Програми

Якою буде Windows 12: функції та приблизна дата виходу

Share
Час читання: 2 хв.

Не встигла вийти Windows 11, як інсайдери вже говорять про нову ОС від Microsoft, яка отримає, імовірно, назву Windows 12. Але вже сьогодні до кінця 2023 року можна приблизно зрозуміти, що буде в новій версії Windows. Спробую зібрати всі заяви блогерів та інсайдерів в одній публікації, а ви не забувайте підписуватися на “Блог системного адміністратора” і ставити великий палець вгору.

Головна фішка нової Windows – штучний інтелект

Напевно, багато хто вже чув про те, що штучний інтелект творить чудеса. Він може відповісти на будь-яке питання, написати будь-яку статтю і навіть створити дисертацію – вже кілька дисертацій учні успішно захистили. Але якщо зараз штучний інтелект використовується у вигляді чату (Chat GTP), то зараз він буде вбудований просто в операційну систему Windows. І що це дасть?

Наприклад, можна буде попросити Windows знайти той чи інший документ, який кілька тижнів надіслав Миколай, або ж знайти файл, у якому є той чи інший зміст. До того ж, якщо зараз, щоб знайти файл за вмістом, потрібна точна відповідність, а із застосуванням нейромережі можна буде описати своїми словами те, що всередині потрібного об’єкта.

Також ШІ покращуватиме графіку в іграх і згладжуватиме різні артефакти зображення.

Системні вимоги можуть бути вищими

Джерела стверджують, що мінімально необхідний обсяг оперативної пам’яті для 12-их “вікон” – 8 гігабайт. Можливо, також нова ОС вимагатиме сучасний процесор з NPU (нейронний процесор) і не працюватиме на застарілих CPU. Стверджується також, що встановити Windows 12 на ПК зі старим процесором буде можливо, але частина функцій при цьому буде втрачена. Нагадаємо, що Windows 11 вимагає щонайменше 4 гігабайти оперативної пам’яті та двоядерний процесор із підтримкою TPM.

Але також ходять чутки, що Windows 12 буде дуже легкою і працюватиме буквально на будь-якому залізі. Можливо, будуть різні версії операційної системи, наприклад, полегшена і повна.

Енергоспоживання зменшиться

Важливий подарунок чекає на власників ноутбуків – інженери працюють над тим, щоб зменшити енергоспоживання для мобільних комп’ютерів. Інсайдери говорять про те, що споживання енергії може бути зменшено аж на 50%, що своєю чергою підвищить життєвий цикл акумуляторної батареї.

Система зміниться візуально

Зміниться робочий стіл, панель завдань, меню “Пуск” і “Провідник” – ці елементи інтерфейсу змінюються з кожним виходом нової операційної системи від Microsoft. Поки що невідомо, які зміни чекають на інтерфейс, але те, що впровадження штучного інтелекту внесе свої нотки – у цьому немає сумніву.

Також у новій Windows 12 буде приділено увагу хмарним сервісам. Головним браузером у системі буде Microsoft EDGE.

Покращаться оновлення

Якщо зараз оновлення ПК може забрати у користувача деякий час, зробивши комп’ютер недоступним, то в 12-ій версії оновлення відбуватимуться грамотніше і у фоновому режимі. Не те що ми зараз вмикаємо комп’ютер, а він 15 хвилин встановлює оновлення без нашого попиту.

Також повідомляється, що Windows 12 буде безкоштовною, але за вбудовані хмарні сервіси, звісно ж, доведеться заплатити. Чи працюватимуть вони в нашій країні поки теж неясно. Джерела стверджують, що нова Windows може вже вийти наприкінці 2024 року.

 

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • З кожною новою системою Windows стає тупіша чи дурніша в плані доступності та функціональності для користувача та для роботи. Змінюється лише її зовнішній вигляд та цяцьки. Були нормальні у всіх відношеннях системи, як то Windows 3, 2000, XP, 2007, 2010 тощо. Навіщо було змінювати їх на 11 тощо без поліпшення умов роботи для користувача? Краще менше новинок, але вони мають бути цікавими для користувача, а не тільки программерів. Інженери мають розуміти, яким має бути нормальний офіс, його додатки, словники, багатомовність тощо. Excel має велике майбутнє, якщо водночас зможе нормально перевіряти, напр., орфографіїю, співпрацювати з іншими офісними додатками, плеєрами. Навіщо у власника всюди вимагаються права допуску до власної машини, до папок тощо? Просто дебілізм і якесь знущання.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Windows
  • Останні записи

    Новий MacBook Pro на базі M4 отримає вдвічі більше ОЗП

    Авторитетний інсайдер під ніком ShrimpApplePro поділився у сервісі мікроблогів X фотографією упаковки базового 14-дюймового MacBook…

    30.09.2024

    Експерти розібрали Samsung Galaxy S24 FE і оцінили його ремонтопридатність

    YouTube-канал PBKreviews провів повне розбирання нового смартфона Galaxy S24 FE, щоб оцінити його ремонтопридатність. Що…

    30.09.2024

    Sony прискорить розробки ігор для PlayStation за допомогою штучного інтелекту

    Компанія Sony прагне зробити процес створення ігор для PlayStation більш ефективним та якісним, використовуючи передові…

    30.09.2024

    Яким має бути сучасний ноутбук для роботи

    Технології не стоять на місці - це стосується абсолютно всього. Поговоримо про ноутбуки. Уявімо ситуацію,…

    30.09.2024

    Нове дослідження: Використання фітнес-браслетів шкодить психіці

    Вчені з Льєжського університету в Бельгії провели дослідження, яке показало, що надмірне використання фітнес-браслетів та…

    30.09.2024

    Apple готує розумний гаджет для дому з homeOS

    Apple готується до запуску нового пристрою для розумного будинку, який може вийти вже 2025 року.…

    30.09.2024