Categories: Смартфони

Виріз в стилі iPhone X і ще 5 найшкідливіших трендів, які задала Apple

Share
В Купертіно розвинули і зробили популярними чимало корисних технологій: сенсорний дисплей, кінетичний скролінг, сканер відбитка пальця і інші фішки, без яких вже не можна уявити сучасний смартфон. Однак періодично від рішень Apple страждає весь світ. Нижче шість прикладів негативного впливу каліфорнійського бренду.

 

“Моноброва” як у iPhone X

Apple сильно запізнилася з безрамковим смартфоном, тому дизайнерам довелося викручуватися і придумувати щось, те що запам’ятовується, унікальне і зухвале. Невідомо, хто і за яких обставин запропонував прорубати отвір прямо у верхній частині дисплея, але ця ідея стала історичною.

У вільній області розташували фронтальну камеру і сканер Face ID, а потім провели презентацію так, немов явний недолік у фронтальній панелі – насправді ніякий не мінус, а цілком пересічне, буденне рішення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фото: © AP Photo / Eric Risberg

Спочатку журналісти критикували iPhone X за його ( “чубчик”, “моноброву” – знущань було багато), потім дивувалися, що виступ абсолютно не заважає роботі, а після цього констатували, що взагалі перестали звертати увагу на цю деталь екстер’єру.

Остаточно велич “чубчика” підтвердилася на барселонській виставці MWC-2018: китайці привезли туди півдюжини копій iPhone X.

Правда, якщо у “десятки” виріз виправданий, то у її клонів – абсолютно немає. По-перше, там відсутній Face ID. По-друге, у копій є ще й виступ знизу дисплея, а в Apple його позбулися. Так що в Купертіно можуть собою пишатися – вони знайшли ідеальний компроміс і повели за собою навіть топових вендорів (крім Samsung).

Ось тільки Apple в даному випадку виступила в ролі Гамельнского щуролова. Huawei, OnePlus, ASUS, LG – всі вони або вже анонсували, або найближчим часом представлять смартфони з “монобровою”. Навіщо? Відповідь одна – тренд. А страждають від нього, перш за все, користувачі: навіть якщо вони і захочуть купити якийсь Android-флагман, то він за замовчуванням буде виглядати, як iPhone X.

Реакція оточуючих на такий девайс може бути тільки однією: “Що, грошей не вистачило на” десятку “?” Тому краще відразу взяти або iPhone з вирізом, або Galaxy без вирізу – це корисніше, ніж спонсорувати кровними грошима ті компанії, які не в змозі розробити власний дизайн.

Ігнор 3,5-мм дюймового роз’єму

Фото: © AP Photo / Marcio Jose Sanchez)

Вбивство міні-джека – одна з найбільш непробачних речей, яку собі дозволила Apple. Під маскою боротьби за бездротове майбутнє інженери компанії відмовилися від універсального роз’єму, якому ще жити і жити. Друга формальна причина (крім ідеологічної) звучить так: без міні-джека iPhone 7 став водозахищеним – спасибі заощадженому простору в корпусі.

Тепер до фактів. В Samsung зберегли роз’єм, але додали захист від води – корейці однозначно молодці, тут не причепитися. Але, на жаль, інші корпорації позбавлені почуття власної гідності: серед них в порядку речей прибрати міні-джек, але залишити телефон уразливим до води і будь-якої іншої рідини.

Останній приклад – вийшов днями Xiaomi Mi Mix 2s. В ім’я чого там убили 3,5-міліметровий інтерфейс, якщо при падінні в воду смартфон помре? Не зрозуміло.

І так не тільки у Xiaomi, а майже у всього Китаю, де не прийнято думати своєю головою. Логіка примітивна: “Раз Apple можна винищити роз’єм, то і нам можна. Навіщо? Та яка різниця – мабуть, провідні навушники вже не в моді”.

Золотий колір

Фото: © REUTERS / Stephen Lam

У 2013 році Apple мінорно оновила iPhone 5. У 5s з’явився сканер відбитку пальців, процесор став потужнішим, але головне, що в лінійці матеріалізувався золотий варіант корпусу. Він продавався за ті ж гроші, що й стандартні девайси (чорний і білий), але чомусь з самого початку вважався преміальним.

Втім, основна ставка все одно була не на Україну, а на Азію. Там жахливо надихнулися “елітним” 5s і почали робити свої смартфони в тому ж кольорі. Ось тільки виходило набагато гірше, ніж у Apple: пластик швидше був жовтувато-бежевим, ніж золотистим. В цілому, ситуація не змінилася й досі: від псевдозолотих Xiaomi, Meizu і Huawei і зараз за версту тхне дешевизною, смішними, дитячими понтами.

До слова, сама Apple все ж знайшла свій “оптимальний золотий”: iPhone 8 в цьому кольорі виглядає благородно і акуратно, а не так пафосно, як всі попередні моделі.

Подвійні камери

Фото: © Courtesy iFixit / Handout via REUTERS

У 2016 році в Купертіно прокачали камеру iPhone 7 Plus – і тут понеслося. Зараз вже вважається, що якщо у смартфона всього одна камера, то на нього краще навіть не дивитися – він явно застарів і робить бездарні знімки. Подвійні модулі з’явилися скрізь – навіть в якомусь Xiaomi за декілька тисяч обов’язково вліплять марну другу камеру. Знову ж при зйомці вона дасть мінімум переваг, але залишати смартфон без неї вже несолідно.

Звичайно, подвійні камери бувають і потрібними, але не варто думати, що одинарний модуль – зовсім олдскул. Нові Pixel і нові Galaxy входять в топ мобільних камер за версією Dx0Mark і видають прекрасні знімки без додаткового об’єктива. Про що це говорить? Про те, що дивитися треба, перш за все, на результат, а не на кількість камер.

До речі, недавно виявився ще один кумедний тренд: азіатські компанії розгортають здвоєні модулі вертикально, щоб продублювати iPhone X. Судячи з усього, якщо Apple розмістить камери по діагоналі, в Китаї моментально вчинять так само.

Голосові асистенти

Фото: © flickr / Ashton Pal

Apple випустила iPhone 4S і відразу ж дала зрозуміти: S – це Siri, новий голосовий помічник, який повинен змінити світ і змусити людей спілкуватися зі смартфонами. Однак план провалився – пройшло вже шість з половиною років після релізу тієї моделі, а Siri як була слабкою в плані інтелекту, так і залишилася десь між яслами та дитячим садом. Тупість асистента визнають навіть в Apple – недавно там склали нову команду, щоб вона прокачала мозок Siri. Можливо, розробляти все доведеться з нуля, але Apple не кине цей проект – вже пізно.

Найгірше те, що інші компанії порахували себе найрозумнішими і вирішили, що поки в Купертіно возяться з Siri, можна створити свого голосового помічника, який завоює світ.

Що з цього вийшло? Поки нічого. Samsung мучиться з Bixby (безуспішно), Xiaomi намагається охопити азіатський ринок (теж мляво), а реально розумні компанії (наприклад, Amazon) відразу ж проектують асистента не для смартфона, а для домашньої смарт-колонки. Цей шлях виглядає виграшніше і перспективніше, але гнатися за Apple, звичайно, набагато легше – абсолютно очевидно, що в найближчі роки нас чекають ще 2-3 спроби обігнати Siri.

Металеві корпуси

Фото: © AP Photo / Marcio Jose Sanchez

У 2018 року 90% смартфонів на ринку (крім зовсім дешевих) алюмінієві, а що залишилися 10% виготовлені з сріблястої пластмаси “під метал”.

Чому так вийшло? Тому що так захотіла Apple.

Перший iPhone був металевим, 3G і 3Gs – пластиковими, а далі – або скло, або метал. Виняток – нещасний iPhone 5c, який з тріском провалився і помер в першому ж поколінні.

Apple вселила нам думку: смартфон не може бути пластмасовим. Пора визнати: це щонайповніше марення. По-перше, пластик практичний: легкий, стійкий до пошкоджень, недорогий, та ще й краще ізолює тепло. По-друге, в історії є приклад суперсолідного пластикового смартфона – Nokia 920. Він був міцним, чудово зібраним і вкрай живучим.

Ймовірно, ситуацію вже не змінити: пластик вже на рівні стереотипів вважається люмпенізований матеріалом. А шкода.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Анонсовано геймерський смартфон Infinix GT 20 Pro з кібердизайном

    Ігровий телефон Infinix GT 20 Pro офіційно представлений у Саудівській Аравії. Наступник торішнього GT 10…

    29.04.2024

    Microsoft представила невелику модель ШІ, але потужну як ChatGPT і здатну працювати на телефонах

    Інструменти штучного інтелекту, такі як Microsoft Copilot, OpenAI ChatGPT або Google Gemini, та моделі, що…

    28.04.2024

    Що робити, якщо телефон не вмикається

    Деколи дуже часто телефон може давати збої і він перестає вмикатися. Що це може бути?…

    28.04.2024

    Інсайдер розкрив новий колір Nothing Phone (2a)

    Компанія Nothing оголосила про свої плани випустити нову версію Nothing Phone (2a) в Індії 29…

    28.04.2024

    Apple назвала найшкідливішу звичку користувачів iPhone

    Компанія Apple оновила свій сайт підтримки для iPhone та додала інформацію про правильне використання диспетчера…

    28.04.2024

    Xiaomi випустила розумну напувалку для вихованців

    Китайський технологічний гігант Xiaomi представив бездротовий інтелектуальний диспенсер води для домашніх тварин Mijia Smart Pet…

    28.04.2024