Categories: Смартфони

Ваш смартфон постійно слухає і дивиться в камеру на вас – навіть коли вимкнений

Share

Експерт у сфері інформаційних технологій, штучного інтелекту та ІТ-безпеки Ігор Ашманов порадив заклеювати камери смартфонів і планшетів. В інтерв’ю «АиФ» фахівець розповів, як спецслужби стежать через смартфон, чому небезпечно проходити тести в соцмережах, а також поділився думками про безпеку месенджерів.

АіФ : Кажуть, що вся техніка з камерами – ноутбуки, планшети, телефони – стежить за нами, знімає фото та відео, коли їй заманеться. Це правда?

Ігор Ашманов: Так. Не дарма Марк Цукерберг, засновник Facebook, технічно дуже просунута людина, заклеює камеру своєму ноутбуці – і почав робити це ще 7 років тому! Ваш телефон завжди вас «слухає», завжди визначає ваше місце розташування, і постійно дивиться в камеру на вас – навіть коли, здавалося б, не активний. При цьому телефон розуміє, якщо знімок зроблений в кишені, і на екрані темно. Знімки ж з особами, людьми, якісь ситуаціями апарати відправляють на «центральні сервера» – хто вигодонабувачі цієї інформації, можна тільки припускати … До даних з апаратів з Android мають доступ не тільки виробники телефону, але і АНБ, якій власник ОС зобов’язаний передавати інформацію за законом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

АіФ : Виходить, потрібно вимикати телефон, коли ним не користуєшся?

Ігор Ашманов: Це не допоможе. Треба розуміти, що каналів стеження багато. Треба намагатися не робити нічого компрометуючого. Тому що навіть якщо ви вважаєте, що телефон вимкнений, далеко не факт, що це так. Гарантія відключення – зняти батарею з апарату. Майже всі сучасні телефони мають незнімну батарею. З виключенням теж не все просто: апарат може програвати вам анімацію виключення і гасити екран – але залишатися активним. Є інший варіант, як ускладнити стеження – купити «цеглу» на кшталт Nokia 6610 і не користуватися смартфонами.

Сам Ашманов користується одним з останніх смартфонів Galaxy, але камери нам ньому не заклеює. Фахівець вважає, що йому це не потрібно: прослушка і стеження несе безпосередній ризик для людей, які мають справу з якимись таємницями. Це чиновники, представники спецслужб, великі бізнесмени і злочинці. Сервера ж збирають масиви даних, не виділяючи з них конкретно вас як особистість.

Ігор Ашманов : У будь-якому випадку я намагаюся не використовувати смартфон в специфічних ситуаціях: на переговорах, в сауні, спальні і т.п.

АіФ : Кажуть, месенджери (Telegram, WhatsApp, Viber) шифрують інформацію – і на відміну від смс і електронної пошти вони безпечніше. Це так?

Ігор Ашманов: Не впевнений. Цього ніхто не може знати достеменно. Це ж маркетинг. Чи надійна алгоритм шифрування, на чиїх серверах і в якому вигляді зберігається ваше листування? Простий приклад: знаєте, що публічна пошта (наприклад, Google) «читає» вміст ваших листів? Вона пропонує вам рекламу того, про що йшла розмова в листах. А Google за законом зобов’язаний передавати інформацію розвідці. Аналогічно влаштовані всі комунікаційні сервіси: звичайно, читають не живі люди, а штучний інтелект з лінгвістичним аналізом. А операційна система Windows-10 в початкової постачання має вбудованого клавіатурного шпигуна, який все ваші натискання клавіш відправляє в Microsoft.

АіФ: У соцмережах постійно гуляють тести: якими ви будете в старості, яка ви собака … При цьому для отримання результату потрібно надати доступ до даних профілю. Це безпечно?

Ігор Ашманов: Викачати публічний профіль можна і зовнішніми програмами. Небезпека тестів, на мій погляд, в іншому. Це масова дресирування людей, натаскування їх на виконання чогось по команді. Механізм простий: більшості людей не вистачає уваги до себе, а тут кажуть, що ти талановитий кулінар або схожий на знаменитість. Приємно! Яке ти тварина, ким ти був в минулому житті – мільйон ідіотських результатів, якими все діляться з друзями. Дресирування складається саме в «поділитися». Такий же зміст несуть флешмоби: облий себе водою, або напиши, як тебе згвалтували. Так тренують бездумне масове поведінку, як у лемінгів. Мені кажуть – я роблю: всі побігли, і я побіг. Той, хто збирає масові дані, ставить позначку: ось ці користувачі схильні вестися на масові дії. Робота така ж, по суті, як в «групах смерті» (які далеко не найстрашніше, що зараз є в мережі). Дресированим масам людей можна підкидати завдання все складніше, і вони охоче їх виконають.

АіФ : Ви сказали, є щось страшніше «груп смерті». Що?

Ігор Ашманов : групи блатної романтики АУЕ, групи романтизації шкільних розстрілів (по-англійськи «скулшутінга»). Насправді, ось така кібербезпека повинна хвилювати і сім’ю, і держава в першу чергу. Коли пароль вкрали – це півбіди. А ось коли вкрали мізки – це набагато гірше. Маніпуляторів в мережі зараз тисячі, і вони стають все витонченішими. Перевіряйте, чим займаються в інтернеті ваші діти, в яких групах з км вони спілкуються, які завдання виконують – це може врятувати їм життя.

У свою чергу ми хочемо нагадати вам про важливість збереження конфіденційності та особистих даних. Потрібно уважно стежити за тим, в які сервіси і системи ви «викидаєте» інформацію про себе. Хороший приклад – історія з додатком GetContact, який зберігає на своїх сервера зібрану інформацію про користувачів (дані телефонної книги, акаунтів в соцмережах, посадах і місцях роботи, фотографії, IP-адреси і записи телефонних розмов) і залишає за собою право передавати ці дані третім особам.

Це ж стосується і правил безпеки в магазинах додатків. Ніколи не встановлюйте сумнівні програми, що обіцяють чарівні функції і можливості, недоступні в офіційних клієнтів будь-яких сервісів. На цей рахунок у нас теж є хороший приклад: нещодавно в Google Play з’явився додаток «Всі банки в одному місці». Як з’ясувалося, це вірус, який краде дані для доступу до банківських рахунків жертв. В описі програми сказано, що він позбавляє користувачів від необхідності встановлювати кілька програм і дозволяє управляти всіма фінансами за допомогою єдиного інтерфейсу. Оцінки і відгуки до додатка були накручені, і за кілька днів його встигли встановити близько 500 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    WhatsApp представив нові функції для спільнот

    WhatsApp анонсував появу нових опцій. Вони будуть корисні всім користувачам, які перебувають у групах. Інформація…

    02.05.2024

    Який смартфон вибрати, якщо потрібна потужна батарея: 7 бюджетних гаджетів

    Прекрасний дисплей, потужний процесор і кілька камер - все це не має значення, якщо вже…

    02.05.2024

    У iOS з’явиться корисна «ремонтна» функція для iPhone

    У бета-версії iOS 17.5 було виявлено новий програмний інструмент під назвою Repair State. Він покликаний…

    02.05.2024

    Розбір Huawei Pura 70 Pro виявив незначні відмінності від Ultra

    Huawei розширила доступність серії Pura 70 для міжнародної аудиторії, і потенційні покупці прагнуть дізнатися, чи…

    02.05.2024

    Windows 11 втрачає популярність, а Windows 10 займає 70% ринку і продовжує зростати – в чому причина

    ОС Windows 11 восени виповниться вже 3 роки, але їй все ще важко наздогнати ринкову…

    02.05.2024

    Чутки: Samsung працює над новим флагманським смарт-годинником

    Samsung випустила новий фінансовий звіт, в якому не розповіла про свій прибуток, але й натякнула…

    02.05.2024