Дивні хмари запідозрили у зміні клімату Арктики

Час читання: 2 хв.
Дивні хмари запідозрили у зміні клімату Арктики

В Арктиці вчені зафіксували незвичайні хмари, які можуть впливати на клімат як в регіоні, так і на всій Землі. Як повідомляє Science News, дослідники зробили значний прогрес у розумінні цього загадкового атмосферного явища завдяки низці експедицій.

Реклама

Міжнародна група вчених з кінця лютого до початку квітня декілька разів здійснювала польоти на літаку С-130. Вони досліджували дивні смугасті хмари за допомогою різного обладнання. Використовуючи лідар та радар, які вимірювали розміри хмар за допомогою лазерів та радіохвиль, а також радіометри для візуалізації внутрішньої структури, вчені отримали важливі дані. Крім того, спеціальні металеві зонди, скинуті на парашутах, збирали інформацію про температуру, вологість і вітер.

За даними вчених, незвичайні хмари в Арктиці з’являються через спалахи морського холодного повітря на суші. Вони прямують у бік води, де зустрічаються з повітрям вищої температури. Через це океани виділяють велику кількість тепла та вологи, які призводять до появи хмар, що складаються з довгих тонких рядів до 30 км завдовжки. Що далі від берега, то більше вони стають. Висота хмар може досягати п’яти кілометрів.

Поки що вчені недостатньо розуміють природу явища. Вони зазначають, що купово-дощові хмари рідко виробляють блискавки, але можуть викликати ураганні шторми, які важко передбачити. Дослідники хочуть краще розібратися в них, щоб розуміти, коли і чого від них чекати. Крім цього, необхідно з’ясувати співвідношення рідини та льоду у хмарах. Вчена Пакита Зуйдема, одна з керівників експедиції, наголосила, що від цього залежить їхній вплив на клімат. Рідкі хмари відбивають більше сонячного тепла, а крижані утримують його, через що посилюється потепління. Це не тільки змінює клімат в Арктиці, де температура підвищується вчетверо більше в порівнянні з рештою планети, але й може визначати ситуацію в середніх широтах.

Наразі вчені продовжують аналізувати отримані дані. За їх словами, інформації виявилося достатньо, щоб підключити до вивчення хмар комп’ютерні моделі. Результати цієї роботи дослідники представлять у січні 2025 року. Однак вони вважають, що в майбутньому будуть потрібні додаткові дані для більш повної картини, для чого знову доведеться летіти до Арктики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.