Наука

Вчені: нові супутники Starlink можуть знищити радіоастрономію на Землі

Share
Час читання: < 1 хв.

Ряд наукових установ направив звернення до Федеральної комісії зв’язку США (FCC) з проханням провести додаткове вивчення проблеми впливу супутникового стільникового зв’язку на радіоастрономію. Такі сервіси, як Starlink Direct to Cell та AST SpaceMobile, потенційно здатні не тільки перешкодити радіоспостереженням, але також можуть фізично вивести з ладу надчутливу апаратуру радіообсерваторій.

Компанія Starlink збирається до кінця року розгорнути супутниковий сервіс стільникового зв’язку Direct to Cell, що забезпечує покриття там, де немає наземних вишок стільникового зв’язку. Аналогічні послуги готує також компанія AST SpaceMobile . Супутникові угруповання цих компаній вже перешкоджають астрономічним спостереженням в оптичному діапазоні. Але з цим якось можна миритися, і, заради справедливості, скажемо, що компанії сяк-так намагаються знизити оптичні перешкоди від своїх супутників. Для радіодіапазон все може бути набагато гірше як з точки зору збільшення перешкод, так і у вигляді прямого впливу потужного сигналу на чутливе обладнання радіотелескопів.

Комісія FCC поки що не дала добро на розгортання послуги Starlink Direct to Cell та інших подібних. Тестування технологій проводиться в режимі попереднього вивчення їх можливостей та впливу. Тривогу, до речі, б’ють не лише радіоастрономи. Інші оператори супутникових систем зв’язку також стурбовані можливим впливом передавачів Starlink на загальнодоступні спектри та частоти і навіть із документами в руках намагаються довести це тій самій FCC.

Історично навколо радіоастрономічних об’єктів створювалися зони радіомовчання або вибиралися такі райони, де перешкод від радіоджерел або не було зовсім, або було дуже мало. З появою супутникового стільникового зв’язку сховатися від неї стане практично неможливо. Дістане скрізь, якщо не відразу, то через якусь невелику кількість років у міру нарощування орбітальних угруповань.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    П’ять ключових функцій iOS 18, які затримаються до грудня

    На конференції WWDC 2024 Apple анонсувала так багато нових функцій для iOS 18, що запам’ятати…

    15.09.2024

    Новий рекорд Wi-Fi: Morse Micro передала дані на майже 16 км за допомогою HaLow

    Бездротові мережі Wi-Fi зазвичай охоплюють невеликі відстані і призначені переважно для використання всередині приміщень. Однак…

    15.09.2024

    WhatsApp додає нову можливість: Передача прав власності на спільноти

    WhatsApp активно тестує нові функції, і одна з них вже доступна для деяких користувачів бета-версії.…

    15.09.2024

    Штучний інтелект тепер може передбачити землетруси за кілька місяців наперед

    Співробітники Геофізичного інституту Аляскінського університету у Фербенксі виявили, що штучний інтелект може ефективно прогнозувати землетруси…

    15.09.2024

    Samsung зменшила вагу Galaxy S25 Ultra, прибравши товсту металеву рамку

    Інсайдер Ice Universe продовжує ділитися деталями про майбутній флагман Galaxy S25 Ultra. Цього разу він…

    15.09.2024

    iPhone 16 vs. iPhone 16 Pro: Головні відмінності між стандартними і Pro моделями

    Розбираємось, чим відрізняються моделі iPhone 16 та яку краще обрати. Розміри, вага, дизайн і кольори…

    15.09.2024