Смартфони

Нова шкідлива програма MMRat для Android використовує протокол Protobuf для крадіжки даних

Share
Час читання: 3 хв.

Нова банківська шкідлива програма для Android під назвою MMRat використовує рідко використовуваний метод обміну даними – серіалізацію даних protobuf – для більш ефективної крадіжки даних зі скомпрометованих пристроїв.

Уперше MMRat був помічений компанією Trend Micro наприкінці червня 2023 р. Він був націлений переважно на користувачів у Південно-Східній Азії і залишився непоміченим в антивірусних сервісах сканування VirusTotal.

Дослідники не знають, яким чином шкідлива програма спочатку потрапляє до жертв, проте вони виявили, що MMRat поширюється через сайти, замасковані під офіційні магазини додатків.

Жертви завантажують і встановлюють шкідливі додатки, що містять MMRat, які зазвичай імітують офіційні урядові програми або додатки для знайомств, і в процесі встановлення надають ризиковані дозволи, наприклад доступ до служби Accessibility в Android.

Шкідлива програма автоматично зловживає функцією Accessibility, надаючи собі додаткові дозволи, які дають їй змогу виконувати широкий спектр шкідливих дій на зараженому пристрої.

Можливості MMRat
Після зараження Android-пристрою MMRat встановлює канал зв’язку із сервером C2 і відстежує активність пристрою, виявляючи періоди бездіяльності.

У цей час зловмисник використовує сервіс Accessibility Service для віддаленого пробудження пристрою, розблокування екрана і здійснення банківських махінацій у режимі реального часу.

Основні функції MMRat можна звести до такого:

  • Збір інформації про мережу, екран і акумулятор
  • Збір списку контактів користувача і списку встановлених додатків
  • Перехоплення користувацького введення за допомогою кейлоггінгу
  • Захоплення вмісту екрана пристрою в реальному часі за допомогою API MediaProjection.
  • Запис і пряма трансляція даних із камери
  • Запис і скидання екранних даних у вигляді текстових дампів, які передаються в C2
  • Самовидалення з пристрою з метою знищення всіх слідів зараження.

Здатність MMRat перехоплювати вміст екрана в реальному часі та навіть його примітивніший метод “стану користувацького терміналу”, що дає змогу витягувати текстові дані, які потребують реконструкції, потребують ефективного передавання даних.

Без такої ефективності продуктивність не дозволить загрозливим суб’єктам ефективно здійснювати банківське шахрайство, тому автори MMRat вирішили розробити власний протокол Protobuf для ексфільтрації даних.

Перевага Protobuf

Для ефективної передачі даних MMRat використовує унікальний протокол командно-контрольного (C2) сервера, заснований на протокольних буферах (Protobuf), що рідко трапляється серед Android-троянів.

Protobuf – це метод серіалізації структурованих даних, розроблений компанією Google, аналогічний XML і JSON, але більш компактний і швидкий.

MMRat використовує різні порти і протоколи для обміну даними з C2, як-от HTTP із портом 8080 для витоку даних, RTSP із портом 8554 для потокового передавання відео, і користувацький протокол Protobuf із портом 8887 для управління і контролю.

“Протокол C&C, зокрема, унікальний завдяки своїй кастомізації на основі Netty (фреймворка мережевих додатків) і раніше згаданого Protobuf, доповненого добре продуманими структурами повідомлень”, – ідеться у звіті Trend Micro.

“Для зв’язку з C&C загрозливий агент використовує загальну структуру для представлення всіх типів повідомлень і ключове слово “oneof” для представлення різних типів даних”.

Крім ефективності Protobuf, користувацькі протоколи також допомагають загрозливим суб’єктам ухилятися від виявлення засобами мережевої безпеки, які шукають загальні шаблони відомих аномалій.

Гнучкість Protobuf дає змогу авторам MMRat визначати свої структури повідомлень і організовувати передачу даних. Водночас, завдяки своїй структурованості, дані, що надсилаються, відповідають заданій схемі і з меншою ймовірністю можуть бути зіпсовані на стороні одержувача.

На закінчення слід зазначити, що MMRat демонструє витонченість банківських троянів для Android, яка розвивається, вміло поєднуючи скритність з ефективним витяганням даних.

Користувачам Android слід завантажувати додатки тільки з Google Play, перевіряти відгуки користувачів, довіряти тільки авторитетним видавцям і бути обережними на етапі встановлення, коли потрібно надати дозвіл на доступ.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    ШІ-чатбот в Instagram і WhatsApp навчився говорити голосами знаменитостей

    На нещодавньому заході Connect Meta презентувала нову функцію для свого ШІ-чатбота на платформах Instagram, WhatsApp…

    29.09.2024

    Флагманський смартфон Huawei Mate 70 показали наживо

    Перед анонсом Huawei Mate XT було зафіксовано кілька випадків, коли цей смартфон потрапляв у поле…

    29.09.2024

    Xiaomi і Redmi відмовилися від камер на 200 Мп

    Цього тижня Xiaomi та її бренд Redmi представили лінійку смартфонів Redmi Note 14, яка глобально…

    29.09.2024

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024