Смартфони

Який iPhone краще купити у 2023 році: обираємо між iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 і iPhone SE

Share

Щороку Apple представляє нове покоління свого смартфона iPhone, що став культовим, але разом з новинкою на ринку залишаються і її попередники. Ба більше, одночасно в продажу може перебувати кілька генерацій iPhone, що істотно ускладнює вибір. Тим паче, що всі пристрої продаються новими і в офіційних торгових точках. І весь вибір у тому, який смартфон обрати, щоб не пошкодувати про витрачені кошти.

iPhone SE – найдоступніший новий iPhone

Якщо ви хочете будь-що-будь отримати смартфон Apple і неодмінно новий, але грошей у вас не так багато, то варто звернути увагу на бюджетну модель iPhone SE. Існує такий смартфон з 2016 року і за цей час модель змінила три покоління – найактуальніше з них присутнє на ринку з 2022 року і з повним правом називається найдоступнішим новим смартфоном Apple.

За своїм дизайном пристрій являє собою iPhone 8, що з’явився в 2017 році, а це означає – застарілий вигляд з великими рамками навколо екрана і кнопка Touch ID під ним. Смартфон має 4,7-дюймовий IPS HD Retina дисплей (1334 × 750), чип Apple A15 Bionic, 4 Гб оперативної пам’яті та 64, 128 або 256 Гб вбудованої пам’яті. Передбачена фронтальна 7 Мп камера і 12 Мп основний об’єктив.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З погляду продуктивності питань до iPhone SE немає, оскільки процесор у ньому встановлений доволі сучасний, однак компактні габарити пристрою, не найсучасніший екран, а також – якщо говорити максимально прямо та чесно – жодні за теперішніми мірками камери не дають змоги назвати модель оптимальним вибором у якості універсального смартфона у 2023 році.

Якщо вам потрібен смартфон, щоб дзвонити і спілкуватися в месенджерах, якщо ви хочете саме iPhone і новий, якщо ви відчуваєте потребу в другому телефоні і неодмінно бажаєте Apple (звички міняти важко), то iPhone SE зразка 2022 року ідеально впорається з цими завданнями. Тим паче, що пристрій підтримує бездротову зарядку і має пиловологозахист за стандартом IP67. Фактично це гібрид iPhone 8 і iPhone 13 зі своїми плюсами і мінусами, запозиченими у кожної з моделей.

iPhone 14 – актуальний флагман

На протилежному полюсі від iPhone SE – актуальний флагман iPhone 14, який містить одразу чотири моделі: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max. І якщо ви хочете отримати найсучасніший і найнавороченіший з технічного погляду пристрій, то варіантів немає – обирати тільки поточне покоління смартфона Apple.

Але треба враховувати, що різниця між моделями все-таки є. iPhone 14 і iPhone 14 Plus мають чип Apple A15 Bionic від iPhone 13, але в поєднанні з 6 Гб оперативної пам’яті. Доступні версії на 128, 256 і 512 Гб вбудованої пам’яті. Відрізняються екрани – 6,1-дюймовий Super Retina XDR OLED (2532 × 1170) у iPhone 14 та 6,7-дюймовий Super Retina XDR OLED (2778 × 1284) у iPhone 14 Plus – але набір камер (12 Мп фронтальна, здвоєна основна – 12 Мп ширококутний і 12 Мп ультраширококутний) аналогічний.

Зовсім інша справа iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max, у яких новітній процесор Apple A16 Bionic, найпросунутіший екран Super Retina XDR OLED з частотою оновлення до 120 Гц (6,1-дюймовий 2556 × 1179 у iPhone 14 Pro і 6,7-дюймовий 2796 × 1290 в iPhone 14 Pro Max), є версія з 1 Тб пам’яті, а головна відмінність – камери. 12 Мп фронтальна залишилася тією самою, що й у базових моделей, а ось основний модуль уперше в історії iPhone отримав 48 Мп модуль із триразовим оптичним зумом, який доповнюють 12 Мп телеоб’єктив і 12 Мп ультраширококутний об’єктив.

Крім того, iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max отримали інноваційний елемент Dynamic Island на екрані, завдяки якому можна візуально відрізнити новинки від попередників. В іншому, описуючи ці пристрої, можна обмежитися формулюванням – все най-най. Чудовий екран, чудові камери, неймовірна продуктивність – флагманський смартфон не тільки в гамі Apple, а й, можливо, на всьому ринку.

Крім того, через неофіційні поставки смартфон вельми дорогий і присутній у різних варіантах, що відрізняються, зокрема, підтримкою різних форматів SIM-карт – крім звичного поєднання nanoSIM + eSIM, можна знайти пристрої з двома nanoSIM або тільки eSIM, а це може стати проблемою. Тому смартфон треба вибирати ретельно, щоб не отримати неприємного сюрпризу.

iPhone 13 – майже флагман

Як це і буває щороку, модель попереднього покоління формально стає застарілою, але з точки зору характеристик залишається актуальною. У випадку з сімейством iPhone 13 – це рівно так і є.

iPhone 13 Mini з 5,4-дюймовим екраном Super Retina XDR OLED (2340×1080) підійде не кожному саме через свої мініатюрні розміри, а iPhone 13 з 6,1-дюймовим дисплеєм (2532×1170) – більш звичний варіант. Що стосується iPhone 13 Pro, то в нього той самий екран, що й у iPhone 13, а iPhone 13 Pro Max оснащений 6,7-дюймовим дисплеєм (2778 × 1284).

Так, у iPhone 13 Pro і iPhone 13 Pro Max немає Dynamic Island, так, камери у них усі 12 Мп, але це абсолютно не привід списувати пристрої з рахунків. Навіть базові моделі iPhone 13 і iPhone 13 Mini зберігають актуальність у 2023 році, не кажучи вже про Pro-версії. Продуктивності всіх чотирьох смартфонів з лишком вистачить на найближчі роки, а можливості з погляду фотографій і зйомок відео iPhone 13 Pro і iPhone 13 Pro Max якщо і поступаються своїм колегами нового покоління, то не настільки сильно, щоб це помітив звичайний користувач неозброєним оком.

Так, професіоналам, які використовують свої смартфони для роботи, можливості iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max будуть важливі і тому така аудиторія купує новинку в момент її виходу на ринок. Звичайним же користувачам у 2023 році достатньо буде і моделей лінійки iPhone 13, тим паче, що вони дешевші за новинки, а за своїм функціоналом поступаються не так сильно, наскільки за ціною.

iPhone 12 – доступно і добре

Сімейство iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro і iPhone 12 Pro Max, яке вийшло 2020 року, продається вже третій рік, але це не означає, що воно втратило свою актуальність. Так, з погляду технічних характеристик – процесор Apple A14 Bionic, камери без Cinematic Mode у Pro-версій і низки інших моментів – пристрої поступаються двом своїм наступникам, але не настільки сильно.

За дизайном лінійка iPhone 12 майже не відрізняється від iPhone 13 і навіть iPhone 14, тому зовні пристрій не виглядає застарілим. А функціональність смартфонів теж нітрохи не застаріла і за своїми можливостями гаджети від Apple навіть трирічної давності тримаються на рівні актуальних моделей і в силах дати фору іншим свіжим моделям на Android.

Тож якщо ви будь-що-будь не женетеся за найсвіжішими моделями, а обираєте собі пристрій на основі співвідношення вартості та можливостей, то зверніть увагу саме на iPhone 12. Якщо грошей трохи більше – обирайте собі відповідний смартфон з гами iPhone 13.

Який iPhone краще купити

Отже, у 2023 році, обираючи смартфон Apple як основний апарат, варто одразу відмовитися від iPhone SE, iPhone 12 Mini та iPhone 13 Mini, оскільки своїми розмірами вони гарантують вам незручність у повсякденному використанні месенджерів і споживанні контенту.

Якщо ви не використовуєте свій смартфон як професійний інструмент для роботи, то не треба обирати лінійку iPhone 14 – вони не настільки кращі за попередника і не виправдовують своєї ціни на тлі попереднього покоління моделі. Єдине, чому ви повинні віддати перевагу цій лінійці – якщо вам неодмінно потрібен найновіший смартфон.

Звичайному ж користувачеві достатньо буде iPhone 13 – якщо захоплюєтесь фотографією та відео, то iPhone 13 Pro Max – оскільки вони мають актуальний чип і за своїми можливостями майже не поступаються актуальному поколінню смартфона. Але якщо можливості купити iPhone 13 немає, то можна сміливо зупинити свій вибір на iPhone 12 – пристрій буде підтримуватися ще кілька років і точно не втратить своєї функціональності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024