Топ-6 найкорисніших бенчмарків для смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розповідаємо про найкорисніші бенчмарки з точки зору простого користувача. Вони допоможуть дізнатися, чи є у вашого смартфона проблеми, а іноді й дадуть змогу їх позбутися.

Бенчмарків для смартфонів придумано безліч. Але більшість з них корисні лише при підготовці оглядів смартфонів, тоді як простим користувачам зазвичай потрібно трохи інше. І зараз ми розповімо про найкорисніші бенчмарки, які допоможуть краще пізнати ваш телефон, виявити можливі проблеми в його роботі, а іноді й позбутися їх.

Ця утиліта незамінна, коли ви хочете дізнатися всі таємниці свого смартфона. Вона розповість про використовуваний у ньому процесор і графічний прискорювач, поділиться інформацією про діагональ і роздільну здатність екрана девайса, обсяг його оперативної та вбудованої пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Утиліта повідомить про ємність акумулятора телефону, його температуру і напругу. З її допомогою можна дізнатися про те, які датчики є у вашого смартфона і зчитати їхні показники. Допоможе вона і в тому випадку, якщо ви хочете дізнатися версію встановленої в телефоні операційної системи. При цьому сама програма повністю безкоштовна і доступна в магазині додатків Google Play.

Визначаємо ресурс акумулятора, що залишився – AccuBattery

Будь-який акумулятор з часом деградує, його ємність знижується, і батарея вже не може підтримувати автономність смартфона на належному рівні. Ну а переконатися в тому, що винуватцем зниження часу його роботи є саме акумулятор телефону, допоможе додаток AccuBattery. Він розповість про стан батареї та її ресурс, що залишився, а також “видасть” найбільш “ненажерливі” додатки та ігри. Ну а потім ви зможете позбутися програм, що споживають занадто багато енергії, або подумати про заміну акумулятора на новий.

Є у AccuBattery і ще одна надзвичайно корисна функція: програма вміє обчислювати час заряджання телефону з вимкненим і ввімкненим екраном, даючи змогу визначитися з найбільш “спритним” адаптером живлення для вашого смартфона. А ще утиліта може надіслати сповіщення про завершення заряджання, щоб ви могли оперативно відключити телефон від електромережі, тим самим зменшуючи швидкість зношування батареї.

Обчислюємо час автономної роботи телефону – PCMark

До речі, про час автономної роботи. Людина – істота захоплива, і іноді ми схильні бачити проблему там, де її немає в принципі. І це повною мірою стосується автономності телефону. Для її визначення найкраще не довіряти своїм відчуттям, а використовувати незалежного “спостерігача”, в ролі якого може виступити PCMark.

Принадність бенчмарка в тому, що він може емулювати реальне використання телефону, включно з переглядом веб-сторінок і текстових документів, спілкуванням у месенджерах, редагуванням фотографій тощо. Тому і видавані ним виміри часу роботи смартфона максимально наближені до реальності.

З’ясовуємо причину перегріву смартфона – CPU Throttling Test

На відміну від попередніх бенчмарків, CPU Throttling Test активно використовується в оглядах смартфонів, і ви напевно не раз бачили його роботу в наших матеріалах. Цей бенчмарк допомагає дізнатися поведінку процесора при серйозному, тривалому навантаженні – наприклад, під час ігор.

Річ у тім, що багато “найспритніших” чіпсетів сучасних смартфонів видають свій максимум лише невеликий час. Після цього вони починають нагріватися, їхня продуктивність падає, а витрата заряду акумулятора телефону збільшується. І CPU Throttling Test допоможе зрозуміти, чи є ці проблеми в однокристальній системі вашого телефона, чи його нагрівання спричинене іншими причинами. Наприклад, несправністю акумулятора.

Визначаємо продуктивність гаджета – AnTuTu

Ну і який же набір бенчмарків без додатків, що вимірюють продуктивність усіх компонентів телефону? Найпопулярнішим і перевіреним з них по праву вважається AnTuTu. Щоправда, після того, як він потрапив в опалу Google, цей тест зник з магазину Google Play, і тепер його можна завантажити лише з офіційного сайту розробника.

AnTuTu допоможе дізнатися загальну продуктивність телефону і швидкість роботи його процесора, графіки, пам’яті та інтерфейсу. Ну а потім ви можете як похвалитися отриманими результатами з іншими користувачами, так і порівняти їх з можливостями інших телефонів цієї ж марки. І, якщо вони сильно поступаються референсним значенням, почати пошук причини повільної роботи телефону.

Дізнаємося продуктивність процесора телефону – Geekbench

Якщо ж продуктивність пам’яті та інтерфейсу вас не надто цікавить, а про швидкість роботи процесора навпаки хотілося б отримати побільше інформації, на допомогу прийде Geekbench. Тим паче, що на відміну від того ж AnTuTu, цей бенчмарк можна завантажити в Google Play.

Geekbench досить точно вимірює одно- і багатопотокову продуктивність процесора смартфона, даючи змогу скласти уявлення про його можливості. Ну а далі все, як з AnTuTu: результати тестів можна використовувати для виявлення проблем з продуктивністю телефону, ну а можна і просто поділитися ними з друзями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.