Огляди

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер

Share
Час читання: 10 хв.

Зміст

  • Технічні характеристики Samsung Galaxy A71
  • Зовнішній вигляд і комплектація
  • Програмне забезпечення
    камери
  • Продуктивність і тести
  • Висновки

У минулому році A-серія від Samsung користувалася великим попитом і, звичайно ж, виробник не міг не підготувати продовження. Не так давно ми говорили про хіт Galaxy A51, а сьогодні обговоримо модель на сходинку вище – Galaxy A71.

Як неважко здогадатися, Samsung Galaxy A71 являє собою еволюцію торішнього Galaxy A70, який нам в цілому сподобався. Що змінилося і що може запропонувати південнокорейський бренд за рекомендовану ціну в 11 499 гривень? Дивимося, мацаємо, робимо висновки.

Технічні характеристики Samsung Galaxy A71: 

  • Мережа: 2G GSM, 3G WCDMA, 4G LTE FDD, 4G LTE TDD
  • Підтримка SIM: nanoSIM + nanoSIM + MicroSD (до 512Гб). eSIM – відсутня
  • Платформа: Android 10, OneUI 2.0
  • Дисплей: 6,7 “, 20: 9, 2400×1800 точок, 393 ppi, Super AMOLED Plus, Corning Gorilla Glass 3
  • Основна камера:
  • Основний об’єктив: 64 Мп, f / 1.8, автофокус (PDAF)
  • Ультраширокий об’єктив: 12-Мп, f / 2.2, 123 °
  • Макрооб’єктив: 5 Мп, f / 2.4
  • Датчик глибини: 5 Мп
  • Фронтальна камера: Основний об’єктив: 32-Мп, f / 2.2
  • Процесор: Snapdragon 730G (8 нм), 8-ядерний процесор (2xKryo 470 Gold з частотою до 2.2 ГГц, 6xKryo 470 Silver з частотою до 1.8 ГГц)
  • Графічний чіп: Adreno 618
  • Оперативна пам’ять: 6 ГБ LPDDR4X 1866 МГц
  • Внутрішня пам’ять: 128 Гб UFS 2.1
  • Системи навігації: GPS, ГЛОНАСС, BeiDou, Galileo
  • Bluetooth 5.0
  • Wi-Fi: 802.11 b / g / n, 5 ГГц: 802.11 ac; Wi-Fi Direct; Wi-Fi Display; – Wi-Fi Hotspot
  • 3,5-мм аудіороз’єм
  • USB: Type-C, 2.0, OTG
  • Сканер відбитку під дисплеєм
  • Акумулятор 4500 мАг; зарядний пристрій 25 Вт з «швидкою зарядкою»
  • Датчики: приближения, світла, акселерометр, компас, гіроскоп, підекранний сканер відбитків пальців
  • Розміри: 163.6 x 76 x 7.7 мм
  • Вага: 179 г

Доступно три кольори

Зовнішній вигляд і комплектація

Samsung Galaxy A71 поставляється в компактній картонній коробці. У комплект поставки входять: смартфон, внутрішньоканальні навушники, кабель USB-C – USB-C, зарядний пристрій на 25 Вт, SIM-шпилька і документація. Хотілося б загострити увагу на кабелі і навушниках: ми, звичайно, розуміємо, що прогрес і все таке, але в моєму домашньому ПК немає USB-C входу. Хто вирішив, що це хороше рішення? Не знаю, але хтось явно вирішив, тому що та ж ситуація була і минулого року з Galaxy A70. З іншого боку, вперед потрібно якось рухатися … Що стосується навушників – так, вони внутрішньоканальні і виглядають не так дешево, як вкладиші А51, але амбушур тут тільки одна пара (розмір підійде не всім).

Корпус пристрою добре зібраний і виконаний з «гластика» – глянцевого пластику, що прикидається склом. Лицьову сторону займає 6,7 “Super AMOLED Plus дисплей з роздільною здатністю 2400×1080 пікселів. Різниця зі звичайним Super AMOLED без Plus полягає в меншій вазі і товщині, а не іншій будові матриці (на жаль, тут звичайний PenTile).

На заставку можна вивести відео-шпалери

Відмінною рисою поновлення пристроїв A-серії став Infinity-O або ж O-подібний виріз під фронтальну камеру. Оцінити таке рішення ви можете на фото, а ми скажемо, що виглядає це приємно і менш помітно, ніж Infinity-U в попередньому поколінні лінійки (U-подібна крапелька, що звисає з центру). За збереження відповідає скло Corning Gorilla Glass 3. Відмінні дисплеї – одна з фішок лінійки цього року. Соковиті кольори, функція Always On Display, мінімальний ШІМ на значеннях яскравості від 30 до 100% – все це тут є. Ручного управління DC Dimming немає, але, як на нашу думку, краще вже хороші показники без нього, ніж огидні з ним, як буває.

Зовні корпус нічим не відрізняється від Galaxy A51, крім розміру і доступних кольорів. На задній кришці знайшов притулок основний блок камер, що складається з чотирьох об’єктивів, розташованих на єдиному випуклому майданчику. Сама кришка може бути виконана в одному з трьох кольорів, а ось нанесений візерунок у всіх однаковий. На правому торці розташувалися кнопка гучності і кнопка живлення, на лівому – безкомпромісний SIM-лоток на дві nanoSIM і одну microSD. Знизу встановлені моно-динамік, вхід USB-C і, що став в наш час приємною особливістю, 3,5-мм аудіороз’єм.

Galaxy A71 і Galaxy A51

Використання пластику в корпусі для когось плюс, для когось мінус. З одного боку, пристрій вийшов легким – вага всього 179 грамів. З іншого, конкуренти хизуються скляними корпусами не тільки за ту ж, але і за більш низьку ціну. З огляду на те, що багато хто все одно скористаються чохлами, великої біди особисто ми не бачимо. Єдине нарікання – він дуже слизький.

Програмне забезпечення 

Samsung Galaxy A71 поставляється з попередньо встановленою One UI 2.0, що працює на Android 10. Оболонка, на наш погляд, відмінна – тут немає тонни сміття і реклами, зате є ціле асорті відмінно опрацьованих фішок інтерфейсу і власних додатків. Великі іконки, приємні анімації і плавна робота всього і вся. One UI бачиться нам відмінним варіантом для пересічного покупця – тут все просто, зручно і добре виглядає. Єдиний момент, який викликає питання – це стандартний додаток «Камера». Що на Galaxy A71, що на 51, бували розмитті знімки при ручному фокусуванні. Сподіваюся, виправлять оновленнями.

Крім іншого, тут є одна з кращих реалізацій швидкого доступу на смартфонах – Панелі Edge. Сценарії Bixby дозволяють перетворити смартфон в по-справжньому «розумний» пристрій. Із встановлених додатків нам сподобався Samsung Health – відмінний безкоштовний фітнес-агрегатор, завжди готовий запропонувати матеріали про здоров’я і безліч курсів тренувань.

One UI відмінно працює на Galaxy A71. Android 10, велика кількість власних фішок Samsung, фірмовий магазин додатків і косметичних елементів «Galaxy Store», а так само відсутність сміття – все це забезпечує приємний досвід використання пристрою.

Камери 

Основний блок камер Samsung A71 містить чотири модулі, розташованих L-подібно на єдиному майданчику: 64-Мп об’єктив зі світлосилою f / 1.8, 12-Мп ультраширококутний об’єктив зі світлосилою f / 2.2 і кутом захоплення 123 °, 5-Мп датчик глибини і 5 -Мп макрооб’єктив з світлосилою f / 2.4.

Від Galaxy A51 відрізняється тільки основна камера

При зйомці на основний 64-Мп модуль в стандартному режимі застосовується технологія «Quad Bayer», що об’єднує 4 сусідніх пікселів в один, з метою підвищення світлочутливості і зменшення шумів. Зрозуміло, зробити фото в 64 Мп теж можна, але в цьому випадку будуть заблоковані всі додаткові опції і режими, на кшталт алгоритмів покращення і зуму. Стандартним варіантом вважається 16-Мп режим. У ньому і кольори сочніші, шумів менше, але і деталей не так багато, як в максимальному режимі. Крім того, не забувайте, що в чотири рази більше інформації = в чотири рази більше ваги, а значить фотографії, зроблені в максимальній роздільній здантості, можуть важити ~ 15-20 Мб.

Якість фото ми б назвали хорошим для цього сегменту. Тут складно знайти якісь відмінні риси, але те, що є, працює: хороший колірний діапазон, похвальна деталізація і природні кольори.

Смартфон має можливість цифрового наближення до 8x. За сучасними мірками не найсильніший зум, але навіть на 8x якість фото прийнятна.

Датчик глибини дозволяє симулювати ефект «боке» і працює в парі з основним об’єктивом. Якщо об’єкт зйомки має чіткі краї, то можна робити «живий фокус», якщо ж в кадрі складна геометрія – краще не варто. Параметр розмиття можна змінити вже після зйомки.

Якщо основна камера майже завжди видає похвальний результат, то додаткові модулі не так однозначні. 12-Мп ультраширококутний об’єктив забезпечує гарну передачу кольору, але часто втрачає багато деталей і грішить викривленням кадру по краях.

5-Мп макрооб’єктив, навпаки, дуже навіть може в деталях і текстурі передати фото, але має проблеми з визначенням балансу білого і кольору.

У темряві основний об’єктив відчуває себе непогано. У максимальномій роздільній здантості смартфон успішно бореться з шумом, що не перетворює весь кадр в мило. У стандартному режимі результат трохи кращий, ну, а «нічний режим» так і зовсім не слабо освітлює сцену, виділяючи куди більше деталей. Якщо ж знімати на ширококутний, результат гірший – менше деталей, акварельне замилювання, спотворення квітів.

В акуратному вирізі в дисплеї розташувався 32-Мп об’єктив зі світлосилою f / 2.2. Присутній вибір з двох режимів: на повний кут зору і по центру. У першому випадку в кадр потрапляє більше деталей сцени або людей. У другому – простіше сконцентруватися на одній особі. Якості фотографій цілком вистачає для соціальних мереж.

Присутнє програмне «боке» і працює воно десь на тому ж рівні, що і розмиття на основному блоці камер, тільки без можливості коригування інтенсивності розмиття після того, як кадр зроблений. З людиною алгоритм справляється, а от все інше – під загрозою. У будь-якому випадку, якщо пам’ятати про слабкі місця місцевого розмиття можна отримати хороші кадри.

Для нічних фотографій є екранний спалах і нічний режим. В умовах відчайдушної нестачі світла без них ловити дійсно нічого.

 

Незважаючи на різницю в камерах, номінальні можливості відеозйомки Samsung Galaxy A71 ідентичні Galaxy A51: ті ж максимальні 4K на основний, ультраширококутний і фронтальний об’єктиви при 30 кадрах в секунду. Для всіх режимів, окрім 4K, може бути включена цифрова стабілізація. При необхідності ще більш плавної картинки є режим «суперстабілізаціі», доступний тільки при записі на ультраширококутний об’єктив. На виході виходить дійсно плавне FHD-відео з фіксованим фокусом. В цілому, якість відео середня. Є підтримка HEVC (H.265) кодека.

Продуктивність і тести

Samsung Galaxy A71 оснащений чіпсетом Snapdragon 730G, виконаному за технологією 8 нм і включає 8 ядер. За обробку графіки відповідає Adreno 618, а за зберігання і роботу з інформацією 6 ГБ LPDDR4X ОЗП і 128 Гб ПЗП. Оперативна пам’ять працює на частоті 1866 МГц, а постійна має формат USF 2.1. Варіацій за обсягом пам’яті немає, але є слот microSD для розширення ПЗП на ≤ 512 ГБ.

У порівнянні з Galaxy A70, який використовував Snapdragon 675, A71 більш енергоефективний і набирає в тестах на ~ 25-30% вищі результати, якщо вірити прямому порівнянні чіпсетів. У власних тестах Galaxy A71 показав себе бадьорим середнячком. За чотири прогони AnTuTu було втрачено всього 4.4% відсотка результату з еталонним значенням 238 473 бали. Свого часу Galaxy A70 видав 166 651, що нижче аж на 43%.

Троттлінг не ввели

Для досягнення заповітної планки в 60 fps, вимогливі ігри варто включати на низьких / середніх налаштуваннях графіки. При грі в «Shadowgun: Legends» так і зовсім доводиться або терпіти періодичний дроп, або обмежувати максимальну кількість кадрів в секунду. COD: Mobile грається комфортно навіть на середніх налаштуваннях.

Автономність девайса забезпечує акумулятор на 4500 мАг. Стандартний 25 Вт зарядний пристрій вміє «швидку зарядку» і забезпечує наступну швидкість заряду: 10 хв – 19% | 30 хв – 50% | 60 хв – 88% | 85 хв – 100%. Повного заряду може не вистачити на день роботи тільки при дуже щільному використанні енерговитратних додатків. У більшості ж користувачів енергія не тільки не закінчиться, але ще і залишиться до кінця дня. У GFXBench Battery lifetime – Manhattan 3.1 результат склав серйозні 476.1 хв. Для порівняння Galaxy A51 зміг видати лише 363.2 хвилини і це при тому, що діагональ дисплея у старшої моделі трохи більша. Час перегляду «YouTube» на максимальній яскравості забрало 9%, а COD: Mobile на ~ 30% яскравості вартував девайсу 18% заряду за годину.

Samsung Galaxy A71 має в своєму арсеналі всі актуальні засоби зв’язку і геолокації, але в майбутнє не заглядає: e-sim відсутня, як і підтримка 5G. Є підтримка безконтактної оплати NFC по Google Pay і Samsung Pay (емуляція магнітних карт MST теж є).

Пристрій оснащений одним моно-динаміком середньої якості. Зазначимо досить плавний початок шкали гучності – можна ставити аудіокниги на ніч і не відчувати сильного дискомфорту від надмірної гучності на мінімальних значеннях. Для меломанів є вибір з класичного 3,5-мм роз’єму і Bluetooth 5.0. Комплектні внутрішньоканальні навушники непогано виглядають і звучать. Для тонконо налаштування є еквалайзер, Dolby Atmos, UHD upscaler і технологія персоналізації звучання для різних вікових груп.

У A71 з підекраннимсканером ситуація краща, ніж в дешевшого А51. Почитавши огляди та відгуки користувачів на минуле покоління цієї лінійки, смію припустити, що проблема носить програмний характер. Багато користувачів А70 відзначали поліпшення точності і швидкості роботи сканеру після оновлень. Вже не знаємо, як це питання вирішиться в разі A51 і A71, поки можемо лише рекомендувати набратися терпіння і зареєструвати «ключовий» палець в усі доступні слоти відбитків. Авторизація «по обличчю» при достатньому освітленні нарікань не викликає. У темряві може не розгледіти.

Висновки 

Samsung Galaxy A71 – старший брат потенційно хітового Galaxy A51. У ньому є все те ж саме, тільки трохи більше і краще. Відмінний дисплей? – Є, і навіть з більшою діагоналлю! Непогана камера на 48 Мп? – Тут ще більш непогана камера на 64 Мп! «Народний» 3,5-мм аудіо-роз’єм? – Присутній! Можна було б ще згадати обсяг ОЗП, але у A51 є варіація на ті ж 6 ГБ. Основною відмінністю ми б назвали чіпсет. Встановлений в Galaxy A71 Snapdragon 730G краще підходить для ресурсномістких додатків і з ним система відчувається набагато більш чутливою. Крім того, не варто забувати про відмінну автономність старшої моделі.

Galaxy A71 – це гарний пристрій для не надто вимогливого до заліза користувача. Маючи значну діагональ і автономність, він відчувається не «цеглою», а легким, сучасним рішенням для споживання контенту. Якщо такої мети не стохть, є трохи більш компактний A51 з офіційним цінником на половину менше. До речі про ціну. Нагадую, Galaxy A71 тепер має рекомендовану роздрібну ціну в 11 499 гривень. За порівнянні гроші можна взяти куди більш продуктивне залізо і більш цікавий пристрій в цілому. Який? Та хоч Xiaomi Mi Note 10 на тому ж Snapdragon 730G, але з 5 дуже сильними камерами і скляно-металевим корпусом. А ще є Realme X2 Pro з екраном 90 Гц, Snapdragon 855+ і супершвидкою зарядкою за плюс-мінус ті ж гроші. Так, це китайці,

Звернути увагу на Samsung Galaxy A71 варто в двох випадках і за однієї умови: якщо сподобався A51, але хочеться трохи більш потужного заліза; якщо любов до Samsung немає меж; ну, і при обох варіантах, вартість не повинна грати для покупця великої ролі.

 

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    iOS 18 офіційно доступна: Власники старих iPhone можуть радіти

    Відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18 та iPadOS 18, які принесли нові можливості для кастомізації робочого…

    16.09.2024

    Не плануєте брати iPhone 16? Дізнайтеся, що готує iPhone 17

    Серія iPhone 16 не пропонує великої кількості нових функцій, тому деякі користувачі можуть замислитися, чи…

    16.09.2024

    Гучне нововведення Apple отримало схвалення від влади

    Apple отримала сертифікат затвердження для нової функції здоров'я в Apple Watch, повідомляє MacRumors. Мова йде…

    16.09.2024

    Порт USB-C на iPhone 16 забезпечує надшвидку роботу

    Компанія Apple відмовилася від свого фірмового порту Lightning на користь USB-C з випуском серії iPhone…

    16.09.2024

    Штучний інтелект з умінням міркувати: можливості моделі О1 від OpenAI

    OpenAI випустила нові мовні моделі під назвою o1, які здатні вирішувати складні завдання крок за…

    16.09.2024

    Apple незадоволена якістю своїх Apple Watch SE: Чи вплине це на випуск

    Якщо ви мали можливість користуватися iPhone 5c, то знаєте, наскільки непрактичним був його пластиковий корпус.…

    16.09.2024