Огляд Xiaomi Pocophone F1 – кращий смартфон за свої гроші

Хто б що не говорив, але продукцію компанії Xiaomi найбільше люблять за різноманітність асортименту і співвідношення ціна / якість. Але в цей раз, вони вирішили піти ще далі і випустили найдешевший смартфон на топовому на сьогоднішній день процесорі. Природно, щоб добитися ціни в 300 доларів, треба на чомусь заощадити. І ось, настав час розібратися, в чому ж саме полягає ця економія.

Упаковка і комплект поставки

Якщо зовні коробка Pocophone і відрізняється від інших апаратів компанії, то ось усередині, все абсолютно стандартно. Комплект складається з самого смартфона, кабелю USB Type-A – USB Type-C для зарядки і синхронізації, адаптера живлення з підтримкою QuickCharge 3.0, скріпки для лотка, а також самий звичайний силіконовий чохол і документація.

 

Зовнішній вигляд і дизайн

Назвати дизайн Pocophone F1 самобутним можна. Лицьова панель цілком і повністю копіює Mi 8, а тильна – чимось нагадує OnePlus 6 (швидше за-все, розташуванням камер). І тут же видно першу ознаку економії. У стандартних версіях смартфона задня спинка виконана з полікарбонату, і тільки в armoured edition з кевлара.На жаль, як би компанія не намагалася надати пластику преміальний вид, в руці він все одно відчувається досить дешево і трохи псує враження від знайомства. Але серйозним мінусом таке рішення назвати не можна, так як все одно більшість людей буде користуватися смартфоном в чохлі.

 

Розташування елементів стандартне. На правій грані – клавіша блокування і гойдалка регулювання гучності, на лівій – лоток під дві Nano Sim-карти і карту пам’яті, на верхньому торці, на радість багатьох, розмістився 3,5 мм роз’єм для навушників, а на протилежному боці – прорізи під мікрофон, мультимедійний динамік і USB-Type C.

 

 

 

Дисплей

Дисплей Pocophone F1 має діагональ 6.18 дюймів, роздільну здатність 2246 x 1080, яскравість 500 ніт, контрастність 1500: 1, а тип матриці IPS з усіма наслідками, що випливають. На відміну від AMOLED він має менш глибокий чорний колір, менш насичені колірні відтінки, більш високе енергоспоживання і відсутність функції “Always On Display”. Проте, матриця виявилася дуже гідного рівня. Яскравості вистачає в будь-якій ситуації, будь то полуденне сонце або ж темна кімната, чорний колір глибокий (як для IPS) і засвітів по краях немає. Передача кольору налаштована правильно, а при бажанні, точно також, як і в інших смартфонах Xiaomi, її можна налаштувати під себе. Але ось олеофобне покриття могло бути і краще, відбитки з дисплея відтираються насилу.

Система розблокування

Порадувало, що компанія вирішила не економити на системах розблокування і встановила в смартфон такий же інфрачервоний датчик, як в Mi8. У підсумку, апарат практично миттєво розблокується при будь-якому освітленні і навіть при його повній відсутності. Однак фейсанлок працює тільки в тому випадку, якщо в настройках вибрати регіон Індія.

Про сканер відбитків пальців говорити особливо нічого, працює він відмінно, тобто швидко, а головне точно.

 

Зв’язок і NFC

Як не крути, але одна з першочергових функцій будь-якого смартфона, це дзвонити і приймати дзвінки. І з цим завданням, Pocophone F1 справляється відмінно. Обидва співрозмовники чітко чують один одного, навіть на галасливій вулиці. Правда, є один нюанс: мікрофон працює все ж трохи тихіше, ніж у інших апаратів цього року. А так як смартфон спочатку був представлений для міжнародного ринку, в ньому є підтримка всіх потрібних LTE частот, включаючи B7 і B20.

Але ударом нижче пояса стало відсутність NFC. Звичайно можна було б списати на те, що це не флагман і коштує всього-на-всього 300 баксів, але по-перше, багато виробників вбудовують цей модуль в значно більш дешеві смартфони, а по-друге, як взагалі можна випускати апарат, орієнтований на західний ринок, без NFC?

Звук

Якість звучання динаміків мене порадувало. Ефект стерео тут досягається шляхом використання розмовного спікера. Звук гучний, досить якісний, без перевантажень на високій гучності і завалів по частотах, значно краще, ніж в Xiaomi Mi8, однак до рівня флагманів Samsung і iPhone X йому все-таки далеко.

У плані звуку в навушниках – музичним одкровенням цей смартфон не назвеш. У ньому немає виділеного аудіочіп, так що звучить він зовсім звичайно. Але в той же час, зовсім не погано, тобто на рівні інших смартфонів компанії.

 

Залізо і Продуктивність

Мабуть, це найцікавіша складова новинки, яка і стала причиною такого хайпа. Усередині цього апарату встановлений флагманський чіпсет Snapdragon 845 з графічним ядром Adreno 630, а в різних модифікаціях може бути 6 або 8 Гб LPDDR4X ОЗУ і 64/128/256 Гб вбудованої сховища USF 2.1. Плюс не забуваємо про можливості розширити пам’ять за допомогою microSD. Спочатку з продуктивністю були невеликі проблеми, але через кілька оновлень смартфон розігнався до рівня сучасних флагманів, тобто беручи до уваги стрес-тестів, знайти завдання здатні на все 100 навантажити таку зв’язку вкрай складно.

Але на жаль, без ложки дьогтю не обійшлося. Незважаючи на хвалену систему охолодження, смартфон сильно троттліт і в середньому, продуктивність опускається на 40%. Але в реальному використанні це непомітно і в будь-якій сучасній грі смартфон демонструє відмінну продуктивність. Так, він досить теплий, але в межах норми.

Автономність

Зате з автономністю смартфона все в повному порядку, що в принципі, було очікувано, враховуючи немаленьку батарею на 4000 мАг. При середньо-активному використанні акумулятора вистачає на 2 дні, а якщо ж користуватися ним в хардкормном режимі, попроситься на зарядку він лише ближче до ночі.Загалом, пауербанк можна сміливо залишати вдома. Варто також сказати, що в тесті автономності, який ми проводили на нашому YouTube-каналі, Pocophone протримався цілих 7 годині 15 хвилин, що є кращим результатом на момент написання цієї статті.

 

Система

З огляду на, що це абсолютно нова лінійка смартфонів, Xiaomi вирішили трохи видозмінити систему апарату.Зовнішній вигляд можна описати як злягання MiUi c чистим Android. З’явилося меню додатків, в якому є сортування по групах і навіть за кольором значків. Додали дуже зручні шорткати, які спрощують і прискорюють взаємодія з додатками, трохи змінили зовнішній вигляд шторки, переробили колірну гамму меню налаштувань, додали деякі можливості кастомізації оболонки і новий пак іконок. Зате незмінними залишилися відмінна оптимізація та енергоефективність MiUi.

Камери

Крім “крутої” системи охолодження компанія Xiaomi також хвалилася досягненнями в області фото- відео-зйомки, і на папері, все дуже навіть непогано. Головний модуль був узятий від Xiaomi Mi8, це 12 Мп Sony Exmor RS IMX 363 c розміром пікселя 1,4 мкм і діафрагмою 1,9, а другий, це 5 Мп Samsung S5K5E8 c розміром пікселів 1,12 мкм і діафрагмою 2,0.

На ділі, денні знімки виходять на плюс / мінус такому ж рівні, що і у Xiaomi Mi 8. Тобто, непогано промальовані деталі, правильні, приємні кольори і баланс білого, а також, досить широкий динамічний діапазон. Але варто висвітлення стати трохи гірше, як пропорційно цьому фотографії теж втрачають в якості, хоча для апарату за 300 доларів – рівень все одно гідний. На нічних фото з’являються шуми, відчувається брак деталізації, з’являються помилки експонування.

 

 

 

 

 

Зате портретний режим доведений до розуму. Алгоритм точно визначає контури об’єкта фокусування, завдяки чому, артефактів немає навіть в таких місцях як вуха і область між тулубом і руками.

Фронтальна камера отримала модуль на 20 Мп, Samsung S5K3T1, розмір пікселя 0,9 мкм і діафрагмою 2.0. І перше, що хочеться відзначити, так це деталізацію, завдяки якій, можна з легкістю розглянути всі нюанси шкіри. Крім того, у фотографій правильна передача кольору і навіть без включеного портретного режиму, красиво розмитий задній план. До речі сам портретний режим, як і в основній камері, досить точно визначає контури людини і зберігає деталізацію.

 

Запис відео здійснюється з максимальною роздільною здатністю 4К 30к / с. І на жаль, в такому режимі не працює стабілізація, через що картинка виходить досить смикати. Але ось при зйомці в 1080р, включається електронний стаб, якої досить непогано прибирає дрібну тряску від рук і кроків.

Де купити і як зекономити?

Xiaomi Pocophone F1 можна купити за низькою ціною тут –  посилання

Висновки

Як і очікувалося, Pocophone F1 вийшов далеко не ідеальним смартфоном. У ньому багато нюансів і компромісів, головна причина яких – це економія на всьому, заради зниження ціни. Через це у нього і пластиковий корпус, і IPS дисплей, і немає NFC. Але в той же час, не дивлячись на все це, апарат все одно є мабуть найкращим і навіть у чомусь унікальною пропозицією за свої гроші. А от чи варто його ціна всіх тих компромісів чи ні, вирішувати вам.

Плюси

– Система розблокування

– Продуктивність

– Автономність

– Спільна робота системи

– Стандартний аудіо-джек

– Підтримка карт пам’яті

 

Мінуси

– Пластиковий корпус

– Відсутність NFC

– троттлінг, незважаючи на “круту” систему охолодження

– Погане олеофобним покриття

 

Технічні характеристики

– Габарити: Standard Edition – 155.5 x 75.2 x 8.8 мм, Armoured Edition – 155.7 x 75.5 x 8.9

– Вага: Standard Edition – 182 г, Armoured Edition – 187 г

– Матеріали корпусу: Standard Edition – пластик, Armoured Edition – кевлар

– Кольори: графітовий, блакитний, червоний

– SIM: 2 Нано СІМ-карти

– Мережа: GSM / CDMA / HSPA / LTE (B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B20 / B38 / B40)

– Дисплей: IPS, 6.18 дюймів, 1080 x 2246 пікселів, 403 ppi, яскравість 500 кд / м2, контрастність 1500: 1

– Захисне скло: Невідоме

– CPU: Snapdragon 845, 8 ядер (4×2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 385 Silver)

– GPU: Adreno 630

– ОЗУ: 6/8 Гб LPDDR4X

– ПЗУ: 64/128/256 Гб UFS 2.1

– Слот MicroSD: Є, до 256 Гб

– ОС: Android 8.1 MiUi Global 9.6 Poco Launcher

– Основні камери: 12 Мп, Sony Exmor RS IMX 363, діафрагма f / 1.9, розмір пікселя 1.4 мкм + 5 MP (телелінзи) Samsung S5K5E8, діафрагма f / 2,0, розмір пікселя 1,12 мкм, запис відео 4K – 30 к / с, 1080р – 30 к / с, 720P – 30 к / с, уповільнена зйомка 720p – 240fps, 1080p – 240fps

– Фронтальна камера: 20 Мп, Samsung S5K3T1, діафрагма f / 2.0, розмір пікселя 0,9 мкм, запис відео 1080p – 30fps.

– Мультимедійний динамік: Один, на нижній правій межі, для досягнення ефекту стерео використовується розмовний динамік

– 3,5мм роз’єм: Є

– Wi-Fi: 802.11 a / b / g / n / ac, 2×2 MIMO

– Bluetooth: 5.0, AAC / aptX / aptX-HD / LDAC

– NFC: Немає

– Радіо: Ні

– Датчики: Сканер відбитків пальців, інфрачервоний порт, акселерометр, гіроскоп, датчик наближення, електронний компас, датчик освітлення і датчик Холла.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я