Виріз в стилі iPhone X і ще 5 найшкідливіших трендів, які задала Apple

В Купертіно розвинули і зробили популярними чимало корисних технологій: сенсорний дисплей, кінетичний скролінг, сканер відбитка пальця і інші фішки, без яких вже не можна уявити сучасний смартфон. Однак періодично від рішень Apple страждає весь світ. Нижче шість прикладів негативного впливу каліфорнійського бренду.

 

“Моноброва” як у iPhone X

Apple сильно запізнилася з безрамковим смартфоном, тому дизайнерам довелося викручуватися і придумувати щось, те що запам’ятовується, унікальне і зухвале. Невідомо, хто і за яких обставин запропонував прорубати отвір прямо у верхній частині дисплея, але ця ідея стала історичною.

У вільній області розташували фронтальну камеру і сканер Face ID, а потім провели презентацію так, немов явний недолік у фронтальній панелі – насправді ніякий не мінус, а цілком пересічне, буденне рішення.

Фото: © AP Photo / Eric Risberg

Фото: © AP Photo / Eric Risberg

Спочатку журналісти критикували iPhone X за його ( “чубчик”, “моноброву” – знущань було багато), потім дивувалися, що виступ абсолютно не заважає роботі, а після цього констатували, що взагалі перестали звертати увагу на цю деталь екстер’єру.

Остаточно велич “чубчика” підтвердилася на барселонській виставці MWC-2018: китайці привезли туди півдюжини копій iPhone X.

Правда, якщо у “десятки” виріз виправданий, то у її клонів – абсолютно немає. По-перше, там відсутній Face ID. По-друге, у копій є ще й виступ знизу дисплея, а в Apple його позбулися. Так що в Купертіно можуть собою пишатися – вони знайшли ідеальний компроміс і повели за собою навіть топових вендорів (крім Samsung).

Ось тільки Apple в даному випадку виступила в ролі Гамельнского щуролова. Huawei, OnePlus, ASUS, LG – всі вони або вже анонсували, або найближчим часом представлять смартфони з “монобровою”. Навіщо? Відповідь одна – тренд. А страждають від нього, перш за все, користувачі: навіть якщо вони і захочуть купити якийсь Android-флагман, то він за замовчуванням буде виглядати, як iPhone X.

Реакція оточуючих на такий девайс може бути тільки однією: “Що, грошей не вистачило на” десятку “?” Тому краще відразу взяти або iPhone з вирізом, або Galaxy без вирізу – це корисніше, ніж спонсорувати кровними грошима ті компанії, які не в змозі розробити власний дизайн.

Ігнор 3,5-мм дюймового роз’єму

Фото: © AP Photo / Marcio Jose Sanchez)

Фото: © AP Photo / Marcio Jose Sanchez)

Вбивство міні-джека – одна з найбільш непробачних речей, яку собі дозволила Apple. Під маскою боротьби за бездротове майбутнє інженери компанії відмовилися від універсального роз’єму, якому ще жити і жити. Друга формальна причина (крім ідеологічної) звучить так: без міні-джека iPhone 7 став водозахищеним – спасибі заощадженому простору в корпусі.

Тепер до фактів. В Samsung зберегли роз’єм, але додали захист від води – корейці однозначно молодці, тут не причепитися. Але, на жаль, інші корпорації позбавлені почуття власної гідності: серед них в порядку речей прибрати міні-джек, але залишити телефон уразливим до води і будь-якої іншої рідини.

Останній приклад – вийшов днями Xiaomi Mi Mix 2s. В ім’я чого там убили 3,5-міліметровий інтерфейс, якщо при падінні в воду смартфон помре? Не зрозуміло.

І так не тільки у Xiaomi, а майже у всього Китаю, де не прийнято думати своєю головою. Логіка примітивна: “Раз Apple можна винищити роз’єм, то і нам можна. Навіщо? Та яка різниця – мабуть, провідні навушники вже не в моді”.

Золотий колір

Фото: © REUTERS / Stephen Lam

Фото: © REUTERS / Stephen Lam

У 2013 році Apple мінорно оновила iPhone 5. У 5s з’явився сканер відбитку пальців, процесор став потужнішим, але головне, що в лінійці матеріалізувався золотий варіант корпусу. Він продавався за ті ж гроші, що й стандартні девайси (чорний і білий), але чомусь з самого початку вважався преміальним.

Втім, основна ставка все одно була не на Україну, а на Азію. Там жахливо надихнулися “елітним” 5s і почали робити свої смартфони в тому ж кольорі. Ось тільки виходило набагато гірше, ніж у Apple: пластик швидше був жовтувато-бежевим, ніж золотистим. В цілому, ситуація не змінилася й досі: від псевдозолотих Xiaomi, Meizu і Huawei і зараз за версту тхне дешевизною, смішними, дитячими понтами.

До слова, сама Apple все ж знайшла свій “оптимальний золотий”: iPhone 8 в цьому кольорі виглядає благородно і акуратно, а не так пафосно, як всі попередні моделі.

Подвійні камери

Фото: © Courtesy iFixit / Handout via REUTERS

Фото: © Courtesy iFixit / Handout via REUTERS

У 2016 році в Купертіно прокачали камеру iPhone 7 Plus – і тут понеслося. Зараз вже вважається, що якщо у смартфона всього одна камера, то на нього краще навіть не дивитися – він явно застарів і робить бездарні знімки. Подвійні модулі з’явилися скрізь – навіть в якомусь Xiaomi за декілька тисяч обов’язково вліплять марну другу камеру. Знову ж при зйомці вона дасть мінімум переваг, але залишати смартфон без неї вже несолідно.

Звичайно, подвійні камери бувають і потрібними, але не варто думати, що одинарний модуль – зовсім олдскул. Нові Pixel і нові Galaxy входять в топ мобільних камер за версією Dx0Mark і видають прекрасні знімки без додаткового об’єктива. Про що це говорить? Про те, що дивитися треба, перш за все, на результат, а не на кількість камер.

До речі, недавно виявився ще один кумедний тренд: азіатські компанії розгортають здвоєні модулі вертикально, щоб продублювати iPhone X. Судячи з усього, якщо Apple розмістить камери по діагоналі, в Китаї моментально вчинять так само.

Голосові асистенти

Фото: © flickr / Ashton Pal

Фото: © flickr / Ashton Pal

Apple випустила iPhone 4S і відразу ж дала зрозуміти: S – це Siri, новий голосовий помічник, який повинен змінити світ і змусити людей спілкуватися зі смартфонами. Однак план провалився – пройшло вже шість з половиною років після релізу тієї моделі, а Siri як була слабкою в плані інтелекту, так і залишилася десь між яслами та дитячим садом. Тупість асистента визнають навіть в Apple – недавно там склали нову команду, щоб вона прокачала мозок Siri. Можливо, розробляти все доведеться з нуля, але Apple не кине цей проект – вже пізно.

Найгірше те, що інші компанії порахували себе найрозумнішими і вирішили, що поки в Купертіно возяться з Siri, можна створити свого голосового помічника, який завоює світ.

Що з цього вийшло? Поки нічого. Samsung мучиться з Bixby (безуспішно), Xiaomi намагається охопити азіатський ринок (теж мляво), а реально розумні компанії (наприклад, Amazon) відразу ж проектують асистента не для смартфона, а для домашньої смарт-колонки. Цей шлях виглядає виграшніше і перспективніше, але гнатися за Apple, звичайно, набагато легше – абсолютно очевидно, що в найближчі роки нас чекають ще 2-3 спроби обігнати Siri.

Металеві корпуси

Фото: © AP Photo / Marcio Jose Sanchez

Фото: © AP Photo / Marcio Jose Sanchez

У 2018 року 90% смартфонів на ринку (крім зовсім дешевих) алюмінієві, а що залишилися 10% виготовлені з сріблястої пластмаси “під метал”.

Чому так вийшло? Тому що так захотіла Apple.

Перший iPhone був металевим, 3G і 3Gs – пластиковими, а далі – або скло, або метал. Виняток – нещасний iPhone 5c, який з тріском провалився і помер в першому ж поколінні.

Apple вселила нам думку: смартфон не може бути пластмасовим. Пора визнати: це щонайповніше марення. По-перше, пластик практичний: легкий, стійкий до пошкоджень, недорогий, та ще й краще ізолює тепло. По-друге, в історії є приклад суперсолідного пластикового смартфона – Nokia 920. Він був міцним, чудово зібраним і вкрай живучим.

Ймовірно, ситуацію вже не змінити: пластик вже на рівні стереотипів вважається люмпенізований матеріалом. А шкода.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.