Смартфони

Топ-6 найкорисніших бенчмарків для смартфона

Share

Розповідаємо про найкорисніші бенчмарки з точки зору простого користувача. Вони допоможуть дізнатися, чи є у вашого смартфона проблеми, а іноді й дадуть змогу їх позбутися.

Бенчмарків для смартфонів придумано безліч. Але більшість з них корисні лише при підготовці оглядів смартфонів, тоді як простим користувачам зазвичай потрібно трохи інше. І зараз ми розповімо про найкорисніші бенчмарки, які допоможуть краще пізнати ваш телефон, виявити можливі проблеми в його роботі, а іноді й позбутися їх.

Ця утиліта незамінна, коли ви хочете дізнатися всі таємниці свого смартфона. Вона розповість про використовуваний у ньому процесор і графічний прискорювач, поділиться інформацією про діагональ і роздільну здатність екрана девайса, обсяг його оперативної та вбудованої пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Утиліта повідомить про ємність акумулятора телефону, його температуру і напругу. З її допомогою можна дізнатися про те, які датчики є у вашого смартфона і зчитати їхні показники. Допоможе вона і в тому випадку, якщо ви хочете дізнатися версію встановленої в телефоні операційної системи. При цьому сама програма повністю безкоштовна і доступна в магазині додатків Google Play.

Визначаємо ресурс акумулятора, що залишився – AccuBattery

Будь-який акумулятор з часом деградує, його ємність знижується, і батарея вже не може підтримувати автономність смартфона на належному рівні. Ну а переконатися в тому, що винуватцем зниження часу його роботи є саме акумулятор телефону, допоможе додаток AccuBattery. Він розповість про стан батареї та її ресурс, що залишився, а також “видасть” найбільш “ненажерливі” додатки та ігри. Ну а потім ви зможете позбутися програм, що споживають занадто багато енергії, або подумати про заміну акумулятора на новий.

Є у AccuBattery і ще одна надзвичайно корисна функція: програма вміє обчислювати час заряджання телефону з вимкненим і ввімкненим екраном, даючи змогу визначитися з найбільш “спритним” адаптером живлення для вашого смартфона. А ще утиліта може надіслати сповіщення про завершення заряджання, щоб ви могли оперативно відключити телефон від електромережі, тим самим зменшуючи швидкість зношування батареї.

Обчислюємо час автономної роботи телефону – PCMark

До речі, про час автономної роботи. Людина – істота захоплива, і іноді ми схильні бачити проблему там, де її немає в принципі. І це повною мірою стосується автономності телефону. Для її визначення найкраще не довіряти своїм відчуттям, а використовувати незалежного “спостерігача”, в ролі якого може виступити PCMark.

Принадність бенчмарка в тому, що він може емулювати реальне використання телефону, включно з переглядом веб-сторінок і текстових документів, спілкуванням у месенджерах, редагуванням фотографій тощо. Тому і видавані ним виміри часу роботи смартфона максимально наближені до реальності.

З’ясовуємо причину перегріву смартфона – CPU Throttling Test

На відміну від попередніх бенчмарків, CPU Throttling Test активно використовується в оглядах смартфонів, і ви напевно не раз бачили його роботу в наших матеріалах. Цей бенчмарк допомагає дізнатися поведінку процесора при серйозному, тривалому навантаженні – наприклад, під час ігор.

Річ у тім, що багато “найспритніших” чіпсетів сучасних смартфонів видають свій максимум лише невеликий час. Після цього вони починають нагріватися, їхня продуктивність падає, а витрата заряду акумулятора телефону збільшується. І CPU Throttling Test допоможе зрозуміти, чи є ці проблеми в однокристальній системі вашого телефона, чи його нагрівання спричинене іншими причинами. Наприклад, несправністю акумулятора.

Визначаємо продуктивність гаджета – AnTuTu

Ну і який же набір бенчмарків без додатків, що вимірюють продуктивність усіх компонентів телефону? Найпопулярнішим і перевіреним з них по праву вважається AnTuTu. Щоправда, після того, як він потрапив в опалу Google, цей тест зник з магазину Google Play, і тепер його можна завантажити лише з офіційного сайту розробника.

AnTuTu допоможе дізнатися загальну продуктивність телефону і швидкість роботи його процесора, графіки, пам’яті та інтерфейсу. Ну а потім ви можете як похвалитися отриманими результатами з іншими користувачами, так і порівняти їх з можливостями інших телефонів цієї ж марки. І, якщо вони сильно поступаються референсним значенням, почати пошук причини повільної роботи телефону.

Дізнаємося продуктивність процесора телефону – Geekbench

Якщо ж продуктивність пам’яті та інтерфейсу вас не надто цікавить, а про швидкість роботи процесора навпаки хотілося б отримати побільше інформації, на допомогу прийде Geekbench. Тим паче, що на відміну від того ж AnTuTu, цей бенчмарк можна завантажити в Google Play.

Geekbench досить точно вимірює одно- і багатопотокову продуктивність процесора смартфона, даючи змогу скласти уявлення про його можливості. Ну а далі все, як з AnTuTu: результати тестів можна використовувати для виявлення проблем з продуктивністю телефону, ну а можна і просто поділитися ними з друзями.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024

    JBL представила колонки у ретродизайні

    Компанія JBL представила в Індії лінійку нових портативних стовпчиків, дизайн яких виконали в ретростилі. Моделі…

    03.05.2024