Стабільна версія Android 13 вийшла раніше за термін. Але не для всіх

Як правило, нова версія Android виходить у реліз восени – але цього року Google несподівано порушила традицію. Стабільна збірка Android 13 вже доступна для завантаження: щоправда, лише обмеженої кількості смартфонів фірмової серії.

Нова версія ОС вже доступна для деяких власників серій Google Pixel 4, Pixel 5 і Pixel 6. Якщо апдейт не прийшов повітрям, встановити Android 13 можна вручну за допомогою образу системи . В офіційному блозі компанії віце-президент Google з управління продуктами для Android та Google Play Самір Самат також перерахував усі ключові зміни, які чекають на користувачів новітньої операційної системи.

Одним із найпомітніших нововведень в Android 13 компанія називає фірмовий інтерфейс, що відповідає концепції Material You. На відміну від торішньої версії ОС, він дозволяє стороннім програмам більш точно підлаштовувати свій дизайн під системний. Змінився і штатний медіаплеєр, який тепер автоматично змінює свій зовнішній вигляд залежно від обкладинки альбому, що відтворюється. Ця функція також є актуальною для елементів керування відтворенням у браузері.

Ще одна корисна функція ОС – можливість призначати різні мови інтерфейсу окремо взятих додатків. Крім того, розробники відзначають покращення роботи «режим сну»: його нові функції (затемнення шпалер і модифікований темний інтерфейс) спонукають користувачів лягати спати вчасно.

Особливу увагу Google приділила питанням конфіденційності. У новій версії Android користувачі мають більший контроль за доступом додатків до мультимедійних файлів на пристрої. Тепер можна вручну вибирати фотографії та відео, до яких може отримати доступ певний софт. Ще одне нововведення – автоматичне видалення скопійованого тексту з історії буфера обміну через певний час.

Android 13 також дозволяє краще контролювати повідомлення від програм. Крім того, серед корисних змін відзначаються підтримка технології Spatial Audio і стандарту Bluetooth Low Energy, який забезпечує меншу затримку при потоковій передачі звуку, а також дозволяє гаджету транслювати звук на кілька пристроїв одночасно.

Крім того, деякі удосконалення були внесені до алгоритму розпізнавання сенсорного введення. У ОС також з’явилася підтримка HDR для сторонніх програм камери, покращена багатозадачність на планшетах і можливість копіювання та вставки між декількома пристроями. Про терміни випуску загальнодоступної версії Android 13 компанія поки не оголошувала.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.