Смартфони

Наступне оновлення Android нові смартфони зробить ще швидшими

Share

Незважаючи на те, що ще кілька років тому оновлення Android-смартфонів вважалося чимось факультативним і навіть не особливо корисним, останнім часом виробники змінюють своє ставлення до підтримки. Вони не тільки стали регулярніше випускати апдейти для своїх апаратів, але й серйозно продовжили терміни їх оновлення. Якщо раніше було за щастя, коли смартфон оновлювався хоча б кілька років, то сьогодні навіть 5-річний термін підтримки не викликає особливого подиву. А якщо так, то треба підготувати смартфони до тривалого терміну служби навіть технічно.

Вихід Android 13 переведе нові смартфони на досконаліший формат файлової системи під назвою EROFS . Вона повністю змінює компонування системних бібліотек і принцип роботи з ними, за рахунок чого вдається скоротити простір, що займає операційною системою, підвищити швидкість обробки даних і спростити процес установки наступних оновлень.

Файлова система EROFS

Суть файлової системи EROFS , якщо говорити простою мовою, зводиться до того, щоб мінімізувати взаємодію Космосу з деякими системними бібліотеками, які потребують постійного звернення чи зміни. Мова йде про якісь глибинні компоненти операційної системи, з якими користувач не взаємодіє безпосередньо і навіть не повинен мати до них прямого доступу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скоротити простір, який ОС займатиме в пам’яті смартфона , вдасться об’єднання багатьох компонентів. EROFS дозволяє поєднати багато хто з них, як би заархівувавши, за рахунок чого скорочується загальний обсяг, який потрібний для їх зберігання. Через війну вдається звільнити кілька ГБ простору, що часом може стати критичним збільшенням.

Вперше EROFS у своїх смартфонах застосувала Huawei . Саме вона, до речі, і розробила цей стандарт, тому досить дивно, що Google вирішила використовувати його в Android 13 , враховуючи конфлікт між компаніями. Однак, як би там не було, EROFS дійсно працює, полегшуючи саму операційну систему і роблячи процес її оновлення більш швидким і невимушеним.

Поява файлової системи EROFS у смартфонах Huawei справді дала позитивний результат. Подивіться, як вони змінилися:

  • Звільнилося близько 2 ГБ простору на диску;
  • Збільшилася швидкодія до 20% залежно від апарата;
  • скоротився час відгуку системних команд до 44%;
  • скоротилося енергоспоживання на 13-20%;
  • Оновлення почало займати до половини менше часу;
  • Зросла стабільність зберігання даних, знизився ризик втрати.

Що нового буде в Android 13

Для більш ефективної роботи EROFS потрібен новий стандарт пам’яті. Тому відповідно на старих смартфонах, які отримають Android 13 , нова файлова система може і не заробити. У всякому разі, Google вже зараз попередила, що спочатку вона буде доступна тільки на пристроях, які з коробки будуть поставлятися з новою версією ОС на борту.

Що це означає, гадаю, ви й так зрозуміли. На жаль, навіть поточні флагмани, які отримають Android 13 одними з перших, найімовірніше, не зможуть похвалитися підтримкою EROFS. Не сказати, що їм були особливо потрібні 2 ГБ додаткового простору і 20% швидкодії, але, чесні, ні те, ні інше в фактичних умовах експлуатації абсолютно не зашкодить.

Втім, деякі виробники вже використовують EROFS. Достовірно відомо як мінімум про два: Oppo та Xiaomi . У їх пристроях вже застосовуються алгоритми нової файлової системи, тому, якщо ви хочете отримати приріст продуктивності і скоротити час відгуку системних команд порівняно з іншими смартфонами, купуйте апарати цих брендів.

Чому Google хоче зробити EROFS надбанням лише нових смартфонів , зрозуміти нескладно. Справа в тому, що першим апаратом із цією файловою системою на базі Android 13 будуть апарати Google Pixel 7 . Відповідно, компанія зможе виділити цей факт у характеристиках новинок та зачепити користувачів. А те, що EROFS була доступна на пристроях інших брендів і раніше, можна замовчати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Анонсовано геймерський смартфон Infinix GT 20 Pro з кібердизайном

    Ігровий телефон Infinix GT 20 Pro офіційно представлений у Саудівській Аравії. Наступник торішнього GT 10…

    29.04.2024

    Microsoft представила невелику модель ШІ, але потужну як ChatGPT і здатну працювати на телефонах

    Інструменти штучного інтелекту, такі як Microsoft Copilot, OpenAI ChatGPT або Google Gemini, та моделі, що…

    28.04.2024

    Що робити, якщо телефон не вмикається

    Деколи дуже часто телефон може давати збої і він перестає вмикатися. Що це може бути?…

    28.04.2024

    Інсайдер розкрив новий колір Nothing Phone (2a)

    Компанія Nothing оголосила про свої плани випустити нову версію Nothing Phone (2a) в Індії 29…

    28.04.2024

    Apple назвала найшкідливішу звичку користувачів iPhone

    Компанія Apple оновила свій сайт підтримки для iPhone та додала інформацію про правильне використання диспетчера…

    28.04.2024

    Xiaomi випустила розумну напувалку для вихованців

    Китайський технологічний гігант Xiaomi представив бездротовий інтелектуальний диспенсер води для домашніх тварин Mijia Smart Pet…

    28.04.2024