Microsoft Surface Duo – для кого насправді створений цей смартфон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Microsoft вперше показала свій флагманський складний смартфон Surface Duo минулого року, і тоді це стало сюрпризом, оскільки ніхто не очікував побачити гібридний планшет-смартфон Microsoft, який при цьому працюватиме на операційній системі Android. 

Відтоді пройшло досить багато часу, і зараз компанія Microsoft готова запропонувати Surface Duo, як комерційне рішення, яке буде доступне для покупки кожному вже з наступного місяця. Тепер нам відомо більше про характеристики смартфона, відома його ціна (вона буде на рівні 1400 доларів), але від цього виникає ще більше запитань, і головне питання – для кого створений цей смартфон? 

Головною фішкою Microsoft Surface Duo є його здвоєний OLED-дисплей, але решта характеристик смартфона нагадують флагмани 2019 року. Нагадаємо, що в основі Surface Duo лежить флагманський минулорічний чіпсет Qualcomm Snapdragon 855, в парі з яким працює 6 ГБ оперативної пам’яті, а внутрішньої пам’яті може бути або 128 ГБ, або 256 ГБ. Це стандарт, але стандарт для флагманських смартфонів минулого року – зараз деякі флагмани у топових комплектаціях мають вже по 16 ГБ оперативної пам’яті. І це, звісно, не головні недоліки, адже у цього смартфона немає NFC, немає підтримки роботи в мережах п’ятого покоління, немає роз’єма для карти пам’яті формату microSD. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також важливим потенційним недоліком виглядає автономність, адже смартфон, незважаючи на його два OLED-дисплеї, оснастили акумулятором, об’єм якого складає лише 3577 мАг, чого явно недостатньо. Також варто згадати, що максимальна потужність зарядки – 18W, і це, нагадаю, за ціною в 1400 доларів, коли навіть минулорічні флагмани часто мали відчутно більшу потужність зарядки за меншу ціну. 

На папері Microsoft Surface Duo справді виглядає так собі, але компанія і не позиціонує його, як флагманського конкурента існуючим рішенням – він скоріше повинен стати окремим рішенням для бізнесу, як Microsoft Surface Neo. Ми вже бачили раніше подібні рішення у смартфонах ZTE Axon M, який вийшов ще три роки тому, та у недавніх флагманських смартфонах LG з підтримкою технології Dual Screen. Головними недоліками цих рішень було саме програмне забезпечення, і, судячи по всьому, компанія Microsoft вирішила здивувати у Surface Duo саме програмною складовою. 

Ми вже бачили багато прикладів того, як не найпотужніше залізо проявляє себе справді добре завдяки продуманому програмному забезпеченню – ідеальним прикладом цього є Google Pixel, у яких це працює не лише на рівні системи та її роботи з не флагманським залізом (Pixel 3a та 3a XL), але і з камерою. Форм-фактор Microsoft Surface Duo, який нагадує консолі Nintendo DS, дозволяє запускати на двох дисплеях різні додатки та інструменти, що дозволяє користувачу отримувати доступ до ширшого функціоналу, ніж він би це міг зробити на звичайному смартфоні. Тут питання лише в тому, чи зможе компанія Microsoft адекватно оптимізувати своє програмне забезпечення, і, що найважливіше, стимулювати розробників зробити це, адже у іншому випадку це залишиться на рівні хорошої ідеї, як це було з Windows Phone. 

Насправді є досить багато додатків, які потенційно могли б використовувати цю функціональність. Навіть месенджери, браузер та інші програми, які всі ми використовуємо щоденно, будуть виглядати набагато краще при злагодженій роботі паралельно з іншим додатком на двох дисплеях, а реалізація різного функціоналу одного додатку на такому дисплея взагалі майже безмежна. Зрозуміло, що Microsoft Surface Duo, як і інші пристрої модельного ряду Surface, спрямований у першу чергу на ділових людей та людей творчих професій, для яких на цьому апараті можна реалізувати справді багато функцій. Що цікаво, розробці програмного забезпечення для Surface Duo сприяє і Google, яка додала підтримку цього форм-фактору у Android 10, а також співпрацювала з Microsoft для створення цього смартфона. 

Зі всього цього можна зробити висновок, що компанія Microsoft хотіла зробити цікаве рішення для професіоналів, або, як мінімум, Surface Duo не стане девайсом, призначеним для широкого загалу. Тим не менше, у нього явно вийшло принести щось нове у індустрію, хоча реалізація цікавої, на перший погляд, концепції, все-таки трохи підвела.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.