Наука

Глобальне потепління і коронавірус: Люди стануть слабкіші перед хворобою

Share
Час читання: 2 хв.

Вивченню зв’язків між глобальним потеплінням і поширенням хвороб вчені присвятили не одну сотню статей і дисертацій. Найяскравіший приклад: комарі, рознощики тропічних хвороб. Чим тепліше на Землі, тим більше місць, де він можуть пригрітися і заражати людей малярією, лихоманкою денге. Або енцефалітні кліщі, які і в Україні розповзаються все далі на північ.

Але коронавірус – не ЗІКу, ним заражаються не від комариного укусу. Коронавірус переносять самі люди. І він явно здатний вижити як на півночі (не дарма ж Норвегія закрита на карантин після 2,5 тисячі випадків захворювання коронавірусів), так і в тропіках – nCovid-19 виявлено майже у всіх країнах Африки .

Але і у нового вірусу, можливо, є зв’язок з глобальним потеплінням, передбачає Катарін Хейхо, кліматолог з Техаського університету, один з авторів урядового доповіді США по зміни клімату. Яка?

Вчені з Університету Токіо провели експеримент з трьома мишами. Одну поселили в “зиму”, вона мерзла при температурі +4 градуси. Інша насолоджувалася комфортними умовами, +22 градуси. Третя ж парилися на 36-градусній спеці. І всіх заразили вірусом грипу H1N1.

Швидше за всіх здалася хвороби спекотна мишка. На восьмий день її імунна система майже перестала боротися з вірусом. І це було помітно не тільки по самопочуттю піддослідної, але і на клітинному рівні: організм майже перестав виробляти антитіла і клітини-вбивці.

– Поки незрозуміло, чому імунна система миші перестала реагувати на вірус і боротися з ним. Можливо, спека впливає на експресію генів. Або справа в тому, що через неї миша стала мало їсти, і організму не вистачало поживних речовин, – ділиться сумнівами Мію Моріяма, один з авторів дослідження.

Дійсно: коли мишці в раціон додали глюкози і жирних кислот, їй стало краще. Але питання все ж залишилося. Як і сам факт: перші-то дві мишки, в холоді і при помірній температурі, перенесли грип стійко. У спеку організму довелося важче. Так що, можливо, зростання середньої температури на Землі може відбитися і на імунітеті людей – в тому числі і на здатності боротися з вірусами.

СЕЗОН ГРИПУ стане довшим?

Грип, як відомо, штука сезонна. Але це у нас, в помірних широтах. А ось в тропіках на грип хворіють цілий рік. Не частіше, загальна кількість випадків за рік приблизно однакове. Однак в тропіках вони розподілені по місяцях рівномірно. В Європі і в США є сезонні спалахи.

Чому так, вчені поки не зовсім розуміють. Адже у нас-то сезон грипу зазвичай доводиться на саму пізню осінь, зиму і початок весни. А зовсім не на літо, коли погода начебто більше схожа на тропічну.

Але так чи інакше – Шеррі Тауерс, професор з Університету Арізони , порівняла зимову погоду в США в 1997 – 2013 роках і захворюваність на грип. Закономірність виявилася чітка: якщо зима тепла – люди грипують довше і важче.

Я не здивуюся, якщо регіонів, де грип ходить цілий рік, незабаром стане більше через теплішає клімату, – попереджає американський інфекціоніст Роберт Шулі. А там, де до цілорічного не дійде, сезони грипу стануть довшими.

А коронавірус з часом теж може перетворитися в сезонне захворювання – про це говорять багато експертів.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Google Messages отримає функцію захисту від шахрайства

    З'явилася інформація про те, що Google впроваджує нове доповнення до свого додатку для обміну повідомленнями…

    29.09.2024

    На Львівській митниці виявили незадекларовані iPhone 16 Pro і планшети вартістю близько 3 млн грн

    На пункті пропуску "Краківець-Корчова" митники виявили незадекларовані товари на суму близько 3 мільйонів гривень, серед…

    29.09.2024

    OnePlus 13 отримає підтримку зарядки на 100 Вт

    Згідно з нещодавніми витоками, OnePlus 13 матиме дротову зарядку SuperVOOC потужністю 100 Вт, що виділить…

    29.09.2024

    В жовтні гравців Warframe очікують два масштабних оновлення

    У жовтні для популярної екшен-RPG Warframe заплановано два великі оновлення. Компанія Digital Extremes представила на…

    29.09.2024

    Новий Cubot KingKong Star 2 оснащено передовими характеристиками

    Компанія Cubot радо представила свій новий захищений смартфон KingKong Star 2, який вже наступного місяця…

    29.09.2024

    Як продовжити термін служби батареї смартфона: поради експертів

    Термін служби батареї смартфона можна значно продовжити, якщо дотримуватися кількох простих рекомендацій, які допомагають знизити…

    29.09.2024