освітлення. Є також 3- та 10-кратний оптичний зум та надширококутний об’єктив. Якість відео також на висоті. Акумулятор Galaxy S23 має ємність 5000 мА·год, що вистачає на 7 годин гри або день-півтора звичайного використання. Швидке заряджання дозволяє зарядити телефон повністю за 70-80 хвилин.

Apple iPhone 14 Pro

Айфони завжди були чудовим вибором для любителів мобільних ігор. iPhone 14 Pro оснащений найпродуктивнішим на сьогоднішній день процесором A16 Bionic, який легко справляється з будь-якими іграми і додатками.

На iOS доступні багато ексклюзивних ігор, а також підписка Apple Arcade. Остання дає доступ до сотень ігор без реклами та додаткових платежів. Крім того, iPhone 14 Pro Max підтримує підключення бездротових геймпадів від PlayStation та Xbox, а також має великий вибір ігрових аксесуарів, таких як накладки-кулери та геймпади з кріпленнями.

Екран смартфона має OLED-матрицю з частотою оновлення 120 герц і дуже високою яскравістю до 2000 ніт, що забезпечує чудову якість зображення. Камера останнього айфона також значно покращена в порівнянні з попередніми моделями: тепер вона має роздільну здатність 48 мегапікселів і може робити більш чіткі та деталізовані знімки, а також записувати відео високої якості.

Батарея смартфона має ємність 4323 міліампер-годин і може працювати півтора дні у звичайному режимі або 7-8 годин у ігровому режимі. Єдиний недолік iPhone 14 Pro Max – це слабка швидка зарядка на 26,5 Вт, яка заряджає смартфон майже дві години.

Найкращі смартфони для геймерів – лідери минулих років

Насамкінець розповімо про, напевно, найвигіднішу категорію. Моделі нижче колись були флагманами або найкращими за ціною/продуктивністю. А сьогодні стали ще вигіднішими.

Realme GT Master Edition 

Realme GT Master Edition – це смартфон, який поєднує в собі стильний дизайн, преміальні характеристики та доступну ціну. Сьогодні за 14 тисяч гривень ви отримуєте пристрій з 6,4-дюймовим Super AMOLED-екраном з роздільною здатністю 2400х1080, потужним процесором Qualcomm Snapdragon 778G, 8 гігабайтами ОЗП і 256 гігабайтами вбудованої пам’яті.

Realme GT Master Edition є полегшеною версією флагмана Realme GT, але це не дуже позначається на його можливостях. Єдині компроміси: трохи менший акумулятор, трохи слабший процесор (якого все одно вистачає для більшості завдань) і трохи гірша за камеру (особливо в умовах недостатнього освітлення).

На жаль, смартфон не підтримує картки пам’яті microSD та не захищений від води. Але в іншому це один із найпривабливіших апаратів на ринку, який не поступається конкурентам за швидкістю роботи, а за ціною їх випереджає.

OnePlus 10T 

OnePlus 10T – це смартфон для тих, хто віддає перевагу скромному дизайну, але не хоче жертвувати продуктивністю. Це один із найшвидших апаратів на ринку, який може зрівнятися з айфонами, але коштує дешевше.

Смартфон працює на потужному процесорі Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 – такому ж, як у Asus ROG Phone 6 (якраз про нього поговоримо нижче). Він має ефективну систему охолодження з камерою випаровування, яка забезпечує стабільну роботу в іграх.

Однак камери у OnePlus 10T не такі добрі, як у Asus. Вони роблять чудові знімки при хорошому освітленні, але поступаються у темряві. Крім того, смартфон не захищений від вологи. Якщо вам це не важливо і вам більше подобається простий дизайн, ніж геймерський стиль ROG Phone, OnePlus 10T буде відмінним вибором за свою ціну.

Asus ROG Phone 6

Лідер серед геймерських смартфонів 2022 року. Він поставляється у двох варіантах: базовому та розширеному. Розширений варіант включає геймпад, красивий чохол і підставку з кулером, але коштує майже вдвічі дорожче. Тому ми розглянемо базовий варіант, що має ціну близько 30 тисяч гривень.

ROG Phone 6 має 128 гігабайт пам’яті та 8 гігабайт оперативної пам’яті. Цього вистачить для більшості програм та ігор. Екран смартфона працює на частоті 165 герц і має AMOLED-матрицю з роздільною здатністю 2448×1080. Він підтримує повний колірний діапазон DCI-P3. Якість зйомки основної камери на 50 мегапікселів висока у будь-якому світлі, а фронтальна камера на 12 мегапікселів добре підходить для селфі та сториз.

Серцем ROG Phone 6 є процесор Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Це покращена версія того ж чіпа, що стоїть у Black Shark 5 Pro. Завдяки ефективному охолодженню з камерою випаровування, він показує відмінну продуктивність в іграх.

iPhone 12 

Apple не любить ризикувати та робити революційні зміни у своїх смартфонах. Тому iPhone 12, випущений в 2020 році, як і раніше, виглядає актуально і сучасно (навіть якщо порівнювати з новими моделями 14 Pro і 14 Pro Max, які мають схожий дизайн). Його продуктивності вистачає для всіх завдань та ігор, а його камера знімає краще, ніж багато інших смартфонів, навіть дорожчі.

Єдине, що може не сподобатися у цьому смартфоні, це те, що він не має екрану на 120 герц. Хоча 60 герц для плавних інтерфейсів iOS цілком достатньо (і для більшості ігор, які рідко видають більше 60 FPS). Основна камера на 50 мегапікселів відрізняється високою якістю зйомки у будь-якому світлі, особливо у нічному режимі. А відеозйомка — це сильна сторона камер iPhone останніх поколінь. Він може записувати відео з роздільною здатністю 4K 120 FPS з гарною стабілізацією.

В іграх iPhone 12 не підводить. Завдяки оптимізації софту та «заліза», він запускає будь-які ігри на максимальних налаштуваннях без проблем. Можливо, комусь потрібно більше FPS та герц для кіберспорту, але таких користувачів небагато. Для більшості iPhone 12 це ідеальний вибір для ігор і не тільки.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.