Lenovo ThinkPad X1 Carbon – надпотужний ультрабук для роботи

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Міжнародна компанія Lenovo, яка виступила наступником IBM в світі ноутбуків, зіткнулася з досить непростим завданням. Ноутбуки IBM серіі ThinkPad, вже не одне десятиліття є фактично еталоном портативних рішень для бізнесу, створювалися за часів, коли подумати про лептопи вагою в кілограм з невеликою товщиною в пару сантиметрів в найтовстішому місці було просто неможливо. Зараз же це фактично стандартний набір вимог до сучасного ультрабуку, і під час створення Lenovo X1 Carbon – першого справжнього ультрабука компанії, призначеного для бізнес-аудиторії – виникла дилема, як адаптувати класичні рішення, що застосовуються вже багато років у класичних ThinkPad. Чи впоралася Lenovo з цим завданням? Давайте подивимося.

Lenovo X1 Carbon 6-го покоління – не просто найлегший у світі 14-дюймовий ультрабук, чого в принципі вже було б досить, щоб пристрій став унікальним у своєму роді. Цей ультрабук ввібрав всі «фамільні» риси строго ділового стилю ThinkPad, залишився максимально пізнаваним, і при цьому не виглядає «динозавром» на тлі сучасних надтонких моделей з їх плавними обводами. Так, X1 незграбний, його межі гострі, і на корпусі, здається, немає зовсім жодної деталі, яку можна було б назвати декоративною, нефункціональною. Кришка, зроблена з вуглепластика (завдяки якій ультрабук і отримав свою назву), а також корпус ноутбука має дуже приємну матову текстуру. Практичність і функціональність, поставлені на чільне місце – чергова риса ноутбуків ThinkPad.

Що буде звично в X1 Carbon користувачам інших ультрабуків? Мала вага і товщина (адже завдяки великій 14-дюймовій діагоналі він відчувається ще легшим), хороша продуктивність (можна вибрати свою конфігурацію, але в будь-якому випадку ми маємо справу з процесорами Intel Core 7-го покоління і твердотілим накопичувачем, а значить, проблем з продуктивністю в принципі бути не може) і час автономної роботи (від 4 до 6 годин залежно від завантаження, приємний бонус: зарядка від 0 до 80% здійснюється завдяки технології Lenovo Rapid Charge всього за 40 хвилин). Але і список рис, яких не побачиш у конкурентів, досить не малий.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Екран

По-перше, це розкішний матовий 14-дюймовий екран – тоді як переважна більшість інших ультрабуків задовільняються 13-ма екранними дюймами, і жодна 14-дюймова модель навіть близько не підібралася до вагового показника в 1. 13 кг. А зайвий дюйм для роботи означає дуже і дуже багато, повірте! До речі, розміри самого ноутбука при цьому майже не більше типових 13-дюймових моделей за рахунок того, що рамка навколо екрану досить тонка. По-друге, і це також наслідок розміру екрану – поліпшена ергономіка клавіатури. Для неї банально більше місця, і вона швидше схожа на клавіатуру стандартного 15-дюймового ноутбука. Хід клавіш на подив приємний, а їх форма зі своєрідною виїмкою для пальців дуже зручна в роботі. Є і вбудоване підсвічування клавіш з двома рівнями яскравості.

Добравшись до клавіатури ніяк не можна пройти повз ще одну особливість, яку можна зустріти тільки на Think Pad’ах, зрозуміло – це трекпойнт. Червоний «грибок» для багатьох користувачів є своєрідним об’єктом ностальгії, інші ж активно використовують його замість тачпаду. Так чи інакше, без трекпойнта ThinkPad не був би ThinkPad’ом. Ноутбук може розкриватися на 180 градусів. Не зовсім зрозуміло, коли і де така особливість може стати в нагоді, але виглядає це дійсно класно.

Нарешті, Lenovo ThinkPad X1 Carbon, напевно, один з найбільш легко модернізуючих і ремонтопридатних ультрабуків на ринку. Як відомо, чим легший і компактніший пристрій, тим вищий ступінь інтеграції доводиться використовувати розробникам, щоб постійно перемагати в перегонах за грамами і міліметрами. В результаті, скажімо, згорілий порт може послужити приводом для заміни всієї основної плати ультрабука (довго по гарантії і дорого – після її закінчення), у випадку ж з X1 Carbon доведеться міняти тільки невелику деталь. Є можливість поміняти SSD-накопичувач (в нашій комплектації він на 1 терабайт, але бувають менші), Wi-Fi-адаптер (і це знову ж таки не каприз, адже вже в недалекому майбутньому стандарт 802.11 буде досить масовим, в той час як величезна маса ноутбуків до цих пір оснащується адаптером зі стандартом 802.11n).

Мінуси

Залишилося знайти у ноутбука мінуси, щоб попередній текст не здався невмотивованою одою неіснуючому в природі ідеальному пристрою. Тут дійсно складніше, оскільки для своєї ніші ультрабук оптимізований просто відмінно. Однак, оскільки модель можна сказати не найновіша, вона заснована на процесорах Intel Core 7-го покоління в часі автономної роботи (відсотків 30-40). Робота системи охолодження не настирлива, але відчутна на слух, особливо на великих навантаженнях. Не можна назвати маленькою і ціну ThinkPad X1 Carbon, але навряд для ділової людини, яка потребує легкого і дуже ергономічного інструменту, буде взагалі стояти питання економії кількох сотень доларів.

Підписуйтеся на Instagram Lenovo Ukraine

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.