Огляд iPad Pro 2020 року. Кращий планшет за $799

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple не стала міняти дизайн, і істотно збільшувати продуктивність, якісно покращувати фотомодуль або змінювати дисплей. Вона додала оперативної пам’яті в не-топові версії, поклала фундамент для нового витка розвитку AR-технологій і зовсім небагато підвищила потужність відеочіпа. Так, а ще нарешті позбулася версії на 64 гігабайти пам’яті. 

Трохи більше тижня я користуюся 11-дюймовою моделлю з пам’яттю в 1 терабайт, також володію минулим поколінням тієї ж діагоналі і обсягу накопичувача.

Чим вони відрізняються?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тепер 6 ГБ оперативної пам’яті у всіх iPad Pro

iPad Pro 2018 року по факту випускався в двох трохи різних версіях. 64, 256 і 512-гігабайтні моделі оснащували RAM на 4 ГБ, а версії на 1 ТБ – вже на 6 ГБ . Про це багато хто забув після початку продажів, в тому числі я.

У всіх iPad Pro 2020 року стоять 6 ГБ оперативної пам’яті , що правильно і взагалі необхідно. Без жартів, навіть їх іноді не вистачає при роботі з важким софтом і декількома багато віконний робочими столами.

Більший обсяг оперативної пам’яті дозволяє iPad Pro творити речі, які, скажімо, iPhone 11 Pro не снилися. Буває, що я відкриваю додаток, який запускав декілька тому – а він розгортається на тому ж місці, де його тоді залишив.

Так що якщо не заглиблюватися в хардкорні сценарії, на зразок трьох робочих столів по 3-4 вікна на кожному, то 6 ГБ ОП вам однозначно вистачить із запасом.

128 ГБ в базовій версії – краща якість моделів 2020 року

Ну нарешті то 64 гігабайти початковій моделі мені здавалися самим дивним рішенням в минулому поколінні. Цього було занадто мало з урахуванням завдань, на які Apple сама орієнтувала флагманський планшетник.

Багато програм під iPadOS важать під гігабайт, ігри можуть легко накопичити 10 ГБ додаткових даних, а професійний софт – так взагалі займати десятки гігабайт з урахуванням завантажуваних бібліотек. Сама система утримує для себе близько 14 гігабайт.

У новій стартовій моделі зайняти 128 ГБ буде в два рази складніше, ваш капітан очевидність. Навіть якщо ударно використовуєте iPad Pro, у вас залишиться простір для маневру. Щось непотрібне видаліть, щось вивантажити в хмару.

Цікаво, чи піде цією дорогою наступний iPhone 12 з лінійки Pro. Сподіваюсь що так.

Відеочіп став потужнішим, але наскільки? 

Чіп A12Z Bionic в iPad Pro 2020 року – це той же самий A12X Bionic з попередньої моделі з одним виробничим відзнакою.

У A12X спочатку коштує 8 ядер 3D-процесора, але працюють тільки 7: одне з них завжди було відключено. Цим і відрізняється A12Z. Тут активні всі 8 ядер. Архітектура чіпа залишилася незмінною.

iPad Pro був і залишається найпотужнішим пристроєм в світі як серед планшетників, так і (заодно) смартфонів: він навіть перевершує iPhone 11 Pro на базі процесора A13 Bionic в багатьох задачах, і робить це з пристойним відривом до 35%. Про світ Android говорити нічого, там навіть толкових аналогів немає.

Але все таки. Що в реальності дає додаткове відеоядро процесора? Я вирішив перевірити це сам, прогнавши два синтетичних тести, плюс перевірив продуктивність в реальності, в найвимогливішій грі на iOS, що має лічильник кадрів в секунду – Fortnite .

◴ Antutu : 748825 очок

Antutu, загальний тест продуктивності. Зліва iPad Pro 2020 року, справа iPad Pro 2018

Цей і наступні тести проведені на iPadOS 13.4 в рівних умовах, однаковій кількості встановлених і завантажених в багатозадачність додатках.

Для порівняння, цей же бенчмарк прогнав на інших девайсах.

 

  • iPad Pro 2020: 748825 очок
  • iPad Pro 2018: 652238 очок (-13%)
  • iPhone 11 Pro Max: 537154 очок (-28%)

 

Приріст продуктивності істотний і за звичайними обчисленнями, і в 3D-завданнях. Є зовсім невеликі поліпшення в частині швидкості відтворення інтерфейсу (важливо в браузерах і додатках в цілому).

Поки на екрані прокручивались графічні тест-сцени, я неозброєним оком помічав: iPad Pro 2018 зовсім небагато, але підглючував в деяких з них. Нічого подібного з моделлю 2020 роки не було, все пройшло ідеально плавно.

Geekbench 5 : 1125/4664

Geekbench 5, тест процесора, iPad 2020

Результати тесту процесора iPad Pro в Geekbench давно вражають, тому що ставлять в незручне становище більшість ноутбуків. Так, в тому числі і MacBook Pro.

Порівняйте самі. Перше число – це результат одно ядерних обчислень, а друге – багато ядерних:

 

  • iPad Pro 2020: 1125/4664
  • iPad Pro 2018: 1116/4529
  • iPhone 11 Pro Max: 1329/3495
  • MacBook Pro 13 “2019, Intel Core i5: 1023/3962
  • MacBook Pro 16 “2020 року, Intel Core i9: 1185/7203

 

Тут помітна лише зовсім невелику, несуттєву різницю між старим і новим iPad Pro.

Нарешті, реальний тест.

Fortnite в режимі 120 FPS

Для тесту я встановив гру на старий і новий iPad Pro, додав сам себе в друзі (мда) і завантажив обох персонажів на одну і ту ж карту.

iPad Pro 2018 року намагається тримати 120 кадрів в секунду, хоч і виходить це не завжди. При великій кількості об’єктів на екрані або безлічі ефектів лічильник FPS «провалюється» до 90, іноді до 75 кадрів.

iPad Pro 2020 року в однакових точках і ситуаціях майже завжди випереджає попередника на 15-20 кадрів , а також набагато частіше показує стабільні 120 FPS.

Пробігшись самим перевантаженим картками гри відразу на двох айпедов, можу суб’єктивно оцінити різницю продуктивності: від 8% до 20% в однакових сценаріях . Те, що вона є, абсолютно очевидно.

Ще я помітив, що iPad Pro 2018 року знизив максимальну яскравість екрану через 5 хвилин гри, чого жодного разу не сталося з моделлю 2020 року впродовж усіх 30 хвилин тесту.

Який висновок можна зробити?

Висновок насправді простий: активація восьмого відеоядра в A12Z Bionic робить новий iPad Pro до 20% швидшим старого і при короткострокових навантаженнях, і в іграх.

З огляду на 6 ГБ оперативної пам’яті в усіх конфігураціях, у iPad Pro 2020 року є величезний запас продуктивності, щоб мінімум два, а скоріше три роки радувати власника топовими іграми і надшвидкої роботою як iPadOS, так і професійного софта для неї.

Єдиним конкурентом iPad Pro в цьому контексті може стати тільки його наступне покоління – з чіпом або A13X (прокачаної версією такого з iPhone 11 ), або взагалі з неанонсовані A14.

LiDAR. Що це і навіщо потрібно

Тут був великий текст, що пояснює, що таке LiDAR, і як його використовують в світі. Але потім це опублікував Паша Телешевскій, і я просто процитую головне:

За принципом роботи радар і лідар відрізняються тільки в джерелі енергії, яким вони вимірюють величини. У першому це радіо-хвилі, у другому лазер.

Назва LiDAR йде від абревіатури light detection and ranging , УКРАЇНСЬКОЮ як «виявлення і визначення дальності через світло».

Швидкість світла лазера – величина незмінна, вона завжди однакова. Зчитуючи різницю в часі повернення променя, можна скласти глибинну 3D-карту місцевості, вулиці або кімнати.

У статті вище є приклади використання, так що пірнайте туди, якщо стане цікаво розібратися глибше.

LiDAR, встановлений в модуль камери iPad Pro, активується сам при роботі з будь-якими AR-додатками. Це не означає, що ви негайно отримуєте, скажімо, 3D-карту своєї кімнати – ні, це можливо тільки в заточеним під LiDAR софт.

Просто завдяки LiDAR віртуальні об’єкти, розміщені в доповненої реальності, набагато реальніше виглядають відносно стін і предметів.

Для чогось більшого потрібні програми, зроблені з розрахунком на новий модуль. А їх, як вже здогадуєтеся, поки що небагато.

В App Store знайшов лише два спеціально адаптованих під LiDAR додатки, і всі були явно зроблені в поспіху – все-таки менше місяця минуло з тих пір, як пристрій з’явився в продажу.

Завдяки одній з них, а саме LiDAR Scanner 3D , вийшло зрозуміти, наскільки детальним виходить зліпок світу, зроблений лазерами iPad Pro.

Тест LiDAR в режимі сітки
Як LiDAR бачить об’єкти
Грубі полігональні форми, апроксимація невеликих об’єктів, злиття дрібних деталей в загальну 3D-масу – в загальному, це не Face ID. Очевидно, що у лідара інші завдання і цілі, але хочу, щоб і ви теж розуміли реальні можливості. Прямо зараз не вийде просто взяти і в один прохід зробити супер-точну 3D-карту своєї квартири або вулиці , грунтуючись тільки на цих даних. Потрібна подальша обробка, автоматична або ручна.

Тому ефективність LiDAR в iPad Pro безпосередньо прив’язана до фантазії і талантам розробників додатків. Чим більше хитрих методів обробки і відображення даних вони придумають, тим корисніше стане нова фішка планшетника Apple. Іншими словами, це питання часу … і появи лидара в інших девайсах компанії, а саме в iPhone.

Так кому потрібен iPad Pro 2020?

Базова модель нового iPad Pro коштує $799. З наявністю в Україні поки погано.

Перейдемо до порад.

Якщо ви пропустили iPad Pro 2018 року: треба брати модель 2020 року.

Стривайте, скажете ви, але минула версія зараз подешевшає в магазинах, та й відрізняється вона не так сильно! Якщо поверхнево дивитися на ситуацію, то так, погоджуся.

Тільки мене, м’яко кажучи, бентежить об’єм оперативної пам’яті в старому iPad Pro. Особливо тепер. 4 ГБ були ахіллесовою п’ятою для тих, хто глибоко пірнав в можливості iPadOS. Попереду мінімум два глобальних оновлення системи, і невідомо, які вимоги вона почне пред’являти до оперативної пам’яті.

Тим часом, базова комплектація нового iPad Pro дуже приваблива . 128 гігабайт пам’яті і 6 ГБ RAM дозволять і працювати, і грати, і розважатися в повну силу забійно потужного процесора, нечасто заглядаючи в розділ Сховище .

Продуктивність відеочіпа виросла сильніше, ніж я очікував: різниця з минулим поколінням в найвимогливіших іграх і бенчмарках становить від 10 до 20%. Через рік-два це буде ще помітніше – можливо, навіть в самій iOS.

Що до LiDAR, час покаже, навіщо він потрібен і на що здатний. Вже сьогодні видно, як суттєво покращується робота AR завдяки новому модулю. Для решти розробникам потрібен час, щоб інтегрувати фичу в свої додатки, знайти їй корисне застосування.

Можливо, знадобиться дочекатися інших пристроїв Apple з підтримкою цієї технології, щоб підстьобнути реалізацію її можливостей. Мова про iPhone, звичайно ж. У такому контексті ранній випуск невеликого оновлення iPad Pro виглядає особливо логічним: він заздалегідь прокладає дорогу для корисної реалізації LiDAR.

Коротше, беріть новий .

▹ Якщо у вас не було ніякого iPad раніше : думаю, є сенс почати з самого доступного, базового iPad 2019 року , або ж з Air, якщо хочеться потужність побільше. За півціни Pro ви отримаєте гідну продуктивність, познайомитеся з iPadOS, приміряєте планшетник на свій робочий або розважальний ритм.

▹ Кому він не потрібно: власникам 1-терабайтного iPad Pro 2018. Різниця в іграх є, але поки що рідко помітна, оперативки у вас стільки ж. Можна не оновлюватися, а просто прикупити Magic Keyboard і почекати ще рік-два.

І це все, в принципі. iPad Pro нікуди було тягнутися за частиною заліза, і Apple прокачала його там, де це було дійсно потрібно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.