Огляд Lenovo Legion Pro 5: створений для геймінгу та для роботи

Ноутбук професійного вигляду, який забезпечує високу продуктивність.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Бренд Lenovo Legion зарекомендував себе як ідеальний вибір для геймерів, які хочуть отримати високу продуктивність за розумну ціну. Новий Legion 5 Pro покликаний підкріпити це новітніми процесорами Intel Core i7 13-го покоління та графікою Nvidia RTX 4070. Вони забезпечують помітний приріст у порівнянні з минулорічною моделлю і підтримують позицію Legion 5 Pro як ідеального ігрового ноутбука для тих, хто хоче витратити менше 70 000 грн.

Технічні характеристики та особливості

Lenovo Legion 5 Pro оснащений найновішим обладнанням Intel та Nvidia. Сюди входить Intel Core i7-13700HX, 16-ядерний процесор з 24 потоками і максимальною частотою Turbo Boost 5 ГГц. До нього приєдналася відеокарта Nvidia RTX 4060, яка в цій ітерації може використовувати до 140 Вт потужності.

  • Процесор: Intel Core i7-13700HX
  • Пам’ять: 32 ГБ LPDDR5
  • Графіка/Графічний процесор: Nvidia RTX 4060 (140-ватний TGP)
  • Дисплей: 16-дюймовий 2,560 x 1,600 165 Гц IPS
  • Накопичувач: Твердотільний накопичувач PCIe Gen4 на 1024 ГБ
  • Веб-камера: 1080p з електронною шторкою для конфіденційності
  • Підключення: 1x USB-C 3.2 Gen 2 з DisplayPort 1.4 і блоком живлення 140 Вт, 1x USB-C 3.2 Gen 2 з DisplayPort 1.4, 3x USB-A 3.2 Gen 1, 1x HDMI 2.1, 1x Ethernet, 1x 3,5-мм комбінований аудіо
  • Робота в мережі: WiFi 6E, Bluetooth
  • Біометрія: Немає
  • Ємність акумулятора: 80 Вт-год
  • Габарити 14.3 x 10.25 x 1.05 дюйма

В мережі можна знайти за ціною в межах 60 тисяч гривень. За цю суму ви отримаєте менш продуктивну машину з Intel Core i5-13500HX і Nvidia RTX 4060. Модель, яку я тестував, коштувала біля 70 тисяч, що менш ніж на 10 тисяч більше, ніж початковий рівень, незважаючи на значне оновлення як процесора, так і графічного процесора.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якість дизайну та збірки

Lenovo Legion Pro 5 має стриманий темно-синій і чорний корпус. У ньому використовується простий, здебільшого нетекстурований пластик, який не виглядає і не відчувається на дотик, але має більш відшліфовану, професійну атмосферу, ніж альтернативи, такі як Acer Predator Helios, Asus TUF Gaming A16 і Dell Inspiron Gaming. Очевидно, що це ноутбук, розроблений для продуктивності, але він не привертатиме небажаної уваги на зустрічі.

Він також не займе весь стіл. При ширині 14,3 дюйма і глибині 10,25 дюйма, Lenovo Legion Pro 5 досить компактний для 16-дюймового ігрового ноутбука, хоча він все одно буде заповнювати більшість сумок для ноутбуків. Його розмір найбільш помітний у профіль, оскільки Legion Pro 5 має товщину трохи більше дюйма – цю особливість ви неодмінно помітите, коли будете тримати його в руках. Вага ноутбука становить 2,5 кг., що схоже на вагу ноутбуків конкурентів, але досить помітно, коли його поміщають у рюкзак або сумку для пошти.

Якість збірки Lenovo не розчаровує. Корпус міцний і не викликає нарікань, без жодних скрипів чи стогонів, які б видавали його пластикове походження. Де-не-де відчувається деякий люфт, особливо в кришці дисплея, коли ви відкриваєте і закриваєте її, але нічого такого, що б викликало тривогу. Насправді, він не поступається конкурентам, пропонуючи аналогічний ступінь жорсткості та міцності.

Клавіатура, трекпад

Lenovo Legion Pro 5 має чудову клавіатуру з великим ходом клавіш і чітким, рішучим натисканням, яке винагороджує кожне натискання клавіш твердим тактильним зворотним зв’язком. Вона перевершує такі аналоги, як Acer Predator Helios 300 і MSI Katana/Sword, які, хоч і не є жахливими, але в порівнянні з нею здаються тьмяними. Legion Pro 5 навіть має перевагу над більшістю професійних ноутбуків, включаючи MacBook Pro 16 і Dell XPS 15.

У комплекті є килимок, який зміщує клавіатуру від центру, що мені не подобається. Тачпад також зміщений від центру, щоб вирівнятися з клавіатурою, що забирає простір для долонь на лівій стороні ноутбука.

Клавіатура має підсвічування і пропонує налаштування кольору RGB у 4 зонах, що є стандартним для ноутбуків цієї категорії. Програмне забезпечення може ввести користувачів в оману, оскільки воно заховане в програмному забезпеченні Vantage від Lenovo, яке розрослося за останні кілька років. Тим не менш, підсвічування робить свою справу і може виглядати настільки стримано або яскраво, наскільки ви хочете. 

Тачпад має пристойні 4,5 дюйма в ширину і 3 дюйма в глибину – не дуже багато для 16-дюймового ноутбука, але цілком придатний для роботи. Він пропонує гладку, чуйну поверхню, а мультисенсорні жести Windows 11 дуже зручні у використанні. Я зіткнувся з кількома проблемами, пов’язаними з відхиленням долоні, що призвело до небажаних клацань миші, але вони були не настільки частими, щоб викликати серйозне занепокоєння.

Дисплей, звук

Lenovo Legion 5 Pro оснащений IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 2560×1600, який оновлюється з частотою 165 Гц. Це звичайні характеристики для ігрових ноутбуків середнього класу, і рідко можна зустріти ігровий ноутбук вартістю менше $2,000 зі значно вищою роздільною здатністю або частотою оновлення. Більш дорогі ігрові ноутбуки, такі як Razer Blade, використовують свій збільшений бюджет з користю для OLED або Mini-LED панелей.

Максимальна яскравість досягає привабливих 419 ніт, що в поєднанні з матовим покриттям дисплея робить його комфортним для перегляду у світлих приміщеннях. Коефіцієнт контрастності досить скромний, однак, з максимальною виміряною контрастністю всього 890:1. Це низький показник навіть для ігрового ноутбука середнього класу і призводить до розчаровуючої деталізації тіней у темних сценах. Темні ігри, такі як Resident Evil 4 або Diablo IV, виглядають на цьому моніторі розмитими та пласкими.

Яскраві, барвисті ігри виглядають краще. Колірний обхват дисплея охоплює 99% sRGB і 79% DCI-P3. Ці результати відстають від найкращих ноутбуків: Наприклад, Blade 16 від Razer з міні-світлодіодним дисплеєм може відтворювати 100 відсотків обох колірних діапазонів. Однак результати Legion 5 Pro значно перевершують бюджетні альтернативи, такі як MSI Sword, який відтворює лише 70 відсотків колірної гами sRGB. Legion 5 Pro також надзвичайно точний. Точність передачі кольору, колірна температура та гамма-відтінки відповідають заявленим показникам, а це означає, що ігри виглядають так, як і задумували їхні творці.

Частота оновлення 165 Гц забезпечує плавність і чіткість рухів і забезпечує чуйний ігровий досвід. Однак Legion 5 Pro не виграє в цьому плані, оскільки дисплеї з подібною частотою оновлення є нормою для ігрових ноутбуків бюджетного та середнього цінового діапазону.

Lenovo пропонує оновлений варіант дисплея з тією ж роздільною здатністю 2,560 x 1,600, покращеною яскравістю та частотою оновлення 240 Гц. Я не мав змоги протестувати дисплей, але мій досвід роботи з іншими ноутбуками зі схожими характеристиками дозволяє мені очікувати, що він буде виглядати помітно краще в більшості ігор. Lenovo бере за оновлення всього $30, тому я наполегливо рекомендую зупинити свій вибір на панелі з частотою оновлення 240 Гц.

Динаміки Legion 5 Pro, спрямовані вниз, видають пристойний звук, хоча їх розташування означає, що звук може бути приглушений залежно від поверхні, на якій лежить ноутбук. Динаміки досягають балансу між низькими і високими частотами і рідко звучать каламутно. Однак максимальна гучність трохи занизька, тому колонки найкраще звучать у тихій кімнаті.

Веб-камера, мікрофон, біометрія

Lenovo Legion 5 Pro має веб-камеру з роздільною здатністю 1080p. Це приємне покращення порівняно з веб-камерами з роздільною здатністю 720p, які частіше зустрічаються в сучасних ігрових ноутбуках. Зображення виглядає чітким при хорошому освітленні і забезпечує приємний, барвистий вигляд. У погано освітлених приміщеннях у відео проникають значні шуми, які створюють зернистий, м’який вигляд, але ця проблема менш помітна, ніж у більшості ноутбуків. До комплекту поставки входить також електронна шторка з фізичним перемикачем.

За захоплення звуку на ноутбуці відповідає мікрофон з двома діафрагмами. Він працює, як і очікувалося, забезпечуючи сильне, чітке захоплення звуку з хорошим шумозаглушенням, але захоплений звук звучить порожнім і віддаленим при відтворенні через хороші навушники. Це типово для ноутбука і не повинно викликати проблем під час відеодзвінків.

Біометричний вхід не підтримується, що є типовим для ігрового ноутбука. Навіть найдорожчі ноутбуки іноді пропускають цю функцію, хоча її можна знайти на альтернативних моделях, таких як Razer Blade 16.

Підключення

Lenovo Legion 5 Pro отримує високі оцінки за можливості підключення. Головною особливістю є порт USB-C з функцією DisplayPort Alternate Mode і потужністю до 140 Вт. Цього недостатньо для повного живлення ноутбука при максимальному навантаженні, оскільки він поставляється з 300-ватним адаптером живлення, але достатньо для живлення і зарядки ноутбука в менш вимогливих завданнях. Власники можуть залишити 300-ватний блок живлення вдома, коли не потрібен максимальний потенціал продуктивності Legion 5 Pro.

Додаткові USB-роз’єми охоплюють другий порт USB-C, який підтримує DisplayPort, але не Power Delivery, і три порти USB-A. Загалом п’ять портів USB, що чудово підходить для будь-якого ноутбука, проданого в 2023 році. До них приєднуються порт HDMI 2.1, порт Ethernet і 3,5-мм комбінований аудіороз’єм. Більшість портів розташовані на задній панелі ноутбука, а не з боків, що полегшує управління кабелями, коли ноутбук стоїть на столі.

Бездротовий зв’язок включає Wi-Fi 6E і Bluetooth 5.1, що є стандартним для більшості сучасних ігрових ноутбуків. Продуктивність Wi-Fi досить хороша при підключенні до роутера Wi-Fi 6 або Wi-Fi 6E і залишить багатьох геймерів без необхідності підключатися до дротового Ethernet, хоча він є, якщо ви хочете.

Продуктивність

Lenovo Legion 5 Pro має м’язисті технічні характеристики середнього класу, які включають процесор Intel Core i7-13700HX з 16 процесорними ядрами (вісім ядер Performance і вісім ядер Efficient) і максимальною тактовою частотою 5 ГГц. Він працює в парі з 16 ГБ оперативної пам’яті DDR5 і твердотільним накопичувачем на 512 ГБ. Core i7-13700HX є найшвидшим процесором, доступним у Legion 5 Pro, але Lenovo пропонує оновлення оперативної пам’яті до 32 ГБ та оновлення сховища до 1 ТБ.

Час автономної роботи

Lenovo Legion 5 Pro – потужний ігровий ноутбук середнього класу, і хоча це добре для продуктивності, це може негативно вплинути на час автономної роботи. Скромний акумулятор Lenovo ємністю 80 Вт-год також не викликає довіри і, зрештою, не виправдовує себе.

Я виміряв чотири години і 12 хвилин роботи акумулятора в нашому стандартному циклі відеотестування, який повторює 4K-файл короткометражного фільму “Сталеві сльози”. Перегляд веб-сторінок збільшив час автономної роботи на волосину до чотирьох годин і 19 хвилин, що, втім, не є чимось надзвичайним.

Висновок

Lenovo Legion 5 Pro залишається легкою рекомендацією. Його міцна конструкція, професійний зовнішній вигляд і відмінна клавіатура вигідно відрізняють його від конкурентів, і він забезпечує високу продуктивність як для продуктивної роботи, так і для ігор. Legion 5 Pro – це великий і важкий ноутбук, а посередній час автономної роботи робить його поганим супутником у подорожах. Тим не менш, це чудовий вибір для геймерів, яким потрібен швидкий ноутбук за розумною ціною.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.