iPhone 14 проти Samsung Galaxy S22: який із флагманів вибрати у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1 лютого 2023 року південнокорейська компанія Samsung представить довгоочікувану флагманську серію Galaxy S23. Тріо Samsung Galaxy S23 стануть новими конкурентами серії iPhone 14, що дебютувала минулої осені. А поки що конкуренцію їм складає випущена майже рік тому лінійка Samsung Galaxy S22. І сьогодні ми вирішили порівняти між собою базові флагманські моделі Apple та Samsung. Який смартфон краще за співвідношенням ціни та якості – Samsung Galaxy S22 або iPhone 14, розберемося прямо зараз.

Дизайн та дисплей

За розмірами екрану iPhone 14 та iPhone 14 Plus майже аналогічні Samsung Galaxy S22 та Galaxy S22 Plus. Базовий iPhone 14 оснащується таким же 6,1-дюймовим OLED-дисплеєм, що і Samsung Galaxy S22, а Plus-версія iPhone 14 має 6,7-дюймову панель проти 6,6-дюймового екрана у Samsung Galaxy S22 Plus. Однак між флагманами є одна дуже велика відмінність. Так, екрани всіх чотирьох моделей, що розглядаються, мають високу пікову яскравість і підтримують HDR, але при цьому смартфони Samsung перевершують своїх конкурентів за рахунок вищої частоти оновлення зображення. І в 2022 Apple продовжує використовувати дисплеї з частотою оновлення зображення 60 Гц для базових моделей своїх флагманів, тоді як смартфони серії Samsung Galaxy S22 підтримують частоту оновлення до 120 Гц. Тому шанувальникам Apple, які хочуть більш плавний екран із високою частотою оновлення, доводиться вибирати між iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max, які оснащені екранами ProMotion із частотою 120 Гц.

Також флагмани відрізняються розташуванням передніх камер. Samsung Galaxy S22 та Galaxy S22 Plus мають дисплей з невеликим O-подібним отвором під фронтальну камеру, тоді як у iPhone 14 та iPhone 14 Plus селфі-камера разом з мікрофоном та блоком датчиків для FaceI ID ховаються у застарілому вирізі, який називають «монобровою» .

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone 14 і 14 Plus ідентичні між собою за зовнішнім виглядом та матеріалами корпусу, єдина різниця полягає в їх розмірі. Та ж історія з Samsung Galaxy S22 та Galaxy S22 Plus. Вони мають однаковий корпус, але відрізняються розмірами дисплея та батареї.

Конструкція корпусу у смартфонів теж однакова – алюмінієвий каркас та скляні панелі з двох боків. Щоправда, якщо у серії Samsung Galaxy S22 на передній панелі встановлено скло Gorilla Glass Victus Plus від Corning, то iPhone — це міцне покриття Ceramic Shield, розроблене Corning ексклюзивно для Apple. 

І флагмани Samsung, і флагмани Apple мають захист від пилу та вологи відповідно до стандарту IP68. Це один із найкращих показників захисту на мобільному ринку.

Загалом і Samsung Galaxy S22, і iPhone 14 виглядають досить стильно та сучасно. Тут все залежить від особистих уподобань. Але який би із цих смартфонів ви не вибрали, у ваших руках у будь-якому випадку виявиться гарний апарат.

Камери та інше апаратне забезпечення

У США Samsung Galaxy S22 і Galaxy S22 Plus оснащуються чіпсетом Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, тоді як на всіх інших ринках ці смартфони обладнані фірмовим процесором Samsung Exynos 2200. В обох випадках обсяг оперативної пам’яті становить 8 Гбайт, а ємність вбудованого накопичувача версії дорівнює 128 чи 256 Гбайт.

Що ж до iPhone 14 і iPhone 14 Plus, то вони базуються на тому ж фірмовому чіпсеті Aple A15 Bionic, що і випущена в 2021 році серія iPhone 13. Обидва смартфони мають по 6 Гбайт ОЗУ, а обсяг вбудованої пам’яті в топовій конфігурації досягає 512 Гбайт що вдвічі більше, ніж у флагманів Samsung.
У бенчмарках A15 Bionic трохи перевершує флагманські чіпи Qualcomm Snapdragon і Exynos, проте, у вас не повинно бути проблем із продуктивністю в реальному житті, який би з флагманів ви не вибрали.

Samsung Galaxy S22 живиться від акумуляторної батареї ємністю 3700 мАг, а його Plus-версія – від батареї на 4500 мАг. Базовий флагман Samsung за стандартного сценарію використання здатний протриматися без підзарядки більше одного дня, але при активному навантаженні заряду не вистачає на цілий день. А ось Samsung Galaxy S22 Plus з точки зору автономності показав себе набагато краще, перевершивши за цим показником навіть преміальний Samsung Galaxy S22 Ultra.

Місткість батареї у iPhone 14 трохи менше – 3279 мАг, але цього вистачить на 20 годин роботи при відтворенні відео. За рахунок підтримки 20-ватної провідної зарядки зарядити акумулятор на 50% можна приблизно за 30 хвилин, а ось потужність бездротової зарядки обмежена 7,5 Вт, а значить, процес заряджання триває довше.

Одна з характеристик, на яку покупці смартфонів звертають увагу в першу чергу, це, звичайно ж, камери. Samsung Galaxy S22 та S22 Plus обладнані 50-мегапіксельною основною камерою, компанію якої складають 10-мегапіксельний модуль з телеоб’єктивом та 12-мегапіксельний датчик із надширококутною оптикою. Для селфі та відеозв’язку на лицьовій панелі встановлено 40-мегапіксельну фронтальну камеру. За якістю зйомки камери Samsung Galaxy S22 та Plus-версії майже не поступаються 108-мегапіксельною камерою Samsung Galaxy S22 Ultra і чудово справляються зі своїм завданням навіть при нічній зйомці.

iPhone 14 та iPhone 14 Plus оснащуються подвійною основною камерою, що складається з головного 12-мегапіксельного модуля та 12-мегапіксельного датчика з надширококутним об’єктивом. У них на одну камеру менше, ніж у конкурентів від Samsung, і немає телеоб’єктива, але вони мають 5-кратний цифровий зум. Камери iPhone 14 та iPhone 14 Plus чудово знімають навіть в умовах поганого освітлення, особливо при активації нічного режиму.
Одна з головних переваг iPhone 14 і iPhone 14 Plus – це підтримка супутникового зв’язку, яка поки що відсутня у флагманів Samsung. Нові смартфони Apple мають функцію екстреного виклику за супутником, яка дозволяє зв’язатися з екстреними службами у випадку. коли немає доступу до стільникового зв’язку, наприклад, якщо ви заблукали в лісі. І це, мабуть, єдина функція, що виділяє нові флагмани Apple на тлі конкурентів. 

Який смартфон у результаті вибрати? Ваш вибір, очевидно, залежатиме від того, якій операційній системі ви віддаєте перевагу – iOS або Android. Якщо ви – давній користувач Android-пристроїв, то вам, звичайно ж, припадуть до смаку флагмани Samsung, які пропонують кращу в своєму класі продуктивність і універсальний набір камер. А ось якщо ви не маєте нічого проти iOS та дисплеїв з частотою оновлення 60 Гц, то iPhone 14 та iPhone 14 Plus стануть чудовою альтернативою сімейству Samsung Galaxy S22. Ще один плюс iPhone полягає в тому, що Apple протягом тривалого часу підтримує свої флагмани з погляду програмного забезпечення і «яблучні» флагмани отримують оновлення частіше та довше, ніж конкуренти від Samsung.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.