Огляд Steam Deck: сила ПК у корпусі портативної консолі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У всіх любителів ПК та консолей темою для активних обговорень протягом останнього року була портативна консоль від Valve – Steam Deck. Це дебютна портативна консоль Valve, яка, тим не менше, з самого початку була дуже багатообіцяючою.

Лише задумайтесь: можливість запускати майже всі сучасні топові ігри в портативному режимі, вільне програмне забезпечення та дуже потужна апаратна частина, при відносно низькій ціні (ситуація з цінами в Україні, де Steam Deck офіційно не представлений, поки трохи сумна). Ми протестували Steam Deck і готові поділитися своїми враженнями – консоль справді незвичайна, і оминути її увагою було б неправильно.

Дизайн та комфорт при використанні

Одразу відкинемо усі питання щодо розміру: Steam Deck – це дуже велика портативна консоль, і на фоні неї Nintendo Switch виглядає дитячою іграшкою. Тим не менше, ергономіка, на диво, не викликає питань – все спроектовано для комфортного використання. Крім цього, консоль все ще значно менша, ніж ігровий ноутбук (їх, у більшості випадків, “портативним рішенням” можна назвати з натяжкою).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якість збірки не викликає питань – консоль відчувається дуже добре “збитою”. Усі елементи управління на своїх місцях та добре досяжні, а ідея з трекпадами, що вперше з’явилась у Steam Controller, була допрацьована та є чудовим вбудованим елементом управління системними можливостями та стороннім ПЗ.

Апаратне забезпечення

За роботу консолі відповідальний кастомний APU AMD Zen 2, що включає процесор з 4 фізичними ядрами та 8 віртуальними потоками з частотою від 2.4 ГГц до 3.5 ГГц, а також 8-ядерний графічний адаптер на архітектурі RDNA 2, що працює на частоті від 1.0 до 1.6 ГГц. Продуктивність консолі справді вражає, у тому числі в сучасних тайтлах, завдяки комбінації HD-екрана та продуктивного заліза.

Оперативної пам’яті також не пожаліли – її об’єм складає 16 ГБ (тут використовується оперативна пам’ять стандарту LPDDR5). На вибір доступно три конфігурації внутрішньої пам’яті: базова конфігурація оснащена 64 ГБ eMMC (це досить повільна пам’ять, при цьому невеликого об’єму, тому цей варіант ми рекомендуєм), у середній використовується NVMe SSD M.2 об’ємом 256 ГБ (саме цей варіант був у нас на огляді), а у топовій – NVMe SSD M.2 об’ємом 512 ГБ (у цьому випадку екран консолі має додаткове антивідблискове покриття). Середня конфігурація, на нашу думку, ідеальна.

Дисплей та автономність

Steam Deck оснащений 7-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1280 х 800 пікселів (майже HD, з поправкою на відношення сторін 16:10). Частота оновлення матриці складає 60 Гц. На нашу думку, наявність саме HD, а не FullHD-матриці – перевага Steam Deck, адже завдяки цьому покращується автономність, а роздільна здатність, враховуючи діагональ, цілком достатня для геймінгу.

Багато хто каже, що Steam Deck – ідеальна консоль для інді-геймінгу, і у першу чергу мова йде саме про автономність, адже у невибагливих проектах консоль може протриматися, за нашим досвідом, до 6-7 годин. При цьому вимогливі проекти, очікувано, можуть спокійно посадити Steam Deck і за дві години. За автономність тут відповідальний акумулятор об’ємом 40 Вт/г (підтримується швидка зарядка потужністю 45W від комплектного зарядного адаптера).

SteamOS

За замовчуванням Steam Deck використовує SteamOS 3.0 – операційну систему, що базується на Arch Linux (при бажанні можна встановити інший дистрибутив, або навіть Windows – ви повністю вільні розпоряджатися залізом Steam Deck та ставити на нього, що хочете, чого немає в інших консолях). Якщо вам знайомий ПК-інтерфейс Steam, то до інтерфейсу SteamOS 3.0 буде легко звикнути.

Окрім цього, є режим Desktop Mode, який, по суті, дає вам доступ до звичної Linux-системи з KDE Plasma, що дозволяє робити на Steam Deck буквально все, що можна робити на будь-якому комп’ютері зі встановленим Linux-дистрибутивом. При цьому, якщо ви не досвідчений Linux-користувач і плануєте використовувати Steam Deck лише для геймінгу, Desktop Mode можна взагалі не використовувати.

Стандарти підключення та роз’єми

Модель має підтримку сучасних стандартів з’єднання Wi-Fi 802.11ac (у двох діапазонах: 2.4 ГГц та 5 ГГц). Очікувано, до швидкості з’єднання немає питань (лише деколи сервери Steam трішки підводять). Навушники можна підключати не лише по Bluetooth, але і через звичний мініджек 3.5 міліметра.

 

Окрім джека, консоль оснащена роз’ємом USB-C з підтримкою DisplayPort, що дозволяє підключати до неї зовнішній монітор та працювати у режимі Desktop Mode. Крім цього, є слот для карти пам’яті формату microSD, що, до речі, є дуже практичним способом розширення внутрішньої пам’яті, особливо, якщо у вас версія з малим об’ємом пам’яті. Щоправда, варто купувати швидкісні карти пам’яті, щоб не мати проблем зі швидкістю читання.

Можливості кастомізації

Steam Deck має досить строгий дизайн за замовчуванням, і при бажанні його можна кастомізувати великою кількістю наклейок, змінних джойстиків, тригерів та багатьох інших аксесуарів, які сторонні виробники роблять вже у дуже великій кількості. Загалом, можливостей для кастомізації дизайну вже не менше, ніж для тої ж PlayStation 5.

Окрім цього, не слід забувати, що Steam Deck дає можливість самостійно замінити багато компонентів (щоправда, сама Valve застерігає, що це небажано робити при відсутності досвіду та повного розуміння, що ви робите). Крім цього, (знову ж таки, якщо у вас є відповідний досвід), можна самостійно замінити SSD заради збільшення об’єму (слід зазначити, що у Steam Deck використовується SSD укороченого формату, який не так легко знайти в магазинах).

Переваги, недоліки та підсумки

До явних переваг Steam Deck слід віднести хорошу, незважаючи на габарити, ергономіку та відсутність нагрівання у зонах, де користувач тримає руки. Окрім цього, тут хороший дисплей, дуже продуктивну апаратну складову та можливість використання як повноцінного ПК з комп’ютерною ОС.

На жаль, у Steam Deck, як у будь-якого девайса, незважаючи на всі переваги, є й недоліки, про які слід згадати. Так, автономність у сучасних проектах не найкраща, не далеко усі ігри зі Steam вже мають верифікацію, яка підтверджує ідеальну сумісність зі Steam, а також, у випадку нашого ринку, ціни поки дуже завищені. Якщо є можливість, краще купувати Steam Deck за офіційною ціною в США чи Європі.

Що ж у підсумку? Steam Deck явно вдався, як продукт, і нам явно слід очікувати другого покоління. Якщо вам сподобався цей продукт і ви маєте можливість його купити, відповідь проста – так, воно того варте.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.