Наука

Чому у людей норма температури тіла відрізняється від 36,6 ºС

Share

Виявляється, за останні два століття у багатьох людей температура в нормі почала дорівнювати 35,5 градусів Цельсія, а не 36,6. Про причини такого явища – у статті користувача «Хабра» Arnak.

Згідно з науковими дослідженнями, пише автор матеріалу, людство за останні 200 років «похололо». Тобто середня температура людини стала нижчою за 36,6 градусів Цельсія. До речі, це значення як нормальне було визначено якраз 200 років тому в Німеччині. Однак, сьогодні наша фізіологія змінилася, додає користувач.

У 2021 році вчені вивчили різні записи 24 тисяч ветеранів громадянської війни (1860-і роки) і зіставили їх з інформацією про 15 тисяч людей з 1970-х років і про 150 тисяч – з початку 2000-х. Виявилося, що температура у чоловіків, які народилися на початку XXI століття, нижча на 0,59 ºС, ніж у тих, хто народився близько 200 років тому. Виходить, що зараз норма температури вже наближається до 36 градусів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Та сама закономірність спостерігалася у жінок. Вони знизилася температура на 0,32 градуси Цельсія проти пацієнтками з 1890 року. Аналогічний результат було отримано щодо даних темношкірих людей.

Автори дослідження припустили, що подібне явище пов’язане зі зміною довкілля та покращенням умов життя. Тобто зміцнення здоров’я, зниження кількості хронічних інфекцій, покращення харчування зробили температуру рівномірнішою.

Однак через кілька місяців інші вчені виявили таке ж зниження температури у членів корінного племені Болівії. Отже, справа не лише у добрих умовах життя.

У результаті подібні зміни температури пояснили вчені з Гарварду. Вони стверджують, що температура знизилася через те, що згодом люди стали менше рухатися. Коли людина рухається, то обмін речовин у неї прискорюється і температура підвищується, і навпаки. Однак, за словами користувача Arnak, це все індивідуально і, до того ж, важко перевірити.

Проте британські дослідники стверджують, що кожне підвищення історичної температури тіла на 1 °C пов’язане приблизно зі збільшенням швидкості обміну речовин у стані спокою на 10 %. Виходить, що на цей час швидкість нашого метаболізму зменшилася на 6 %.

Проте, зауважує автор, чинників, що впливають на температуру, забагато. Це і маса тіла, що збільшується з часом, і наявність обігрівачів і кондиціонерів, і поліпшення харчування, здоров’я.

У будь-якому разі ясно одне: останнім часом середня температура дорослих знизилася. У 2017 році у 35 тисяч британців вона дорівнювала 36,3 ºС, у 2019 році в американців – 36 ºС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024

    Що буде, якщо телефон вимкнути під час оновлення

    Уявіть, що телефон запустив оновлення ПЗ і раптом його випадково відключили від мережі. Завантаження останньої версії…

    08.05.2024

    На Kickstarter з’явився потужний зовнішній акумулятор із прозорим корпусом

    Shargeek 140 від компанії Sharge Tech - це портативне джерело енергії, укладене в прозорий корпус,…

    08.05.2024

    Які датчики встановлені у камері нового iPad Pro

    Нещодавно представлені моделі iPad Pro з OLED-екранами отримали розширений набір сенсорів. Крім безпосередньо камери та…

    08.05.2024

    Топовий планшет Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 протестували на автономність

    При активному навантаженні середній час автономної роботи становив 11 годин та 14 хвилин. У режимі…

    08.05.2024

    Стало відомо, про що промовчала Apple на презентації нових iPad

    Є кілька неочевидних змін у нових iPad , про які Apple не почала говорити під…

    08.05.2024