Головна Смартфони Як пов’язані оновлення Android та батарея смартфона

Як пов’язані оновлення Android та батарея смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість великих брендів, що випускають смартфони, сьогодні багато говорять на презентаціях про те, що можуть запропонувати довгострокові зобов’язання щодо оновлення ОС. В одних цифри більш вражаючі, а в інших менш, але зазвичай список пристроїв з максимальним часом підтримки обмежується моделями високого класу. Samsung, безперечно, є лідером у цьому відношенні, пропонуючи чотири версії ОС та п’ять років виправлень безпеки для своїх телефонів, але й інші гравці намагаються дотримуватись хоча б трьох років оновлень ОС та чотирьох років виправлень безпеки. Здається, що батарея телефону тут ні до чого, але насправді вона впливає на багато чого.

Як довго оновлюються телефони

Наразі ми далеко від перших років сучасної ери смартфонів, коли навіть одне оновлення ОС не гарантувалося. Нові обіцянки відображають недавній перехід людей до використання смартфонів довше за стандартний дворічний цикл оновлення. Але багато оновлень нічого не означає , якщо ви не перестанете користуватися телефоном задовго до закінчення цього періоду.

Ми не говоримо про продуктивність, оскільки навіть бюджетні телефони пропонують пристойний рівень потужності , якого вистачить на кілька років. Але при цьому ми говоримо про відмову від знімних батарей на користь стаціонарних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple була одним із перших брендів, що застосували незнімну батарею, починаючи з першого iPhone. Це змусило користувачів кожного разу йти до сервісного центру, коли цикл акумулятора добігав кінця. Був ще спосіб поміняти батарею самостійно, але це було окремим ризиком.

Чи є телефони зі схемним акумулятором

Тоді це було винятком, а зараз більшість Android-смартфонів мають незнімні батареї і це нормально. Є винятки, такі як серія FairPhone 4, Samsung Galaxy Xcover та Nokia C21, але таких пристроїв дуже мало і з кожним місяцем стає дедалі менше. При цьому їх характеристики далекі від флагманських. Там, на вершині продуктивності акумулятори лише незнімні.

Це різко контрастує з періодом з кінця 2000-х до середини 2010-х, коли такі смартфони, як Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 3, LG G4, LG V20 та Motorola Atrix пропонували знімні батареї. Все, що вам потрібно було зробити, просто зняти задню кришку телефону голими руками і просто замінити батарею.

Однією з переваг такого підходу є те, що ви можете носити із собою заряджений акумулятор і вставляти його тоді, коли вам не вистачає заряду до кінця дня. Але набагато важливіша можливість швидкої заміни акумулятора з точки зору його деградації, яка сьогодні перешкоджає більш тривалому використанню смартфона.

Як довго служить акумулятор у телефоні

Деградація акумулятора сьогодні є основною апаратною перешкодою для більш тривалого використання смартфона. Сучасні пристрої швидкої зарядки зазвичай розраховані на збереження 80% працездатності батареї після 800 циклів зарядки. Це еквівалентно приблизно двом рокам використання. Якщо дуже просто, то можна уявити це як те, що ваш акумулятор на 5000 мАг через два роки перетвориться на 4000 мАг. Є й інші ознаки зношування, тому це дуже спрощене значення.

Однак у цьому плані є винятки. Наприклад, Oppo та OnePlus заявляють, що їхнє нещодавнє рішення для заряджання потужністю 150 Вт дозволяє батареям телефонів підтримувати 80% працездатності батареї після 1600 циклів заряджання. Це приблизно п’ять років використання, що вже набагато цікавіше. Тож можна вирішити основну проблему експлуатації смартфонів. Жаль тільки, що поки це є винятком, і більшість виробників, як і раніше, говорять про 80% після 800 циклів.

Як часто треба міняти телефон

Вже не одним дослідженням доведено, що користувачі давно перестали оновлювати смартфони кожні два роки. Наразі середній вік телефону, який первинні покупці продають або здають у трейд-ін, становить 3,32 роки. Іншими словами, навіть якщо телефон із цієї статистики отримує чотири роки оновлень ОС чи безпеки , він просто не використовує цю можливість на повну.

Похід до сервісного центру для продовження терміну служби смартфона шляхом заміни батареї може бути проблемою. А самостійна заміна знімного акумулятора – питання кількох хвилин. Адже в багатьох сервісах вас можуть обдурити та поставити неякісний акумулятор чи зламати щось під час проведення робіт.

Компанії говорять про те, що піклуються про навколишнє середовище, але не можуть пояснити головну причину, через яку їхні телефони потрапляють на звалище. Виходить, що довгі оновлення, підвищення продуктивності та зниження вимогливості до смартфонів розбивається про неможливість заміни акумулятора , яка була банальною кілька років тому.

Звучить красиво, коли компанії відмовляються від комплектної зарядки або переходять на матеріали упаковки, що переробляються. Але неможливість продовжити час експлуатації пристроїв робить їхню поведінку максимально лицемірною. Адже саме акумулятор – це одна з головних причин, з яких гаджети потрапляють на звалище .

Чому відмовилися від знімної батареї

Є кілька причин, через які виробники почали переходити на стаціонарні батареї багато років тому. По-перше, незнімна батарея означає, що весь телефон можна буквально заклеїти у його корпус. Так можна досягти більшої цілісності і навіть захисту від води. Але не варто думати, що вона неможлива для пристроїв зі знімною батареєю. Прикладом зворотного може бути Galaxy Xcover 6 Pro.

Перехід до фіксованої конструкції батареї також означає, що виробники можуть вільно пробувати складніші форми батарей з більш високою ємністю. Вони можуть творчіше підійти до розташування внутрішніх акумуляторів, розбивши їх на кілька частин. Внаслідок цього залишається більше місця для інших компонентів.

Але й відмовлятися від змінного акумулятора не варто. Тільки так можна зробити смартфони дійсно довгограючими. Тільки уявіть собі, що батарея перестала грати вирішальну роль, оновлення виходять по 4-5 років, а продуктивності вистачає ще більший час.

Ось тільки продавати смартфони рідше ніхто не хоче. Отже, відмова від змінного акумулятора є не тільки гарною можливістю для оптимізації пристроїв, але ще й прихованим підштовхуванням нас до покупки новинок. На тлі цього довге оновлення вже не видається таким привабливим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: