Наступне оновлення Android нові смартфони зробить ще швидшими

Незважаючи на те, що ще кілька років тому оновлення Android-смартфонів вважалося чимось факультативним і навіть не особливо корисним, останнім часом виробники змінюють своє ставлення до підтримки. Вони не тільки стали регулярніше випускати апдейти для своїх апаратів, але й серйозно продовжили терміни їх оновлення. Якщо раніше було за щастя, коли смартфон оновлювався хоча б кілька років, то сьогодні навіть 5-річний термін підтримки не викликає особливого подиву. А якщо так, то треба підготувати смартфони до тривалого терміну служби навіть технічно.

Вихід Android 13 переведе нові смартфони на досконаліший формат файлової системи під назвою EROFS . Вона повністю змінює компонування системних бібліотек і принцип роботи з ними, за рахунок чого вдається скоротити простір, що займає операційною системою, підвищити швидкість обробки даних і спростити процес установки наступних оновлень.

Файлова система EROFS

Суть файлової системи EROFS , якщо говорити простою мовою, зводиться до того, щоб мінімізувати взаємодію Космосу з деякими системними бібліотеками, які потребують постійного звернення чи зміни. Мова йде про якісь глибинні компоненти операційної системи, з якими користувач не взаємодіє безпосередньо і навіть не повинен мати до них прямого доступу.

Скоротити простір, який ОС займатиме в пам’яті смартфона , вдасться об’єднання багатьох компонентів. EROFS дозволяє поєднати багато хто з них, як би заархівувавши, за рахунок чого скорочується загальний обсяг, який потрібний для їх зберігання. Через війну вдається звільнити кілька ГБ простору, що часом може стати критичним збільшенням.

Вперше EROFS у своїх смартфонах застосувала Huawei . Саме вона, до речі, і розробила цей стандарт, тому досить дивно, що Google вирішила використовувати його в Android 13 , враховуючи конфлікт між компаніями. Однак, як би там не було, EROFS дійсно працює, полегшуючи саму операційну систему і роблячи процес її оновлення більш швидким і невимушеним.

Поява файлової системи EROFS у смартфонах Huawei справді дала позитивний результат. Подивіться, як вони змінилися:

  • Звільнилося близько 2 ГБ простору на диску;
  • Збільшилася швидкодія до 20% залежно від апарата;
  • скоротився час відгуку системних команд до 44%;
  • скоротилося енергоспоживання на 13-20%;
  • Оновлення почало займати до половини менше часу;
  • Зросла стабільність зберігання даних, знизився ризик втрати.

Що нового буде в Android 13

Для більш ефективної роботи EROFS потрібен новий стандарт пам’яті. Тому відповідно на старих смартфонах, які отримають Android 13 , нова файлова система може і не заробити. У всякому разі, Google вже зараз попередила, що спочатку вона буде доступна тільки на пристроях, які з коробки будуть поставлятися з новою версією ОС на борту.

Що це означає, гадаю, ви й так зрозуміли. На жаль, навіть поточні флагмани, які отримають Android 13 одними з перших, найімовірніше, не зможуть похвалитися підтримкою EROFS. Не сказати, що їм були особливо потрібні 2 ГБ додаткового простору і 20% швидкодії, але, чесні, ні те, ні інше в фактичних умовах експлуатації абсолютно не зашкодить.

Втім, деякі виробники вже використовують EROFS. Достовірно відомо як мінімум про два: Oppo та Xiaomi . У їх пристроях вже застосовуються алгоритми нової файлової системи, тому, якщо ви хочете отримати приріст продуктивності і скоротити час відгуку системних команд порівняно з іншими смартфонами, купуйте апарати цих брендів.

Чому Google хоче зробити EROFS надбанням лише нових смартфонів , зрозуміти нескладно. Справа в тому, що першим апаратом із цією файловою системою на базі Android 13 будуть апарати Google Pixel 7 . Відповідно, компанія зможе виділити цей факт у характеристиках новинок та зачепити користувачів. А те, що EROFS була доступна на пристроях інших брендів і раніше, можна замовчати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.