У iOS 16 з’явилася нова розкладка клавіатури. Як нею користуватися

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що iOS 16 виявилася далеко не ідеальною операційною системою з купою помилок та недоробок, у ній дуже багато змін, які помічаєш не одразу. Нещодавно ми розповідали про те, як тепер користуватися новим додатком Книги : змін у вбудованій читалці досить багато. Полазивши за налаштуваннями багато хто виявив, що в Айфоні з’явилася нова клавіатура Дворака . Насправді вона з’явилася ще в перших бета-версіях, а потім про неї несправедливо забули. Пояснюємо, як скористатися аналогом QWERTY-клавіатури і навіщо вона потрібна в iPhone.

Клавіатура Дворака на iPhone.

Більшість користувачів звикли до стандартної розкладки клавіатури на смартфоні або ПК, але це далеко не найзручніший спосіб набору тексту. Насправді, QWERTY-клавіатура була створена в середині 19 століття, а наголос було зроблено на те, щоб найбільш використовувані літери були розкидані так, щоб уникнути заїдання. Очевидно, що у 2022 році проблем із заїданням немає, оскільки в більшості випадків ми використовуємо віртуальні клавіатури, але QWERTY-клавіатуру, треба визнати, ми використовуємо не від нестачі інших варіантів, а виключно за звичкою.

Так виглядає нова клавіатура, яка з’явилася в iOS 16

Але це стосується тільки повноекранної розкладки: при друкуванні однією рукою різниці ви можете не помітити і тільки заплутаєтеся. Кажуть, Стів Возняк, один із творців Apple, є шанувальником клавіатури Дворака і нібито користується нею на постійній основі. До появи iOS 16 розкладка Дворака на Айфоні була лише у складі сторонніх клавіатур з App Store або при підключенні сторонніх зовнішніх аксесуарів. Крім того, розклад Дворак давно підтримується комп’ютерами Mac.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як змінити клавіатуру на iPhone.

Розкладка Дворак на Айфоні доступна тільки англійською мовою і спочатку зводить з розуму, проте для неї доступний набір тексту свайпом: завдяки жесту до клавіатури дуже швидко звикаєш. Додати клавіатуру дуже просто.

  • Зайдіть у Параметри, виберіть “Основні”.
  • Натисніть «Клавіатура», а потім знову виберіть «Клавіатури».
  • Виберіть зі списку “Англійська (Великобританія)”.
  • У списку активуйте «Дворак».

Зауважте, що в списку є ще розкладки AZERTY і QWERTZ. Перша використовується серед франкомовних людей (Франція, Бельгія, Швейцарія), але вона швидко втрачає популярність. Різниця між QWERTY і AZERTY не така велика – в них замінені Q і W на більш популярні A і Z. Крім того, є ще одна клавіатура QWERTZ . Вона поширена у центральній Європі, оскільки німці та німецькомовні країни частіше використовують Z набагато частіше, ніж Y.

Яка клавіатура для Айфона краще

Погодьтеся, все одно вельми специфічна клавіатура? Але навіть до неї можна швидко звикнути, добре, що в iOS 16 є потрібні інструменти. Ось кілька порад, щоб навчитися друкувати на клавіатурі Дворака.

  • Увімкніть вібрацію клавіатури . Друкувати без тактильної віддачі не лише незручно, а й нудно. Легка вібрація дозволяє відчувати кнопки, імітуючи фізичну клавіатуру. А за допомогою звичайних кнопок, як відомо, розкладку запам’ятовуєш швидше.
  • Набір тексту свайпом . Як говорилося вище, розкладка Дворака підтримує Quick Path, тому цей спосіб освоїти новий порядок клавіш помітно спрощує процес. Ну, хоч би за рахунок того, що полегшує навантаження на руку.
  • Режим трекпада доступний при використанні клавіатури Дворака, тому ви без проблем зможете виправляти помилки, допущені з незвички.
  • Автокорекція та передиктивний набір . Увімкніть їх у налаштуваннях, якщо нічого не виходить. iPhone сам виправлятиме ваші помилки або ж пропонуватиме варіанти слів, навіть якщо вони написані неправильно. Це допоможе швидше освоїтися.

iPad і раніше був досить дорогим пристроєм, проте зараз той же iPad Pro коштує дивовижних грошей. Логічний питання: а чи потрібно клеїти захисне скло на екран планшета?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.