Смартфони

Які функції iOS 15 не з’являться на старих iPhone

Share

iOS 15, чий анонс відбувся тиждень тому на конференції WWDC 2021, складно було назвати знаковим оновленням. Apple спеціально побудувала хід презентації так, щоб майже цілу годину говорити буквально ні про що. Тому що більшість нововведень, які увійшли до складу iOS 15, в кращому випадку тягнули на якийсь прохідний патч, але ніяк не на итеративное оновлення. Потім, правда, Apple трохи реабілітувалася, розкривши ряд нових функцій, про які не розповіла відразу. Шкода тільки, що велика частина з перерахованого не з’явиться на старих пристроях.

Під старими пристроями в даному випадку маються на увазі iPhone і iPad, що працюють на базі процесора A11 Bionic і старше. Тобто до нових відносяться iPhone XS і XS Max і новіше, а також iPad Air 3 і iPad Pro 2018 і новіше. Для них вже представлені нижче нововведення доступні будуть, а для власників пристроїв, що вийшли раніше них, – вже немає.

Функції iOS 15 тільки для нових iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Просторове звучання в FaceTime;
  • Портретний режим зйомки в FaceTime;
  • Інтерактивний глобус в Apple Maps;
  • Піші маршрути з ефектом присутності в Apple Maps;
  • Функція сканування тексту Live Text в «Фото»;
  • Візуальний пошук інформації по фотографіях;
  • Нові анімовані заставки в додатку «Погода»;
  • Обробка мови строго на пристрої (в т.ч. диктування і голосові команди);
  • Віртуальні ключі від розумних замків в додатку Wallet.

Як бачите, список нововведень вийшов досить значним, особливо з огляду на, що буде досить багато пристроїв, які їх не отримають. Однак є в iOS 15 як мінімум три нових функції, які не отримає більше ні один пристрій Apple, крім iPhone 12.

Панорамна зйомка 2.0. В цьому режимі поліпшена методика захоплення зображення, усунуті спотворення і вдосконалена обробка об’єктів в кадрі, а також зменшено кількість шумів і інших недоліків.
Розширені можливості 5G . Тепер при наявності підключення до 5G резервне копіювання, потокова передача звуку і відео, синхронізація фотографій, оновлення Apple News +, а також завантаження оновлень і додатків з App Store буде вестися в мережах п’ятого покоління.
Перевага 5G над Wi-Fi . З виходом iOS 15 айфони з підтримкою 5G зможуть примусово продовжувати використовувати стільникові дані, які не підключаючись до мереж Wi-Fi, якщо вони є більш повільними, ніж 5G.

Проблеми iOS 15

Чесно сказати, ексклюзивні функції iOS 15, які Apple передбачила для iPhone 12, цілком зрозумілі. Все-таки підтримка 5G відсутня на більш ранніх моделях, а тому логічно розвивати цю технологію на новіших. Але, що стосується інших нововведень, які в Купертіно зробили надбанням лише умовним моделей, то тут у мене є питання.

На мій погляд, абсолютно нелогічно обмежувати власників iPhone 2017 року і більш старих моделей в доступі до таких фішках, як портретна зйомка, якої вони і так оснащувалися, пішохідні маршрути з ефектом присутності або, скажімо, глобус, який взагалі обробляється на серверах Apple, а на пристрій користувача передається тільки готовий результат.

Але, мабуть, у Apple своє уявлення про те, які фішки можна довіряти власникам старих iPhone, а які – ні. Все-таки тиждень тому вона і так зробила неможливе, продовживши підтримку iPhone 6s на шостий рік, чого зазвичай воліла не робити. Так що, може бути, зробимо їй за це знижку? Адже сам факт виходу iOS 15 для смартфона дозволить використовувати його ще цілий рік і не міняти на новий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iOS 15iPhone
  • Останні записи

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024

    Ще дві людини готові протестувати чіп від Neuralink 

    Як повідомляє ABC News, У найближчі місяці Neural Link готується пересадити свій інтерфейс мозок-комп'ютер (BCI)…

    19.05.2024

    Android-смартфони в ціновій категорії 500 доларів зростуть у ціні

    У мережі знову з'явилася інформація про те, що Android-смартфони подорожчають. Причиною цього є перехід на…

    19.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дисплеї

    Сервіс мікроблогів X і Reddit отримали безліч повідомлень від перших користувачів нового iPad Pro M4,…

    19.05.2024

    Нова версія Mac Studio для Mac Pro буде доступна не раніше середини 2025 року

    За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple не буде оновлювати Mac Studio і Mac Pro…

    19.05.2024