Огляд MIUI 12: Найкраща операційна система у світі

Цілком можливо, що в світі Android найближчим часом багато хто буде рівнятися саме на Xiaomi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В цьому році Xiaomi виповнюється 10 років, і за цей час вона стала одним з найвідоміших китайських брендів. Що цікаво, спочатку компанія не займалася смартфонами, і її першим продуктом стала оболонка для Android під назвою MIUI.

Пілотна версія інноваційного для того часу програмного забезпечення вийшло 16 серпня 2010-го – майже на рік раніше, ніж перший гаджет Xiaomi. Через десять років виходить повністю перероблена MIUI 12, яку можна по праву вважати вершиною думки розробників компанії.

З цього матеріалу ви дізнаєтеся про основні нововведення оболонки, а також зрозумієте, чи варто оновлюватися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим MIUI 12 відрізняється від MIUI 11

Перш ніж приступити до огляду, спочатку давайте проведемо порівняння MIUI 12 і MIUI 11. Подивіться на це зображення, на яке потрапили головні екрани і нова оболонка Xiaomi, і її попередник.

Можете знайти відмінності? Як бачите, з точки зору статичного зовнішнього вигляду реальних відмінностей тут не так багато. До них відносяться лише рядок стану у верхній частині екрану, розташування значків, а також віджет погоди. Проте, це лише перше враження. Так, зовнішній вигляд у багатьох меню не зазнав глобальних змін, але анімації і переходи відрізняються більш ніж. Це підтверджують і в компанії Xiaomi, представники якої говорять, що головною ставкою MIUI 12 стали саме нові анімації. Вони не тільки вражають зовні, але і працюють куди більш плавно, ніж у будь-яких інших оболонок для Android.

Нового софту крім повністю переробленого додатку погоди в оболонці фактично немає. Проте, навіть дивно бачити, як MIUI 12 з настільки великою кількістю візуальних ефектів працює нітрохи не гірше MIUI 11, яку вважають однією з найшвидших оболонок для Android. Це дивовижно.

Нова архітектура зовнішнього вигляду системи

Зовнішній вигляд MIUI 12 повністю відповідає її гаслу:

«Доторкніться до мрії і відчуйте її!»

Щоб впровадити в систему настільки вражаючі ефекти, потрібно створити для цього надпотужну базову архітектуру. Розробникам MIUI 12 вдалося зробити це – вони переосмислили відображення анімацій і створили для цього дійсно просунуту технологію. Повний комплект інструментів, який використовується в новій версії оболонки Xiaomi, отримав назву Miyou Light Cone Motion Effect Architecture. І він вражає.

Окремої уваги також заслуговує оптимізація інтерфейсу MIUI 12, яка робить взаємодію з оболонкою значно приємнішою і природною. Вона ставить на реальні фізичні закони, що робить взаємодію з різними елементами системи максимально інтуїтивною і природною. Мотор даної архітектури заточений під те, щоб перенести в віртуальний світ реальне світло і тіні. Він покращує поєднання кольорів і дає можливість контролювати рівень розмиття в реальному часі. Більш того, він виводить згладжування на новий щабель. Кути екрану – яскравий приклад згладжування з MIUI 12.

Роботу даних технологій особливо добре видно при зміні орієнтації екрану з вертикального на горизонтальний і назад. Вона забезпечує максимально плавну анімацію даного процесу, якої немає навіть у чистій версії операційної системи Android.

П’ятишарові динамічні елементи

Так, принципово нові динамічні елементи, які використовуються в MIUI 12, дійсно заслуговують на окрему увагу. Вони багаторівневі, і кожен з них можна умовно розділити на п’ять шарів, які відповідають діям користувача. Наприклад, коли ви виходите з програми повністю, система показує один ефект, ще один включається, коли переходите в меню багатозадачності, а третій відображається під час перегортання останніх додатків.

Так як у всіх сучасних смартфонів Xiaomi закруглені кути, в MIUI 12 використовується помітно більше елементів, які максимально плавно повторюють їх. Це підвищує природність сприйняття пристрою в цілому.

Анімації для кожної з частин інтерфейсу

Число ефектів, які використовуються в інтерфейсі нової оболонки Xiaomi, дійсно дивує – вона буквально наповнена ними. Анімації є навіть для найдрібніших елементів – чи то значок у верхній шторці, динамічне відображення графіків статистики енергоспоживання, чи ефектне включення і виключення Wi-Fi. Так що там говорити, навіть видалення додатків в MIUI 12 реалізовано вкрай приємно в візуальному плані.

На окрему увагу заслуговує і додаток погоди з MIUI 12, який дуже реалістично повторює реальну ситуацію за вікном: хмари, дощ, сніг – все це в моменті виглядає дійсно вражаюче. Ви буквально можете відчути, як погода змінюється буквально під вашими пальцями.

Більше графічних елементів і менше тексту

Одним із завдань, яке перед собою ставили в Xiaomi під час створення MIUI 12, стала мінімізація тексту на догоду графічним елементам. Інформація про поточний заряд акумулятора, не залишилося місця і для зберігання інформації і цілий ряд інших даних подаються візуально з мінімальним використанням літер і цифр.

З одного боку, візуальне відображення інформації спрощує її сприйняття на екрані мобільного пристрою. З іншого боку, при відмові від великої кількості текстових даних інтерфейс на догоду сучасним тенденціям дизайну стає більш лаконічним і мінімалістичним.

Новий ефект зміни орієнтації екрану

MIUI 12 внесла свої корективи і в анімацію зміни орієнтації екрану мобільних пристроїв Xiaomi. У MIUI 11 вона не була настільки плавною і часто підторможувала, чого зараз просто немає. Що цікаво, в новій версії оболонки компанії вперше можна відкрити програму відразу в горизонтальному режимі. Раніше вона відкривалася в вертикальному і моментально змінювала орієнтацію – це не займало дуже багато часу, але кілька секунд в день з MIUI 12 зекономити вийде.

Супершпалери – новий тренд оболонок для Android

Розробники MIUI впевнені, що екран смартфона повинен стати частиною його дизайну. Ймовірно, саме тому вони додали в нову оболонку нову можливість – супершпалери. У MIUI 12, наприклад, є екран з Марсом в головній ролі – ймовірно, це краще, що світ Android бачив до сьогоднішнього дня.

Що цікаво, елементи іншої планети засновані на дослідженнях Марсу і високоточному тривимірному моделюванні, яке дозволяє відновити марсіанський рельєф. Набір дає можливість вибрати місце посадки, і MIUI 12 все інше зробить абсолютно самостійно. До речі, після активації темного режиму оформлення інтерфейсу планети також перейде в ніч, що значно поліпшить досвід візуальної взаємодії з гаджетом.

І так, крім Марсу користувачі в режимі супершпалер також зможуть вибрати Землю.

Незважаючи на те, що супершпалери спочатку слабо відрізняються від звичайних шпалер, вони стирають межу між робочим столом смартфона і екраном блокування, тому враження від активації гаджета реально фантастичні. Якщо розглядати саме Марс в якості прикладу, в режимі очікування можна побачити всю планету, а після розблокування камера наближається до конкретного місця і дає можливість розглянути навіть дрібні нюанси рельєфу.

До речі, всі такі ефекти опрацьовуються в режимі реального часу на основі ігрового моторчика рівня Unity 3D. За офіційними даними NASA, стан Марсу опрацьовано з високою точністю, що робить процес розробки ще більш дивним.

Глобальний режим міні-вікна для всієї системи

MIUI 12 виводить багатозадачність операційної системи на новий рівень. Нова оболонка Xiaomi дає можливість показати будь-який додаток в мініатюрному режимі, що дозволить переглянути інформацію у вигляді невеликого вікна поверх будь-якої програми. Наприклад, коли ви граєте і вам приходить повідомлення, ви можете зрушити його вниз і побачити все необхідне.

Ви можете використовувати відразу два різних інтерфейси одночасно в режимі реального часу. Щоб розширити мініатюрне вікно на весь екран, досить потягнути його вниз за нижню частину.

Поділ центру управління та зони повідомлень

У MIUI 11 центр управління і область повідомлень були об’єднані, але в MIUI 12 компанія Xiaomi вирішила розділити їх. Якщо провести зверху вниз, оболонка відкриє нові повідомлення, а при змахуванні з верхньої правої сторони вийде відкрити меню з перемикачами.

За допомогою останнього вийде відрегулювати більшість необхідних параметрів без необхідності переходити в повноцінний розділ налаштувань: перевірити використовувані мережі, переключити інтернет.

MIUI 12 була перероблена під використання окремого меню повідомлень, тому багато повідомлень від однієї програми тепер вийде об’єднати в загальний стік. Більш того, система автоматично ідентифікує контекстну інформацію повідомлень і об’єднує всі ті, які можна вважати несуттєвими. Мова про рекламу, маркетингові повідомлення та іншу подібну інформацію. Все це в даному випадку вийде закрити за допомогою одного простого дії.

Xiaomi повністю переробила темний режим

MIUI 12 дає можливість більш комфортно використовувати смартфони Xiaomi в темний час доби – нову оболонку допрацювали для цього.

Завдяки спеціальній нелінійній системі оболонка може автоматично адаптувати додатки для роботи в темному режимі. Більш того, при використанні нічної теми MIUI 12 також адаптує відображення шрифту. Білий текст на чорному фоні виглядає більш щільним, тому оболонка автоматично перебудовує його для візуального сприйняття. До речі, MIUI 12 також оптимізує контрастність, щоб зображення на темному тлі не виглядало настільки яскравим і було більш приємним для очей.

Додаткові обмеження для додатків

MIUI 12 стала куди більш безпечна та конфіденційна. Нова версія оболонки перевіряє всю підозрілу поведінку додатків і видає запити для їх контролю: право на запис геолокації, дозвіл на використання камери.

За замовчуванням додатків заборонено активувати камеру в фоновому режимі. Ви можете дати дозволи для її включення при використанні програми або в тлі. Якщо програма не роз’яснює необхідність постійного доступу до камери, варіант «Дозволяти завжди» доступний не буде.

До речі, з додатками, які не можуть повноцінно працювати без будь-яких дозволів, можна підсунути порожню інформацію. З одного боку, це збереже їх функціональність, з іншого боку, це підвищить конфіденційність ваших даних.

Ще один важливий момент, на який мало хто звертає увагу, – обмін фотографіями. При зйомці MIUI 12 фіксує інформацію про місцезнаходження, але стирає її, якщо ви вирішите передати зображення будь-кому.

Штучний інтелект для контролю здоров’я

Після установки MIUI 12 пристрої Xiaomi будуть автоматично фіксувати ходьбу, стежити за їздою на велосипеді, записувати вашу фізичну активність, коли ви біжите або піднімаєтеся по сходах.

Завдяки використанню штучного інтелекту Xiaomi фіксуватиме рух з мінімальним енергоспоживанням і максимальною безпекою отриманих даних. А ще MIUI 12 вміє записувати все, що відбувається з вами уві сні: несвідомі розмови, хропіння.

Штучний інтелект для голосового спілкування

В даний час ця можливість працює тільки з китайською мовою, але її перспективи надихають. Наприклад, штучний інтелект може перекладати текст в голос, щоб відповідати на обрані вхідні дзвінки.

Новий перероблений календар

У MIUI 12 використовується новий календар з переробленими режимами перегляду тижнів і днів. Він підвищує ефективність управління власним розкладом, а також відкриває доступ до запису днів народження, річниць, зворотного відліку до настання конкретної події.

Спеціальний режим використання системи

У MIUI 12 також використовується спеціальний полегшений режим для літніх користувачів Xiaomi. Він збільшує шрифт і робить розташування значків на екрані більш зручним. Більш того, в ньому за замовчуванням також використовується рукописний ввід, а також додаткові функції, які допоможуть запобігти небажаним діям.

Підводячи підсумки: загальний вердикт по MIUI 12

MIUI 12 отримала значне число оптимізацій і оновлень, які зробили систему більш плавною, безпечною і простою. Звичайно, ті, хто використовували смартфони Xiaomi раніше, навряд чи відчують, що перед ними принципово нова оболонка. Проте, велика кількість нових ефектів точно подарує їм новий досвід. Так, супершпалери і анімації дійсно виглядають вражаюче – це точно нова тенденція у розвитку оболонок для Android. А ось тих, хто раніше не мав справу з Xiaomi, MIUI 12 виразно здивує. Вона проста у використанні, а також гнучка і легко адаптується в налаштуваннях під будь-які переваги.

З точки зору досвіду використання MIUI 12 порівнянно з iOS вона чомусь навіть обганяє мобільну операційну систему Apple – у неї, наприклад, немає поділу екрана, а також настільки фантастичних ефектів.

Відгук використання MIUI 12

Нюанси:

  • зовнішній вигляд: 10;
  • продуктивність: 8;
  • особливості: 9;
  • підтримка: 8,5;
  • стабільність: 8;
  • досвід використання: 9.

Плюси:

  • красивий інтерфейс;
  • велика кількість ефектів;
  • штучний інтелект;
  • супершпалери;
  • підтримка пристроїв;
  • обмеження для софта;
  • графіка замість тексту;
  • тонна фішок.

Мінуси:

  • акцент на китайську мову;
  • проблеми зі стороннім софтом;
  • реклама.

Загалом, при збереженні високої швидкості роботи з MIUI 11, нова оболонка отримала значне число нових анімацій і ефектів, а також фантастичні шпалери. Словом, MIUI 12 – дійсно найкрасивіший і простий у використанні варіант Android на сьогоднішній день.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.