Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зміст

  • Технічні характеристики Samsung Galaxy A71
  • Зовнішній вигляд і комплектація
  • Програмне забезпечення
    камери
  • Продуктивність і тести
  • Висновки

У минулому році A-серія від Samsung користувалася великим попитом і, звичайно ж, виробник не міг не підготувати продовження. Не так давно ми говорили про хіт Galaxy A51, а сьогодні обговоримо модель на сходинку вище – Galaxy A71.

Як неважко здогадатися, Samsung Galaxy A71 являє собою еволюцію торішнього Galaxy A70, який нам в цілому сподобався. Що змінилося і що може запропонувати південнокорейський бренд за рекомендовану ціну в 11 499 гривень? Дивимося, мацаємо, робимо висновки.

Технічні характеристики Samsung Galaxy A71: 

  • Мережа: 2G GSM, 3G WCDMA, 4G LTE FDD, 4G LTE TDD
  • Підтримка SIM: nanoSIM + nanoSIM + MicroSD (до 512Гб). eSIM – відсутня
  • Платформа: Android 10, OneUI 2.0
  • Дисплей: 6,7 “, 20: 9, 2400×1800 точок, 393 ppi, Super AMOLED Plus, Corning Gorilla Glass 3
  • Основна камера:
  • Основний об’єктив: 64 Мп, f / 1.8, автофокус (PDAF)
  • Ультраширокий об’єктив: 12-Мп, f / 2.2, 123 °
  • Макрооб’єктив: 5 Мп, f / 2.4
  • Датчик глибини: 5 Мп
  • Фронтальна камера: Основний об’єктив: 32-Мп, f / 2.2
  • Процесор: Snapdragon 730G (8 нм), 8-ядерний процесор (2xKryo 470 Gold з частотою до 2.2 ГГц, 6xKryo 470 Silver з частотою до 1.8 ГГц)
  • Графічний чіп: Adreno 618
  • Оперативна пам’ять: 6 ГБ LPDDR4X 1866 МГц
  • Внутрішня пам’ять: 128 Гб UFS 2.1
  • Системи навігації: GPS, ГЛОНАСС, BeiDou, Galileo
  • Bluetooth 5.0
  • Wi-Fi: 802.11 b / g / n, 5 ГГц: 802.11 ac; Wi-Fi Direct; Wi-Fi Display; – Wi-Fi Hotspot
  • 3,5-мм аудіороз’єм
  • USB: Type-C, 2.0, OTG
  • Сканер відбитку під дисплеєм
  • Акумулятор 4500 мАг; зарядний пристрій 25 Вт з «швидкою зарядкою»
  • Датчики: приближения, світла, акселерометр, компас, гіроскоп, підекранний сканер відбитків пальців
  • Розміри: 163.6 x 76 x 7.7 мм
  • Вага: 179 г

Доступно три кольори

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер

Зовнішній вигляд і комплектація

Samsung Galaxy A71 поставляється в компактній картонній коробці. У комплект поставки входять: смартфон, внутрішньоканальні навушники, кабель USB-C – USB-C, зарядний пристрій на 25 Вт, SIM-шпилька і документація. Хотілося б загострити увагу на кабелі і навушниках: ми, звичайно, розуміємо, що прогрес і все таке, але в моєму домашньому ПК немає USB-C входу. Хто вирішив, що це хороше рішення? Не знаю, але хтось явно вирішив, тому що та ж ситуація була і минулого року з Galaxy A70. З іншого боку, вперед потрібно якось рухатися … Що стосується навушників – так, вони внутрішньоканальні і виглядають не так дешево, як вкладиші А51, але амбушур тут тільки одна пара (розмір підійде не всім).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер

Корпус пристрою добре зібраний і виконаний з «гластика» – глянцевого пластику, що прикидається склом. Лицьову сторону займає 6,7 “Super AMOLED Plus дисплей з роздільною здатністю 2400×1080 пікселів. Різниця зі звичайним Super AMOLED без Plus полягає в меншій вазі і товщині, а не іншій будові матриці (на жаль, тут звичайний PenTile).

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер
На заставку можна вивести відео-шпалери

Відмінною рисою поновлення пристроїв A-серії став Infinity-O або ж O-подібний виріз під фронтальну камеру. Оцінити таке рішення ви можете на фото, а ми скажемо, що виглядає це приємно і менш помітно, ніж Infinity-U в попередньому поколінні лінійки (U-подібна крапелька, що звисає з центру). За збереження відповідає скло Corning Gorilla Glass 3. Відмінні дисплеї – одна з фішок лінійки цього року. Соковиті кольори, функція Always On Display, мінімальний ШІМ на значеннях яскравості від 30 до 100% – все це тут є. Ручного управління DC Dimming немає, але, як на нашу думку, краще вже хороші показники без нього, ніж огидні з ним, як буває.

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер

Зовні корпус нічим не відрізняється від Galaxy A51, крім розміру і доступних кольорів. На задній кришці знайшов притулок основний блок камер, що складається з чотирьох об’єктивів, розташованих на єдиному випуклому майданчику. Сама кришка може бути виконана в одному з трьох кольорів, а ось нанесений візерунок у всіх однаковий. На правому торці розташувалися кнопка гучності і кнопка живлення, на лівому – безкомпромісний SIM-лоток на дві nanoSIM і одну microSD. Знизу встановлені моно-динамік, вхід USB-C і, що став в наш час приємною особливістю, 3,5-мм аудіороз’єм.

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер
Galaxy A71 і Galaxy A51

Використання пластику в корпусі для когось плюс, для когось мінус. З одного боку, пристрій вийшов легким – вага всього 179 грамів. З іншого, конкуренти хизуються скляними корпусами не тільки за ту ж, але і за більш низьку ціну. З огляду на те, що багато хто все одно скористаються чохлами, великої біди особисто ми не бачимо. Єдине нарікання – він дуже слизький.

Програмне забезпечення 

Samsung Galaxy A71 поставляється з попередньо встановленою One UI 2.0, що працює на Android 10. Оболонка, на наш погляд, відмінна – тут немає тонни сміття і реклами, зате є ціле асорті відмінно опрацьованих фішок інтерфейсу і власних додатків. Великі іконки, приємні анімації і плавна робота всього і вся. One UI бачиться нам відмінним варіантом для пересічного покупця – тут все просто, зручно і добре виглядає. Єдиний момент, який викликає питання – це стандартний додаток «Камера». Що на Galaxy A71, що на 51, бували розмитті знімки при ручному фокусуванні. Сподіваюся, виправлять оновленнями.

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер

Крім іншого, тут є одна з кращих реалізацій швидкого доступу на смартфонах – Панелі Edge. Сценарії Bixby дозволяють перетворити смартфон в по-справжньому «розумний» пристрій. Із встановлених додатків нам сподобався Samsung Health – відмінний безкоштовний фітнес-агрегатор, завжди готовий запропонувати матеріали про здоров’я і безліч курсів тренувань.

One UI відмінно працює на Galaxy A71. Android 10, велика кількість власних фішок Samsung, фірмовий магазин додатків і косметичних елементів «Galaxy Store», а так само відсутність сміття – все це забезпечує приємний досвід використання пристрою.

Камери 

Основний блок камер Samsung A71 містить чотири модулі, розташованих L-подібно на єдиному майданчику: 64-Мп об’єктив зі світлосилою f / 1.8, 12-Мп ультраширококутний об’єктив зі світлосилою f / 2.2 і кутом захоплення 123 °, 5-Мп датчик глибини і 5 -Мп макрооб’єктив з світлосилою f / 2.4.

Огляд Samsung Galaxy A71: головні характеристики і підекранний сканер
Від Galaxy A51 відрізняється тільки основна камера

При зйомці на основний 64-Мп модуль в стандартному режимі застосовується технологія «Quad Bayer», що об’єднує 4 сусідніх пікселів в один, з метою підвищення світлочутливості і зменшення шумів. Зрозуміло, зробити фото в 64 Мп теж можна, але в цьому випадку будуть заблоковані всі додаткові опції і режими, на кшталт алгоритмів покращення і зуму. Стандартним варіантом вважається 16-Мп режим. У ньому і кольори сочніші, шумів менше, але і деталей не так багато, як в максимальному режимі. Крім того, не забувайте, що в чотири рази більше інформації = в чотири рази більше ваги, а значить фотографії, зроблені в максимальній роздільній здантості, можуть важити ~ 15-20 Мб.

Якість фото ми б назвали хорошим для цього сегменту. Тут складно знайти якісь відмінні риси, але те, що є, працює: хороший колірний діапазон, похвальна деталізація і природні кольори.

Смартфон має можливість цифрового наближення до 8x. За сучасними мірками не найсильніший зум, але навіть на 8x якість фото прийнятна.

Датчик глибини дозволяє симулювати ефект «боке» і працює в парі з основним об’єктивом. Якщо об’єкт зйомки має чіткі краї, то можна робити «живий фокус», якщо ж в кадрі складна геометрія – краще не варто. Параметр розмиття можна змінити вже після зйомки.

Якщо основна камера майже завжди видає похвальний результат, то додаткові модулі не так однозначні. 12-Мп ультраширококутний об’єктив забезпечує гарну передачу кольору, але часто втрачає багато деталей і грішить викривленням кадру по краях.

5-Мп макрооб’єктив, навпаки, дуже навіть може в деталях і текстурі передати фото, але має проблеми з визначенням балансу білого і кольору.

У темряві основний об’єктив відчуває себе непогано. У максимальномій роздільній здантості смартфон успішно бореться з шумом, що не перетворює весь кадр в мило. У стандартному режимі результат трохи кращий, ну, а «нічний режим» так і зовсім не слабо освітлює сцену, виділяючи куди більше деталей. Якщо ж знімати на ширококутний, результат гірший – менше деталей, акварельне замилювання, спотворення квітів.

В акуратному вирізі в дисплеї розташувався 32-Мп об’єктив зі світлосилою f / 2.2. Присутній вибір з двох режимів: на повний кут зору і по центру. У першому випадку в кадр потрапляє більше деталей сцени або людей. У другому – простіше сконцентруватися на одній особі. Якості фотографій цілком вистачає для соціальних мереж.

Присутнє програмне «боке» і працює воно десь на тому ж рівні, що і розмиття на основному блоці камер, тільки без можливості коригування інтенсивності розмиття після того, як кадр зроблений. З людиною алгоритм справляється, а от все інше – під загрозою. У будь-якому випадку, якщо пам’ятати про слабкі місця місцевого розмиття можна отримати хороші кадри.

Для нічних фотографій є екранний спалах і нічний режим. В умовах відчайдушної нестачі світла без них ловити дійсно нічого.

 

Незважаючи на різницю в камерах, номінальні можливості відеозйомки Samsung Galaxy A71 ідентичні Galaxy A51: ті ж максимальні 4K на основний, ультраширококутний і фронтальний об’єктиви при 30 кадрах в секунду. Для всіх режимів, окрім 4K, може бути включена цифрова стабілізація. При необхідності ще більш плавної картинки є режим «суперстабілізаціі», доступний тільки при записі на ультраширококутний об’єктив. На виході виходить дійсно плавне FHD-відео з фіксованим фокусом. В цілому, якість відео середня. Є підтримка HEVC (H.265) кодека.

Продуктивність і тести

Samsung Galaxy A71 оснащений чіпсетом Snapdragon 730G, виконаному за технологією 8 нм і включає 8 ядер. За обробку графіки відповідає Adreno 618, а за зберігання і роботу з інформацією 6 ГБ LPDDR4X ОЗП і 128 Гб ПЗП. Оперативна пам’ять працює на частоті 1866 МГц, а постійна має формат USF 2.1. Варіацій за обсягом пам’яті немає, але є слот microSD для розширення ПЗП на ≤ 512 ГБ.

У порівнянні з Galaxy A70, який використовував Snapdragon 675, A71 більш енергоефективний і набирає в тестах на ~ 25-30% вищі результати, якщо вірити прямому порівнянні чіпсетів. У власних тестах Galaxy A71 показав себе бадьорим середнячком. За чотири прогони AnTuTu було втрачено всього 4.4% відсотка результату з еталонним значенням 238 473 бали. Свого часу Galaxy A70 видав 166 651, що нижче аж на 43%.

Троттлінг не ввели

Для досягнення заповітної планки в 60 fps, вимогливі ігри варто включати на низьких / середніх налаштуваннях графіки. При грі в «Shadowgun: Legends» так і зовсім доводиться або терпіти періодичний дроп, або обмежувати максимальну кількість кадрів в секунду. COD: Mobile грається комфортно навіть на середніх налаштуваннях.

Автономність девайса забезпечує акумулятор на 4500 мАг. Стандартний 25 Вт зарядний пристрій вміє «швидку зарядку» і забезпечує наступну швидкість заряду: 10 хв – 19% | 30 хв – 50% | 60 хв – 88% | 85 хв – 100%. Повного заряду може не вистачити на день роботи тільки при дуже щільному використанні енерговитратних додатків. У більшості ж користувачів енергія не тільки не закінчиться, але ще і залишиться до кінця дня. У GFXBench Battery lifetime – Manhattan 3.1 результат склав серйозні 476.1 хв. Для порівняння Galaxy A51 зміг видати лише 363.2 хвилини і це при тому, що діагональ дисплея у старшої моделі трохи більша. Час перегляду «YouTube» на максимальній яскравості забрало 9%, а COD: Mobile на ~ 30% яскравості вартував девайсу 18% заряду за годину.

Samsung Galaxy A71 має в своєму арсеналі всі актуальні засоби зв’язку і геолокації, але в майбутнє не заглядає: e-sim відсутня, як і підтримка 5G. Є підтримка безконтактної оплати NFC по Google Pay і Samsung Pay (емуляція магнітних карт MST теж є).

Пристрій оснащений одним моно-динаміком середньої якості. Зазначимо досить плавний початок шкали гучності – можна ставити аудіокниги на ніч і не відчувати сильного дискомфорту від надмірної гучності на мінімальних значеннях. Для меломанів є вибір з класичного 3,5-мм роз’єму і Bluetooth 5.0. Комплектні внутрішньоканальні навушники непогано виглядають і звучать. Для тонконо налаштування є еквалайзер, Dolby Atmos, UHD upscaler і технологія персоналізації звучання для різних вікових груп.

У A71 з підекраннимсканером ситуація краща, ніж в дешевшого А51. Почитавши огляди та відгуки користувачів на минуле покоління цієї лінійки, смію припустити, що проблема носить програмний характер. Багато користувачів А70 відзначали поліпшення точності і швидкості роботи сканеру після оновлень. Вже не знаємо, як це питання вирішиться в разі A51 і A71, поки можемо лише рекомендувати набратися терпіння і зареєструвати «ключовий» палець в усі доступні слоти відбитків. Авторизація «по обличчю» при достатньому освітленні нарікань не викликає. У темряві може не розгледіти.

Висновки 

Samsung Galaxy A71 – старший брат потенційно хітового Galaxy A51. У ньому є все те ж саме, тільки трохи більше і краще. Відмінний дисплей? – Є, і навіть з більшою діагоналлю! Непогана камера на 48 Мп? – Тут ще більш непогана камера на 64 Мп! «Народний» 3,5-мм аудіо-роз’єм? – Присутній! Можна було б ще згадати обсяг ОЗП, але у A51 є варіація на ті ж 6 ГБ. Основною відмінністю ми б назвали чіпсет. Встановлений в Galaxy A71 Snapdragon 730G краще підходить для ресурсномістких додатків і з ним система відчувається набагато більш чутливою. Крім того, не варто забувати про відмінну автономність старшої моделі.

Galaxy A71 – це гарний пристрій для не надто вимогливого до заліза користувача. Маючи значну діагональ і автономність, він відчувається не «цеглою», а легким, сучасним рішенням для споживання контенту. Якщо такої мети не стохть, є трохи більш компактний A51 з офіційним цінником на половину менше. До речі про ціну. Нагадую, Galaxy A71 тепер має рекомендовану роздрібну ціну в 11 499 гривень. За порівнянні гроші можна взяти куди більш продуктивне залізо і більш цікавий пристрій в цілому. Який? Та хоч Xiaomi Mi Note 10 на тому ж Snapdragon 730G, але з 5 дуже сильними камерами і скляно-металевим корпусом. А ще є Realme X2 Pro з екраном 90 Гц, Snapdragon 855+ і супершвидкою зарядкою за плюс-мінус ті ж гроші. Так, це китайці,

Звернути увагу на Samsung Galaxy A71 варто в двох випадках і за однієї умови: якщо сподобався A51, але хочеться трохи більш потужного заліза; якщо любов до Samsung немає меж; ну, і при обох варіантах, вартість не повинна грати для покупця великої ролі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.