Вчені: нові супутники Starlink можуть знищити радіоастрономію на Землі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Ряд наукових установ направив звернення до Федеральної комісії зв’язку США (FCC) з проханням провести додаткове вивчення проблеми впливу супутникового стільникового зв’язку на радіоастрономію. Такі сервіси, як Starlink Direct to Cell та AST SpaceMobile, потенційно здатні не тільки перешкодити радіоспостереженням, але також можуть фізично вивести з ладу надчутливу апаратуру радіообсерваторій.

Реклама

Компанія Starlink збирається до кінця року розгорнути супутниковий сервіс стільникового зв’язку Direct to Cell, що забезпечує покриття там, де немає наземних вишок стільникового зв’язку. Аналогічні послуги готує також компанія AST SpaceMobile . Супутникові угруповання цих компаній вже перешкоджають астрономічним спостереженням в оптичному діапазоні. Але з цим якось можна миритися, і, заради справедливості, скажемо, що компанії сяк-так намагаються знизити оптичні перешкоди від своїх супутників. Для радіодіапазон все може бути набагато гірше як з точки зору збільшення перешкод, так і у вигляді прямого впливу потужного сигналу на чутливе обладнання радіотелескопів.

Комісія FCC поки що не дала добро на розгортання послуги Starlink Direct to Cell та інших подібних. Тестування технологій проводиться в режимі попереднього вивчення їх можливостей та впливу. Тривогу, до речі, б’ють не лише радіоастрономи. Інші оператори супутникових систем зв’язку також стурбовані можливим впливом передавачів Starlink на загальнодоступні спектри та частоти і навіть із документами в руках намагаються довести це тій самій FCC.

Історично навколо радіоастрономічних об’єктів створювалися зони радіомовчання або вибиралися такі райони, де перешкод від радіоджерел або не було зовсім, або було дуже мало. З появою супутникового стільникового зв’язку сховатися від неї стане практично неможливо. Дістане скрізь, якщо не відразу, то через якусь невелику кількість років у міру нарощування орбітальних угруповань.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ