10 найважливіших нововведень в Android P

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

7 березня компанія Google випустила першу тестову збірку Android P. Вона містить велику кількість нововведень і поліпшень, з яких ми вибрали десяток найважливіших.

Месенджери

месенджери

Месенджери можуть показувати в шторці повідомлень повний текст повідомлень, фотографії, стікери і емодзі. Крім того, вони отримали можливість автоматично пропонувати варіанти відповідей (але для цього розробники повинні передбачити таку функцію).

Годинник

Годинники

Годинник змінив положення в панелі повідомлень – тепер він відображається зліва симетрично інформації про заряд батареї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скріншот

Скріншот

В меню виключення з’явилася опція для зняття скріншота. Візуально вона відокремлена від кнопок виключення і перезавантаження. Робити знімок екрана як і раніше можна натисканням на кнопки живлення і зменшення гучності.

Звук

звук

Слайдер гучності змінив дизайн, став вертикальним, а для включення і відключення вібрації або безшумного режиму тепер використовується окрема кнопка. При підключенні бездротової акустики з’являється окремий регулятор, а кнопки зі стрілками використовуються для вибору пристрою, на який буде виводитися звук. Фізичні регулятори за замовчуванням змінюють гучність додатків, а не рингтон.

звук

В налаштуваннях для розробників з’явилася опція, що дозволяє вибрати, до якої кількості бездротових колонок або навушників може бути підключений. За замовчуванням – 1, максимальне значення – 5. Звук на них виводиться не одночасно, а з різних додатків. Таким чином, наприклад, можна призначити звук з плеєра на колонки, а дзвінки – на Bluetooth-гарнітуру.

Швидкі налаштування

Швидкі настройки

Кнопки швидких налаштувань більше не представлені на окремих сторінках, а перегортаються вертикально. У кнопок пропали додаткові можливості: ви можете тільки включати або відключати їх, а, наприклад, вибрати іншу мережу Wi-Fi або переключитися на інші навушники, не заходячи в повні настройки, більше не вийде.

Значки налаштувань

значки налаштувань

Значки в налаштуваннях більше не монохромні, вони стали більшими і тепер кольорові, причому у кожного значка свій колір. Значки активних функцій легше відрізнити від неактивних – раніше вони були більш темного відтінку сірого кольору, а тепер сині.

Редактор скріншотів

редактор скріншотів

В Android P вбудований редактор зображень. Його можна відкрити, якщо натиснути на кнопку «Редагувати» (Edit) у повідомленні про скріншот. За допомогою цього редактора можна обрізати знімок, а також додати малюнок або напис вибраним кольором і інструментом (тонкою ручкою або товстим маркером).

Блокування

Блокування

За допомогою налаштувань в меню виключення можна додати опцію, яка заблокує пристрій і відключить Smart Lock, тобто можливість розблокування відбитком пальців, особою і голосом. Ця кнопка стане в нагоді для захисту від бажаючих зламати пристрій, підставивши до сканера палець користувача, поки він знаходиться в беззахисному стані (наприклад, спить). Після відключення додаткових способів входу розблокувати пристрій можна тільки за допомогою пароля, PIN-коду або графічного ключа.

Переворот

Блокування перевороту

Попередні версії Android дозволяли або включити автоматично поворот екрану при зміні орієнтації пристрою, або зафіксувати екран в потретному режимі. Android P може також забороняти екрану перевертатися в ландшафтному режимі, що зручно при користуванні смартфоном або планшетом лежачи.

Приватне / робота

Приватне / робота

У користувачів Android for Work список додатків поділений на дві категорії: особисті і робочі. Додатки з корпоративним доступом до даних відзначені спеціальним значком.

Пасхалка

пасхалка

Побачити пасхалку можна за старою схемою: заходимо в налаштування, відкриваємо розділ «Про телефоні» і кілька разів натискаємо на версію Android. З’являється екран з буквою P і анімованим різнобарвним фоном, причому кольори весь час різні при кожному відкритті сторінки, а розмір букви можна міняти, стягуючи або розтягуючи її двома пальцями. Не виключено, що в фінальному релізі пасхалка буде іншою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.