Який iPhone краще купити у 2023 році: обираємо між iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 і iPhone SE

Чотири актуальних покоління, у кожному з яких кілька моделей - що краще обрати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щороку Apple представляє нове покоління свого смартфона iPhone, що став культовим, але разом з новинкою на ринку залишаються і її попередники. Ба більше, одночасно в продажу може перебувати кілька генерацій iPhone, що істотно ускладнює вибір. Тим паче, що всі пристрої продаються новими і в офіційних торгових точках. І весь вибір у тому, який смартфон обрати, щоб не пошкодувати про витрачені кошти.

iPhone SE – найдоступніший новий iPhone

Якщо ви хочете будь-що-будь отримати смартфон Apple і неодмінно новий, але грошей у вас не так багато, то варто звернути увагу на бюджетну модель iPhone SE. Існує такий смартфон з 2016 року і за цей час модель змінила три покоління – найактуальніше з них присутнє на ринку з 2022 року і з повним правом називається найдоступнішим новим смартфоном Apple.

За своїм дизайном пристрій являє собою iPhone 8, що з’явився в 2017 році, а це означає – застарілий вигляд з великими рамками навколо екрана і кнопка Touch ID під ним. Смартфон має 4,7-дюймовий IPS HD Retina дисплей (1334 × 750), чип Apple A15 Bionic, 4 Гб оперативної пам’яті та 64, 128 або 256 Гб вбудованої пам’яті. Передбачена фронтальна 7 Мп камера і 12 Мп основний об’єктив.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З погляду продуктивності питань до iPhone SE немає, оскільки процесор у ньому встановлений доволі сучасний, однак компактні габарити пристрою, не найсучасніший екран, а також – якщо говорити максимально прямо та чесно – жодні за теперішніми мірками камери не дають змоги назвати модель оптимальним вибором у якості універсального смартфона у 2023 році.

Якщо вам потрібен смартфон, щоб дзвонити і спілкуватися в месенджерах, якщо ви хочете саме iPhone і новий, якщо ви відчуваєте потребу в другому телефоні і неодмінно бажаєте Apple (звички міняти важко), то iPhone SE зразка 2022 року ідеально впорається з цими завданнями. Тим паче, що пристрій підтримує бездротову зарядку і має пиловологозахист за стандартом IP67. Фактично це гібрид iPhone 8 і iPhone 13 зі своїми плюсами і мінусами, запозиченими у кожної з моделей.

iPhone 14 – актуальний флагман

На протилежному полюсі від iPhone SE – актуальний флагман iPhone 14, який містить одразу чотири моделі: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max. І якщо ви хочете отримати найсучасніший і найнавороченіший з технічного погляду пристрій, то варіантів немає – обирати тільки поточне покоління смартфона Apple.

Але треба враховувати, що різниця між моделями все-таки є. iPhone 14 і iPhone 14 Plus мають чип Apple A15 Bionic від iPhone 13, але в поєднанні з 6 Гб оперативної пам’яті. Доступні версії на 128, 256 і 512 Гб вбудованої пам’яті. Відрізняються екрани – 6,1-дюймовий Super Retina XDR OLED (2532 × 1170) у iPhone 14 та 6,7-дюймовий Super Retina XDR OLED (2778 × 1284) у iPhone 14 Plus – але набір камер (12 Мп фронтальна, здвоєна основна – 12 Мп ширококутний і 12 Мп ультраширококутний) аналогічний.

Зовсім інша справа iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max, у яких новітній процесор Apple A16 Bionic, найпросунутіший екран Super Retina XDR OLED з частотою оновлення до 120 Гц (6,1-дюймовий 2556 × 1179 у iPhone 14 Pro і 6,7-дюймовий 2796 × 1290 в iPhone 14 Pro Max), є версія з 1 Тб пам’яті, а головна відмінність – камери. 12 Мп фронтальна залишилася тією самою, що й у базових моделей, а ось основний модуль уперше в історії iPhone отримав 48 Мп модуль із триразовим оптичним зумом, який доповнюють 12 Мп телеоб’єктив і 12 Мп ультраширококутний об’єктив.

Крім того, iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max отримали інноваційний елемент Dynamic Island на екрані, завдяки якому можна візуально відрізнити новинки від попередників. В іншому, описуючи ці пристрої, можна обмежитися формулюванням – все най-най. Чудовий екран, чудові камери, неймовірна продуктивність – флагманський смартфон не тільки в гамі Apple, а й, можливо, на всьому ринку.

Крім того, через неофіційні поставки смартфон вельми дорогий і присутній у різних варіантах, що відрізняються, зокрема, підтримкою різних форматів SIM-карт – крім звичного поєднання nanoSIM + eSIM, можна знайти пристрої з двома nanoSIM або тільки eSIM, а це може стати проблемою. Тому смартфон треба вибирати ретельно, щоб не отримати неприємного сюрпризу.

iPhone 13 – майже флагман

Як це і буває щороку, модель попереднього покоління формально стає застарілою, але з точки зору характеристик залишається актуальною. У випадку з сімейством iPhone 13 – це рівно так і є.

iPhone 13 Mini з 5,4-дюймовим екраном Super Retina XDR OLED (2340×1080) підійде не кожному саме через свої мініатюрні розміри, а iPhone 13 з 6,1-дюймовим дисплеєм (2532×1170) – більш звичний варіант. Що стосується iPhone 13 Pro, то в нього той самий екран, що й у iPhone 13, а iPhone 13 Pro Max оснащений 6,7-дюймовим дисплеєм (2778 × 1284).

Так, у iPhone 13 Pro і iPhone 13 Pro Max немає Dynamic Island, так, камери у них усі 12 Мп, але це абсолютно не привід списувати пристрої з рахунків. Навіть базові моделі iPhone 13 і iPhone 13 Mini зберігають актуальність у 2023 році, не кажучи вже про Pro-версії. Продуктивності всіх чотирьох смартфонів з лишком вистачить на найближчі роки, а можливості з погляду фотографій і зйомок відео iPhone 13 Pro і iPhone 13 Pro Max якщо і поступаються своїм колегами нового покоління, то не настільки сильно, щоб це помітив звичайний користувач неозброєним оком.

Так, професіоналам, які використовують свої смартфони для роботи, можливості iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max будуть важливі і тому така аудиторія купує новинку в момент її виходу на ринок. Звичайним же користувачам у 2023 році достатньо буде і моделей лінійки iPhone 13, тим паче, що вони дешевші за новинки, а за своїм функціоналом поступаються не так сильно, наскільки за ціною.

iPhone 12 – доступно і добре

Сімейство iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro і iPhone 12 Pro Max, яке вийшло 2020 року, продається вже третій рік, але це не означає, що воно втратило свою актуальність. Так, з погляду технічних характеристик – процесор Apple A14 Bionic, камери без Cinematic Mode у Pro-версій і низки інших моментів – пристрої поступаються двом своїм наступникам, але не настільки сильно.

За дизайном лінійка iPhone 12 майже не відрізняється від iPhone 13 і навіть iPhone 14, тому зовні пристрій не виглядає застарілим. А функціональність смартфонів теж нітрохи не застаріла і за своїми можливостями гаджети від Apple навіть трирічної давності тримаються на рівні актуальних моделей і в силах дати фору іншим свіжим моделям на Android.

Тож якщо ви будь-що-будь не женетеся за найсвіжішими моделями, а обираєте собі пристрій на основі співвідношення вартості та можливостей, то зверніть увагу саме на iPhone 12. Якщо грошей трохи більше – обирайте собі відповідний смартфон з гами iPhone 13.

Який iPhone краще купити

Отже, у 2023 році, обираючи смартфон Apple як основний апарат, варто одразу відмовитися від iPhone SE, iPhone 12 Mini та iPhone 13 Mini, оскільки своїми розмірами вони гарантують вам незручність у повсякденному використанні месенджерів і споживанні контенту.

Якщо ви не використовуєте свій смартфон як професійний інструмент для роботи, то не треба обирати лінійку iPhone 14 – вони не настільки кращі за попередника і не виправдовують своєї ціни на тлі попереднього покоління моделі. Єдине, чому ви повинні віддати перевагу цій лінійці – якщо вам неодмінно потрібен найновіший смартфон.

Звичайному ж користувачеві достатньо буде iPhone 13 – якщо захоплюєтесь фотографією та відео, то iPhone 13 Pro Max – оскільки вони мають актуальний чип і за своїми можливостями майже не поступаються актуальному поколінню смартфона. Але якщо можливості купити iPhone 13 немає, то можна сміливо зупинити свій вибір на iPhone 12 – пристрій буде підтримуватися ще кілька років і точно не втратить своєї функціональності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.