Глобальне потепління і коронавірус: Люди стануть слабкіші перед хворобою

Вчені з'ясували, що зміни клімату можуть вплинути на нашу здатність чинити опір вірусам

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вивченню зв’язків між глобальним потеплінням і поширенням хвороб вчені присвятили не одну сотню статей і дисертацій. Найяскравіший приклад: комарі, рознощики тропічних хвороб. Чим тепліше на Землі, тим більше місць, де він можуть пригрітися і заражати людей малярією, лихоманкою денге. Або енцефалітні кліщі, які і в Україні розповзаються все далі на північ.

Але коронавірус – не ЗІКу, ним заражаються не від комариного укусу. Коронавірус переносять самі люди. І він явно здатний вижити як на півночі (не дарма ж Норвегія закрита на карантин після 2,5 тисячі випадків захворювання коронавірусів), так і в тропіках – nCovid-19 виявлено майже у всіх країнах Африки .

Але і у нового вірусу, можливо, є зв’язок з глобальним потеплінням, передбачає Катарін Хейхо, кліматолог з Техаського університету, один з авторів урядового доповіді США по зміни клімату. Яка?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчені з Університету Токіо провели експеримент з трьома мишами. Одну поселили в “зиму”, вона мерзла при температурі +4 градуси. Інша насолоджувалася комфортними умовами, +22 градуси. Третя ж парилися на 36-градусній спеці. І всіх заразили вірусом грипу H1N1.

Швидше за всіх здалася хвороби спекотна мишка. На восьмий день її імунна система майже перестала боротися з вірусом. І це було помітно не тільки по самопочуттю піддослідної, але і на клітинному рівні: організм майже перестав виробляти антитіла і клітини-вбивці.

– Поки незрозуміло, чому імунна система миші перестала реагувати на вірус і боротися з ним. Можливо, спека впливає на експресію генів. Або справа в тому, що через неї миша стала мало їсти, і організму не вистачало поживних речовин, – ділиться сумнівами Мію Моріяма, один з авторів дослідження.

Дійсно: коли мишці в раціон додали глюкози і жирних кислот, їй стало краще. Але питання все ж залишилося. Як і сам факт: перші-то дві мишки, в холоді і при помірній температурі, перенесли грип стійко. У спеку організму довелося важче. Так що, можливо, зростання середньої температури на Землі може відбитися і на імунітеті людей – в тому числі і на здатності боротися з вірусами.

СЕЗОН ГРИПУ стане довшим?

Грип, як відомо, штука сезонна. Але це у нас, в помірних широтах. А ось в тропіках на грип хворіють цілий рік. Не частіше, загальна кількість випадків за рік приблизно однакове. Однак в тропіках вони розподілені по місяцях рівномірно. В Європі і в США є сезонні спалахи.

Чому так, вчені поки не зовсім розуміють. Адже у нас-то сезон грипу зазвичай доводиться на саму пізню осінь, зиму і початок весни. А зовсім не на літо, коли погода начебто більше схожа на тропічну.

Але так чи інакше – Шеррі Тауерс, професор з Університету Арізони , порівняла зимову погоду в США в 1997 – 2013 роках і захворюваність на грип. Закономірність виявилася чітка: якщо зима тепла – люди грипують довше і важче.

Я не здивуюся, якщо регіонів, де грип ходить цілий рік, незабаром стане більше через теплішає клімату, – попереджає американський інфекціоніст Роберт Шулі. А там, де до цілорічного не дійде, сезони грипу стануть довшими.

А коронавірус з часом теж може перетворитися в сезонне захворювання – про це говорять багато експертів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.